загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Сухий струмок - популярний елемент ландшафтного дизайну

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Все більшу популярність в ландшафтному дизайні знаходить елемент під назвою "сухий струмок", який не наповнений водою, а викладений каменями, що імітують русло висохлого струмка. Цей прийом прийшов до нас з мистецтва японських садів і тепер широко застосовується в самих різних садових стилях.

Популярність таких струмків цілком з'ясовна. Якщо створення водоймищ недоцільне з яких-небудь причин, сухий струмок може символізувати воду. З точки зору дизайну такий струмок несе в собі ту ж смислове навантаження, що й вода - не тільки створює контраст по сусідству зі зростаючими по берегах рослинами, але підпорядковує ландшафт єдиному лейтмотиву, дозволяючи використовувати рослини, які в природних умовах ростуть біля води. Уміло створений сухий струмок може створювати відчуття, що вода в ньому тільки щовисохла, і випадковий дощ знов поверне його до життя.

Проклавши шлях струмочка по ділянці, можна вирішити декілька планувальних проблем: об'єднати різні зони ділянки, замаскувати каменями і галькою невдалі місця, наприклад каналізаційні люки, упорядкувати прогулочні доріжки. Крім того, струмок можна використовувати як дренажну канавку. А будь-який квітник на його фоні стає колоритніше і яскравіше.

Такий гарний штучний струмочок можна спорудити на будь-який смак, в будь-якому саду і з куди меншими витратами, ніж при влаштуванні цього струмка. Це нескладно і недорого. Вам не потрібно ні джерело води, ні пониження рельєфу. Головне згадати, як виглядає природний струмок, і послідувати за природою. Але не тільки грошові витрати мають значення. Доглядати за сухим струмком куди простіше. Ні тобі нескінченних проблем з водоростями, що нестримно розростаються у водоймищах, ні засмічення системиподачі води відкладеннями винищити, ні дорогої системи по перекачуванню води.

Планування

При плануванні сухого струмка сліднеодмінно враховувати форму садової ділянки. Вузький, злегка згинається струмочок зрительно поглиблює простір, тому маленька ділянка здаватиметься більше, ніж він є насправді.

Щоб отримати ідеальну форму струмка, скористайтеся нашою порадою. Насипте по передбачуваному контуру водоймища пісок і перевірте на собі ефект дії форми. Міняючи з потреби контур, ви без зайвих витрат підберете саме ту, яка найбільшепідходить для вашого саду. Причому краще, щоб ширина струмка в різних місцях була неоднаковою. Визначившись з формою і розміром, ви зможете точно оцінити і потребу в матеріалі. Вибір різних видів каменю досить великий. Можна збирати камені під час прогулянок або використовувати щебінь або гальку, куплені на будівельному ринку.

Природний вид струмку надають камені місцевих порід. Якщо передбачається імітувати воду не тільки контурами струмка,але і блиском поверхні, то краще вибрати гладкі, плоскі камені. Обвітрені і оббиті водою брили підійдуть для берегів, світлі - для імітації водоспадів і порогів. Якщо вам хочеться, щоб ложе струмочка було сіро-блакитним, вибирайте сланець, гнейс або базальт. Граніт має червонувато-коричневі, зеленуваті і сірі відтінки. Вапняк і благородний білий мармур дадуть можливість розставити у вашому струмку світлі акценти. Любителям синього кольору пропонуємо пофарбувати кілька каменів синьоюводостійкою фарбою. Красивого ефекту можна домогтися і за допомогою округлих блискучих камінчиків і скляних куль. Розкладені серед пофарбованих синіх каменів, вони примусять струмочок мерехтіти таємничим світлом. Приголомшливо виглядають скляні гранули, розсипані рівним шаром по майданчику і що створюють ілюзію синюватою водної гладі. На квадратний метр поверхні вам буде потрібно близько 5 кг скляних гранул.

Будівництво

Як ми вже сказали, починати будівництво потрібно з вибору каменів. Потім намічаються контури майбутнього струмка і викопується корито як для пішохідної доріжки - 10-20 см завглибшки. Дно застилають темнимматеріалом типу нутрасіл для запобігання проростання бур'янів (якщо ручок невеликий і неширокий, можна обійтися і без плівки для вистилання ложа водоймища). Після цього приступають до укладання каменів.

Для будівництва бажано використовувати два види каменю (наприклад, бут і голяк) або ті ж види каменю, які вже використовувалися для оформлення будинку або ділянки. Краї зсередини викладають (підпирають) бутом, чергуючи великі камені з дрібними, міжгір'я закладають крупним і середнім голяком. Русло заповнюється галькою, подекуди великими і середніми валунами. Головне правило укладання - лаконічність і помірність.

 

Оформлення

При оформленні самого струмка і його рослинного оточення фантазія може бути безмежною. Вам не доведеться вибирати виключно серед вологолюбних видів. Тут можна саджати будь-які приємні вам квіткові і декоративно-листяні рослини.

Проте ландшафтні дизайнери все ж радять віддавати перевагу рослинам, які асоціюються у нас з водою, вологим місцепроживанням, але добре розвиваються на звичайному садовому грунті. І уникати високорослих, рясно квітучих рослин, щоб не втратити ефект "сухого русла", в іншому випадку ви отримаєте клумбу, а не струмок. Якщо ретельно продумати комбінації рослин по їх формі, забарвленню квіток і відтінкам листя, суху майданчик можна зрітельно перетворити на привітний водний садок.

Рослини з вузькими і довгими листям, як у лилейника (Hemerocallis), асоціюються у нас з вологим місцепроживанням. Китайський очерет (міскантус) (Zebrinus), соняшник іволістний (Helianthus salicifolia), арундо тростніковідний (Arundo donax), пампасная трава (Cotraderia selloana) і бамбук-листоколосник (Phyllostachys) викликають аналогічні відчуття, хоча і ростуть на звичайному садовому грунті. Освежающе-прохолодним, знову-таки оптичним, дією володіють квітки різних відтінків синього кольору: живучки повзучої, незабудочника крупнолистного, лобелії, дзвоника Посхарского, гібридів іриса бородатого і обрієти. Доповнюють оформлення і підсилюють ілюзію води, що тече по кам'янистому ложу, красиві сірувато-блакитні декоративно-листяні рослини, які також прекрасно почувають себе в звичайних умовах. Витончена овсяница блакитна (Festuca cinerea), бізоняча трава, або москітний злак (Bouteloua gracilis), а також імпозантні функии (Hosta) з блакитними листям відрізняються особливо красивою і підходящої для нашої мети забарвленням листя.

Якщо дозволяє площу і ви хочете спорудити великий струмок, то рослини можна вибрати вище, різноманітніше, аж до чагарників. Але, повторюємо, важливо, щоб вони не закрили собою кам'янисте гирло. Через нього можна перекинути декоративний дерев'яний місток. Іноді застосовується такий прийом: сухий струмок плавно розширює русло і впадає в такий же сухий ставок. Імітація садового ставка вибирається для прикраси куточка біля тераси або майданчика для відпочинку. Прохолодний синій колір скляних кульок навіть в літню жару створить відчуття свіжості. Та й комарі не злетяться до сухого прудику, тут їм не відкласти яєць. І струмочок, і ставок практично не зажадають відходу і, безсумнівно, привернуть загальну увагу.

До списку новин