загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Три рецепти смачної випічки на Маковія

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

На Медового Спаса (Маковія), яке відзначають 14 серпня, колись готували пісне обрядове печиво - ламанці з маком та медом. Давайте і ми побалуємо своїх домашніх та гостей смачною випічкою, в якій поєднуються українські традиції та сучасна кулінарна мода.

Прості коржики з маком

Для макової заправки: півтори склянки маку, 2 літри холодної кип`яченої води, півсклянки цукру.

Для коржиків: 5 склянок борошна, 1 яйце, півтори склянки кислого молока (сироватки або води, або ж довільна суміш сметани, кефіру з водою), 1-2 столові ложки цукру, 1 чайна ложка солі, 1 чайна ложка соди.

1. За дві-три години до випікання коржиків приготуйте макову заправку. Промийте й залийте крутим окропом мак. Дайте йому постояти. Зцідіть воду, розітріть мак макогоном (дерев`яною товкачкою), додайте цукор і залийте холодною кип`яченою водою.

2. У борошно всипте сіль, цукор і соду, додайте яйця, влийте кисле молоко (воду), вимішайте тісто, розкачайте, посипаючи борошном, товщиною до 1 см.

3. Покладіть тісто на лист для випікання і ножем зробіть надрізи у вигляді клітинок 5х5 см, потім проколіть кожну клітинку у декількох місцях виделкою. Випікайте 10-15 хвилин.

4. Ще теплий корж розламайте на квадратики, складіть їх на блюдо, щедро полийте солодкою маковою заправкою і подавайте до столу.

Пляцок с маком та медом

На 3 яйця: півсклянки молока, півчайної ложки солі, 1 неповна склянка цукру-піску, 1 пакетик ваніліну або ванільного цукру, півсклянки рафінованої олії або 100 г вершкового масла, 2 склянки борошна вищого сорту, півпачки розпушувача для печива (або 1 чайна ложка соди, погашеної оцтом чи лимонною кислотою), півсклянки маку, 2 столові ложки рідкого меду.

1. Розітріть яйця з цукром, поки маса не побіліє і не розчиниться цукор. Додайте сіль та ванілін. Поступово долийте молоко кімнатної температури та олію чи розтоплене масло.

2. В іншому посуді змішайте просіяне борошно, розрихлювач і сухий мак.

3. З`єднайте борошно з молочно-яєчною масою, вимішайте. Викладіть тісто у змащену олією і посипану борошном тортівницю або металеве деко.

4. Випікайте у добре розігрітій духовці при температурі 180 градусів 30-35 хвилин. Готовність перевірте зубочисткою чи тонким ножем (при вийманні вони мають бути сухі). 5. Вийміть з духовки. Прямо у формі ще гарячий пляцок полийте тонкою цівкою рідким медом. Дайте вистигнути, наріжте квадратами або ромбами. Зверху посипте тертими волоськими горіхами або прикрасьте ягодами малини та ожини.

Лимонно-макові кексики

1 яйце, 1 склянка борошна, півсклянки молока, півсклянки цукрової пудри, цедра половини великого лимона, 1-2 столові ложки маку, 50 г розтопленого вершкового масла (або 1 столова ложка сметани і 1 столова ложка олії), дрібка солі, 1 чайна ложка розрихлювача для печива.

Яйце збийте з молоком та цукром (вручну або у блендері). Борошно змішайте з розрихлювачем та дрібкою солі. З`єднайте все разом, додайте розтоплене масло, мак і цедру. Все швидко вимішайте до однорідної маси. Наповніть нею силіконові або паперові формочки для кексиків (не до кінця, а на дві третини). Можна використати металеві формочки-«кошики», але їх треба змастити жиром і посипати борошном. Випікайте при температурі 180 градусів 10 хвилин.

Галина ЦУКАНОВА

До списку новин