загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Зміни в оподаткуванні процентів

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

З 3 серпня 2014 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо пасивних доходів» від 4 липня 2014 року №1588-VII, відповідно до якого в загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід платника податку включається зокрема дохід у вигляді процентів, який оподатковується за ставкою 15%.

Ця ставка податку застосовується до доходів у вигляді:

— процентів, нарахованих на суму поточного або вкладного (депозитного) банківського рахунку;

— процентного або дисконтного доходу за ощадними (депозитними) сертифікатами;

— процентів на вклад (депозит) члена кредитної спілки у кредитній спілці;

— плати (відсотка), що розподіляється на пайові членські внески членів кредитної спілки;

— доходу, який виплачує компанія, що управляє активами інституту спільного інвестування, на розміщені активи відповідно до закону;

— доходу за іпотечними цінними паперами (іпотечними облігаціями та сертифікатами) відповідно до закону;

— доходу у вигляді відсотків (дисконту), отриманого власником облігацій від їх емітента відповідно до закону;

— доходу за сертифікатом фонду операцій з нерухомістю.

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються доходи у вигляді процентів на поточні банківські рахунки, за якими на користь фізичних осіб здійснюються виключно виплати заробітної плати, стипендій, пенсій, соціальної допомоги та інших передбачених законом соціальних виплат.

Податковий агент платника податку під час нарахування на його користь доходів у вигляді процентів — особа, яка здійснює таке нарахування.

Податкові агенти (банки, кредитні спілки), які нараховують доходи у вигляді процентів, відображатимуть загальну суму нарахованих у звітному податковому періоді доходів та загальну суму утриманого з них податку. При цьому в податковому розрахунку не буде зазначатися інформація про суми окремого банківського вкладного (депозитного) або поточного рахунку, ощадного (депозитного) сертифіката, вкладу (депозиту) члена кредитної спілки у кредитній спілці, суми нарахованих процентів, а також відомості про фізичну особу — платника податку, якій нараховано такі доходи.

Однак оподаткування процентів та дисконтних доходів, нарахованих на користь фізичних осіб з будь-яких інших доходів, ніж ті, що зазначені у підпункті 170.4.1 Податкового кодексу України, здійснюється у загальному порядку.

Податок, нарахований (утриманий) податковим агентом з доходів у вигляді процентів, нарахованих на поточний або вкладний (депозитний) банківський рахунок, ощадний (депозитний) сертифікат, вклад (депозит) члена кредитної спілки у кредитній спілці за період з  1 липня 2014 року до набрання чинності цим законом підлягає анулюванню і не сплачується до бюджету. Інформація щодо сум таких доходів і податків не зазначається податковим агентом у податковому розрахунку ф.1-ДФ.

Також фізичні особи, яким у період з 1 липня 2014 року до набрання чинності цим законом нараховані доходи у вигляді процентів, звільняються від обов’язку декларування таких доходів і сплати з них податку.

Звітування пакетом

Пакетне звітування в електронному вигляді було запроваджено ще торік. Пакетом звітних документів вважається певний перелік документів одного чи різних типів, що їх подає суб’єкт в одному звітному періоді.

Важливо, що пакет повинен містити основний документ звітності та необхідні додатки до нього. Іншими словами, це своєрідний набір XML-файлів, які називають згідно з форматом (стандартом) електронної звітності, кожний з яких пов’язаний один з одним відповідними посиланнями, вказаними у тезі.

Варто звернути увагу, що час очікування файлів при збиранні пакета — 00.00 години кожної доби. А в разі відсутності будь-якого з заявлених або обов’язкових файлів пакета на 00.00 годину кожної доби всі інші надіслані файли пакета не приймаються, про що надсилається квитанція.

Якщо той, хто звітує, припустився помилок у будь-якому файлі пакета, не приймається весь пакет. Після виправлення помилок платникові необхідно надіслати новий пакет документів.

Для надання допомоги платникам для правильного формування пакетів звітних документів та поліпшення процесу подання звітності фахівці податкової справи розробили інструкцію щодо формування пакетів звітних документів за допомогою програмного забезпечення з формування податкової звітності в електронному вигляді.

Електронне адміністрування ПДВ

З 1 січня 2015 року звітність із ПДВ обов’язково подаватимуть електронкою. Нині подавати звітність дистанційно зобов’язані лише платники податків, які належать до великих та середніх підприємств.

Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України» від 31.07.2014 р. № 1621-VII пункт 49.4 статті 49 доповнено абзацом такого змісту: «Податкова звітність з податку на додану вартість подається до контролюючого органу всіма платниками в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством». Зазначені зміни наберуть чинності з 01.01.2015 р.

Кожен з платників може у зручний для нього час відвідати будь-який центр обслуговування платників та безкоштовно та швидко отримати цифровий підпис. Процедура вимагає невеликого переліку документів й наявності цифрового носія.

Як працюватиме система електронного адміністрування ПДВ

Найперше, в день реєстрації платника у системі електронного адміністрування ПДВ на нього автоматично відкривається рахунок.  Податкові накладні складатимуться виключно в електронному вигляді та реєструватимуться в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) незалежно від розміру податку в одній накладній.

Буде зменшено число критеріїв для автоматичного бюджетного відшкодування. Зокрема відшкодування ПДВ експортерам та інвесторам в автоматичному режимі здійснюватиметься на місяць раніше, ніж тепер. Як наслідок — зменшиться кількість обтяжливих для бізнесу звірок та перевірок, зокрема перевірок «в усьому ланцюгу постачань до виробника або імпортера».

Іще одна «новорічна» зміна — збільшення «порога» обов’язкової реєстрації підприємства платником ПДВ з 300 тисяч гривень до 1 мільйона гривень.

Водночас режим звільнення від оподаткування ПДВ операцій з експорту зернових і технічних культур продовжено до 31 грудня 2014 року. Було скасовано звільнення від оподаткування ПДВ операцій з поставки лісоматеріалів, паливної деревини, відходів лісопереробної промисловості. Оподаткування за «0» ставкою податку послуг з перевезення пасажирів швидкісними поїздами Інтерсіті+ також скасовано.

Головне управління Міндоходів у м. Києві 

До списку новин