загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Дивна промова Путіна у Криму

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Автор: Юлія Смірнова

Жодної відповіді від шефа Кремля стосовно нагальних політичних питань

Вчора від Путіна всі очікували прагматичної промови. Російський президент вже їздив напередодні до анексованого півострова Крим для того, щоб там провести розмову з депутатами парламенту. Цей виступ відбувся у час, коли Путін змушений приймати важливі рішення. Чи буде Москва і надалі підтримувати сепаратистів у Східній Україні, чи Москва дозволить їм загинути? Чи є можливим ввід військ, як цього вже давно вимагає радикальна частина еліт? Чи після запроваджених санкцій Росія  повністю і безповоротно відвернеться від заходу? І якщо так, то як країна надалі повинна розвиватися? У політичній системі, в якій всі основні політичні рішення приймаються однією людиною, всі очі звернені на Путіна і так само з Путіна.

Промова Путіна не звучить як програмний виступ. У його висловлюваннях не можна було зрозуміти, якої стратегії він дотримується у конфлікті з Україною і у стосунках з Заходом. Можливо, в нього немає жодної. Україна опустилася в хаос і братовбивчу війну, пояснив Путін. "Ми зробимо все, що зможемо, щоб зупинити цей конфлікт настільки швидко, наскільки можливо", - повторив російський президент свою тезу, яку він вже давно висловлює перед західними керівниками держав та російськими засобами інформації. Однак ні сепаратистів, ні уряд у Києві він у своїй промові не згадував, також він не був багатослівний стосовно того, що конкретно Росія збирається робити.

Лише одне є однозначно зрозумілим: анексований Крим Москва не захоче повертати в жодному випадку. Путін розмовляв про інфраструктуру, індустрію та туризм та пообіцяв біля 14 мільярдів євро, які до 2020 року повинні надійти з Москви на розвиток півострова. Сергій Миронов, голова фракції партії "Справедливая Россия", говорив про те, що Київ імовірно спробує повернути Крим військовими методами. На це Путін заявив, що на такий випадок Росія повинна створити спеціальні підрозділи армії на півострові.

Загалом російський глава держави, здавалось, мислив логікою царя Олександра ІІІ, який якось сказав: "У цілому світі у нас є лише два справжні союзники: наша армія і наш флот. Всі інші при першій же можливості виступлять проти нас". Незважаючи на слабкий стан економіки, Путін планує інвестувати фінанси в цих найщиріших союзників. На військову промисловість Росія до 2020 року планує витратити 416 мільярдів євро. "Ми розробимо зброю, якої жодна країна не має у своєму розпорядженні", - сказав Путін. Щоправда він утримався від подальшого брязкання зброєю. "Ми мусимо спокійно, гідно та ефективно впорядкувати нашу країну, не відмежовуючись від зовнішнього світу, без розриву стосунків з нашими партнерами", - сказав він. Росія мусить мобілізуватися, але не для війни.

Все звучало так, ніби Путін хотів би, щоб все поступово пішло старим шляхом, але щоб Захід забув про анексію Криму. У внутрішній політиці він би знову взяв на себе роль модератора між таборами політичних еліти. У Ялті спектр думок був представлений формальною "опозицією", яка в дійсності є лояльною до Путіна. Представник зі сторони лівих , керівник комуністів Геннадій Зюганов, похвалив Путіна за анти-західний курс і сказав, що ліберальна модель економіки не прийнятна для Росії. З правої сторони, націоналістичний популіст Володимир Жириновський запропонував називати Путіна не Президентом, а "головнокомандуючим" і закликав взяти курс на "мілітаризацію та пропаганду". Однак з кризою в Україні все не так як раніше, і на основні запитання Путін, здавалось, не мав чітких відповідей. Анексія Криму для нього пройшла напрочуд гладко. Всередині держави його популярність досягла піку. Що стосується зовнішньої політики, то відразу після приєднання українського півострова Росія не зазнала серйозних наслідків. Зі східною Україною все набагато складніше. Якщо Путін вирішить нарощувати конфронтацію із заходом, то це може призвести до подальших економічних санкцій та підвищити ризики для стабільності його режиму. Штрафні санкції, які вже були введені, не змінять негайно його зовнішню політику, але вони значно її втихомирять і стримають Путіна від подальших агресивних кроків.

Мир із Заходом і відступ з України залишаються для нього поза питанням. Для Путіна це стало б програшем у геополітичному конфлікті, який, згідно його концепції, буде тривати і далі. Це також стало б розчаруванням для націоналістичних сил, які зміцніли завдяки жорсткій пропаганді минулих місяців. Йому потрібна патріотична мобілізація у суспільстві проти "ворогів Росії", аби за умови виникнення економічних проблем не втратити свою популярність. Однак вона не мусить бути надто потужною, щоб радикальні політики не стали більш популярними, ніж сам Путін. Частина економічної еліти, яка постраждала від західних санкцій, мусить отримати додаткові можливості заробити на внутрішньому ринку або отримати субсидії з державного бюджету. Однак його ще потрібно наповнити. Також населення не повинно надто відчувати на собі ріст цін і податковий тягар.

Російський президент намагається бути добрим для всіх. Його ціль утримати владу. Однак великих стратегій Путін, здається, не має. Відповідей, які від нього очікує світ, він не має. Така політика є небезпечною, оскільки в таких випадках часто все вирішує випадок.

 

Переклад з німецької.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин