загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Здоров'я: Яку роль відіграє флора кишечника?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Звичайний йогурт: Якщо він не пройшов термообробку, то містить бактерії молочної кислотиБактерії кишковика впливають на хороше самопочуття, мабуть, більше ніж раніше вважалось. Яку роль при цьому відіграє харчування?

Сприятливо теплий, приємно вологий і найкращим чином забезпечений поживними речовинами, самого різного гатунку: наш ­ кишечник - це рай для мікроорганізмів. Найдрібніші істоти, які можна розгледіти лише під мікроскопом, поселяються тут мільйонами. Яку саме роль вони відіграють для нашого добробуту та нашого здоровя - найкраще розуміють дослідники та лікарі. У цьому сенсі наше харчування набуває цілком нового смислу.

Передусім, у товстому кишечнику кишить бактеріями. Вони складають цілі два кілограми від нашої загальної ваги. "Наш кишечник подібний до біореактора, - говорить гастроентеролог професор Ганс Дітер Алешер. - А мікроорганізми в ньому перетворюють (перетравлюють) величезну кількість речовин". Це в жодному випадку не є небезпечним, а навпаки: кишечник та його флора чудово співіснують разом. Мікроістоти отримують прожиття і харчування і за це надають послуги, котрі організм сам  собі надати не в стані. "Мікроби розкладають клітковину. Без них організм інакше не знав би, що йому з нею робити", - пояснюють гастроентерологи. Таким чином вони додають  до енергетичної цінності їжі додатково ще біля 15 відсотків. І поряд з цим виробляють ще кілька вітамінів.

Бактерії кишечника та імунна система являються партнерами

 

Тим часом виявилося, що вони можуть робити ще більше: в команді з імунною системою травних органів вони стримують збудники хвороб, які можуть попасти в кишечник ззовні з кожною порцією їжі. Принцип дуже простий: там, де оселилися мікроби, вже немає місця для небажаних гостей. Крім того, вони живлять клітини стінки кишечника, допомагаючи їм створити чудовий бар'єр від сторонніх речовин. А ще вони партнери з імунною системою. Це відкриття зробили з тестів з мишами у яких була відсутня флора у кишечнику: Захисна система їхнього кишечника була недорозвинута, і вони були більш вразливіші до інфекцій.

Які бактерії повинні оселятися у кишечнику - а тут ми маємо справу з приблизно 1000 різноманітними видами - частково визначається нашими генами. "З іншої сторони є важливим, з якими бактеріями дитина від початку вступає у контакт. При природньому народженні - це вагінальні бактерії її матері, при кесаревому розтині - це мікроби на материнській шкірі. "Грудне кормління сприяє розвитку відмінних бактерій у порівнянні з кормлінням з пляшечки, - говорить професор Дірк Галлер з кафедри харчування та імунології університету Мюнхена. - На перших порах бактеріальний склад міняється, але стабілізується на другому році життя".

Антибіотики можуть порушувати флору кишечника

 

Якщо в животі давить або ріже, то, як імовірне пояснення, часто розглядатимуть флору кишечника, яку вивели "зі стану рівноваги". "Це лише припущення, оскільки заглянути всередину є неможливим, - вважає Алешер. - Коли людям нездоровиться, то часто будучи нездатними поянити причини, вони зводять все на флору кишечника". Але вони дещо мають рацію. Алершен навів приклад: "Деякі люди переносять у собі небезпечну бактерію Clostridium difficile (паличковидні бактерії) як частину складу їхньої флори кишечника. Вона займає свою маленьку нішу в організмі людини в кількості, яка нічого не може натворити". Але ця кількість, щоправда, стає критичною, якщо людина приймає антибіотики.  Вони знищують не лише збудників хвороб, скажімо, у горлі чи сечовому міхурі, але  також надокучають кишечнику і завдають великих збитків його мешканцям, за виключенням Clostridium difficile, яка при цьому навпаки починає поширюватися і може спричинити важкі випадки проносів.

Для того, щоб флора кишечника, яка зазнає суттєвих втрат, одужала швидше, лікарі інколи призначають  поряд з антибіотиками також і пробіотики. Неодноразове лікування антибіотиками, безсумнівно, шкодить флорі кишечника. "Тому лікарі повинні уникати легковажного призначення подібних препаратів", - висловив свою рекомендацію Алешер.

Клітковина харчує (є кормом для) флору кишечника

 

Яку роль відіграє у цьому контексті харчування? Як нам слід харчуватися аби сприяти здоровю флори кишечника? Відповідь на ці запитання мікробіологи дотепер ще не знайшли. "Ми ж власне не знаємо, який склад є оптимальним, - говорить Геллер. - Але те, що на нього можна вплинути, в жодного не викликає сумнівів". "Ми знаємо, що  бактерії кишечника розщеплюють клітковину на жирні кислоти, діють сприятливо на перистальтику кишечника і зміцнюють його клітини", - говорить лікар Майке Грьоневельд з Бону, - тому ми рекомендуємо їжу, багату на клітковину". 

Приклад з паличковими бактеріями додатково ставить наступне запитання: чи може флора кишечника викликати хворобливі стани? Дослідники на даний момент зуміли встановити звязки між бактеріальним складом кишечника та певними хворобами. У випадках з надмірною вагою вони, зокрема, помітили: коли мишам переносили бактерії з кишечника людей, які мали надмірну вагу, та худих людей, то вони відповідно або ставали повними, або залишалися зі своєю природною масою тіла. Такі результати насторожують людей з проблемною вагою: чи насправді все залежить лише від бактерій? Чи буде достатнім лише перенести флору худої людини, для того щоб подолати проблему?  Мікробіолог професор Міхаель Блаут з німецького інституту харчування людини у Потсдамі заперечливо хитає головою: "Перенесення флори кишечника може спричинити непередбачувані наслідки. Ми, однак, сьогодні вже знаємо, що харчування багате на жири сприяє розмноженню неблагоприємних бактерій. Хто перебудує свої  харчові звички, той здатний стримати (приглушити) цей процес. Повноцінне харчування, активний спосіб життя залишатимуться у близькому майбутньому при цьому формулою для схуднення.

Харчування впливає на склад бактерій кишечника

 

Тим не менше, дослідники спрямовують фокус дослідження не тільки на ожиріння, але і на розлади кишечника, цукровий діабет, ревматизм, алергію і навіть депресію.  Адже вони помітили: при цих захворюваннях також міняється і бактеріальний склад кишечника. Щоправда, склад кишечника спочатку досліджують на тваринах. Якщо виясниться, що змінена флора є не наслідком, а фактично причиною захворювання, постане основне проблемне питання: як у майбутньому можна  буде  контролювати бактеріальний склад таким чином, щоб попередити виникнення проблем зі здоров'ям у носія? Чи можна буде задовільнитися лише збалансованим харчуванням? Яку функцію виконують бактеріальні коктейлі, які ми приймаємо у якості ліків, харчових добавок, додаткових елементів до харчування?

Харчування довело своє значення в одному з досліджень: учасники експерименту дотримувалися звичної дієти або переходили на суто м'ясну або веганську дієти. Це відображалося вже через 24 години  на флорі кишечника: через те, що бактерії мали різний раціон харчування змістилися і пропорції його складу.  Можливо, значення того що ми пємо і їмо з часом отримає абсолютно інший вимір. Переконаним можна бути лише в наступному: хто харчується різноманітно, той сприяє здоров'ю.

Харчування для флори кишечника

 

Споживайте овочі і фрукти пять разів на день щоразу по пригоршні та введіть у свій раціон двічі на тиждень бобові: горох, чечевицю, фасолю. Ваша клітковина є кормом для бактерій кишечника.

Замініть традиційний хліб на хліб з цільного зерна і споживаючи рис та макаронні вироби, надавайте перевагу продукції з цільного зерна.

Споживайте кожен день стакан йогурту, найкраще натурального йогурту. Зверніть увагу на те, щоб він не пройшов термообробку (подивіться на етикетку), оскільки лише в цьому випадку молочні бактерії у них ще живі. Також у кефірі та кислому молоці присутні хороші бактерії, хоча і в меншій кількості. Бактерії оселяються не на тривалий період, тому споживайте ці продукти щоденно!

До травня 2012 року у продажу також були пробіотичні харчові продукти. Їхня користь, з точки зору європейських органів нагляду за виробництвом продуктів харчування, достеменно не доведена, тому їх сьогодні більше не називають пробіотичними.

Нездоровою є одноманітна, дуже солодка, жирна їжа. Від неї потерпає бактеріальний склад кишечника.

Переклад з німецької.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин