загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Комфортний клімат: що потрібно знати при виборі обігрівача?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Як обрати домашній обігрівач і не помилитися? Адже важливо, щоб він не тільки обігрівав, а й робив це ефективно, екологічно і економно. Тому при виборі обігрівача важливо враховувати розмір опалювального приміщення, наявність в ньому інших джерел тепла, матеріали, з яких зроблені підлога, стіни і стеля, а також наявність чи відсутність утеплення і систему вентиляції.

Великою популярністю серед споживачів користуються саме електричні опалювальні прилади. Воно й не дивно, адже їх перевагою є те, що ними легко керувати, їх потужність змінюється одним поворотом регулятора, а головне – процес регулювання легко автоматизувати.

Сьогодні на ринку існує кілька основних видів таких обігрівачів: масляні, конвекторні, інфрачервоні, теплові. Всі вони мають свої особливості, та обираючи обігрівач для себе потрібно врахувати низку факторів. Насамперед, варто визначити, для яких саме цілей він Вам потрібен. За призначенням обігрівачі розділяють на прилади для: приміщень, сушіння білизни, сушіння деревини, сушіння шпалер, для видалення неприємних запахів.

Також необхідно дізнатися про загальні характеристики обігрівачів. Температура будь-яких обігрівачів регулюється від +5 до +35°C. Тип і потужність приладу обирають залежно від умов, у яких він буде працювати. Щоб правильно вибрати обігрівач за потужністю, потрібно враховувати деякі фактори: висоту та площу приміщення, наявність теплоізоляції, кількість вікон і стін, а також температуру, яку він повинен буде підтримувати в приміщенні. У середньому, для кімнати висотою 3 метри і площею 15 квадратних метрів цілком підійде обігрівач з потужністю 2 кВт.

На більшості електричних обігрівачів можна регулювати температуру, тому для різних умов експлуатації можна встановлювати різний температурний режим.

Наприклад. Для людини комфортна температура близько 20°С, проте коли в приміщенні нікого немає достатньо і 16-18°С, тобто коли Ви зранку йдете на роботу, можна виставити на терморегуляторі 16-18°С, а ввечері, коли приходите додому виставляєте 20°С. Дана проста маніпуляція дасть можливість зекономити протягом місяця до 10-12% електроенергії що затрачається на обігрів.

Так само можна встановлювати різну температуру в різних кімнатах.

Наприклад. В вітальні і в кухні вдень 20°С, в спальнях – 16-18°С, вночі у вітальні та кухні 16-18°С, а в спальні – 20°С, це теж дасть непогану економію. Для приміщень, де довго нікого немає, наприклад, для дач, в яких місяцями нікого може не бути, непотрібно підтримувати температуру 20°С, а достатньо і близько 10°С для того, щоб не сиріли стіни.

Кожен обігрівальний прилад повинен бути безпечний. Це не тільки електричний захист, але й захист від перегрівів, механічних пошкоджень та вологи.

Пропонуємо детальніше розглянути особливості кожного типу обігрівачів.

Всі електричні побутові обігрівачі діляться на два основні типи: для основного і додаткового опалення. Для додаткового опалення використовуються тепловентилятори, масляні обігрівачі, електричні конвектори та інфрачервоні обігрівачі. В приміщеннях, де є основна система опалення, але її потужності не вистачає, щоб підтримувати необхідну споживачеві температуру.

Для основного опалення використовуються: електричні конвектори, електричні радіатори і теплоакумуляційні обігрівачі. Дані опалювальні прилади встановлюються стаціонарно в місцях, де вони можуть найкраще розкрити свій потенціал по опаленню та виконують роль основного опалення.

Найдешевший та найкомпактніший – тепловий вентилятор, ціна якого становить від ста гривень. Він швидко нагріває приміщення і здатен обігріти кімнату площею близько 15-25 м2. Однак цей пристрій має свої недоліки. Зокрема, він сильно підсушує повітря, тобто жнижує відносну вологість, що, у свою чергу, призводить до пересихання слизових оболонок в роті, носі та очей, особливо шкідливо їх встановлювати в приміщеннях, де люди працюють за комп’ютерами, оскільки під час роботи за ним слизові оболонки очей і так швидко пересихають. Також при потраплянні пилу на нагрівальний елемент, який нагрівається близько 250°С, той починає пригоряти і дає неприємний запах, що погано, особливо для алергіків і астматиків. Також до негативу слід додати шум від вентилятора.

Ще одним різновидом обігрівачів є масляні радіатори. Вартість великого такого приладу становить від 150 грн до 2500 грн, залежно від його потужності й типу. Чим більша потужність обігрівача, тим більша площа обігріву і вища ціна. Підвидом масляних обігрівачів є електричні радіатори, що складаються зі звичайного радіатора заповненого морозостійкою рідиною, чи маслом, а роль нагрівального елемента виконує тен, вставлений в радіатор. Дані обігрівачі використовуються для основного опалення. Варто зазначити, що на відміну від тепловентилятора, масляний радіатор безшумний, значно менше сушить повітря і довше зберігає тепло. Щоправда, розігрівається повільно, більший за розміром та важчий. Основним недоліком даних обігрівачів є те, що під час нагріву масло, що знаходиться всередині, збільшується в об’ємі, це призводить до підвищення тиску всередині обігрівача, і з часом, коли зношуються гумові прикладки, масло або морозостійка рідина починають прокапувати на підлогу.

Також для обігріву приміщення можна використовувати конвекторний обігрівач. Цей прилад має низку переваг над іншими. Його можна стаціонарно прикріпити до стіни у кімнаті. Вартість такого пристрою в середньому коливається від 300 до 1000 грн. До недоліків можна віднести все те, що й до тепловентиляторів.

Упродовж останніх років популярності набирають інфрачервоні обігрівачі. Вони унікальні тим, що гріють не повітря, а предмети. Відтак, їх можна використовувати навіть на відкритому просторі. Також вони енергоекономніші за електричні конвектори. Для обігріву однієї кімнати підійде інфрачервоний обігрівач середньої потужності. Вартість такого обігрівача становить від 600 до 1200 грн. Однак їх можна встановлювати лише в приміщеннях, де людина перебуває не більше декількох годин, оскільки вплив інфрачервоного випромінювання на здоров’я людини ще до кінця не досліджений.

Забезпечити тепло в домі можна й за допомогою теплоакумуляторного обігрівача. Вони є різних розмірів та видів, а також старого і нового зразків. Різниця між ними полягає у тому, що прилади старого зразка – статичні та динамічні накопичують теплову енергію впродовж ночі і віддають тепло вдень, через це, а також через велику теплову інерційність тепловим зарядом неможливо ефективно керувати. У той час, як електричні теплоакумуляційні обігрівачі нового покоління вже йдуть удосконалені. Акумуляція тепла відбувається в нічний і напів піковий період, в них менша теплова інерційність, на кожному такому обігрівачеві стоїть терморегулятор, це все дозволяє ефективно використовувати даний обігрівач. За рахунок того, що нагрівальні елементи залиті в акумулюючий матеріал, вони не контактують з повітрям, що збільшує їх термін експлуатації.

Щоправда, їх вартість дещо вища від інших видів обігрівачів і коливається від тисячі до кількох тисяч гривень. Особливістю такого обігрівача є те, що його можна використовувати з багатотарифним обліком електричної енергії, це особливо вигідно для тих, хто платить за електричну енергію по тарифу для підприємств. Також цей прилад цілком безпечний для здоров’я людини.

Якщо вірити синоптикам, то взимку 2014-2015 років буде прохолодно. Тому купуємо обігрівачі заздалегідь, адже, як приємно сидіти у теплій квартирі, пити смачний чай та милуватися чудовим хороводом сніжинок за вікном.

До списку новин