загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Петриківський розпис покажуть у Тбілісі

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Дата події:

26 вересня 2014 - 4 жовтня 2014

 

Місце події:

Грузія, Тбілісі 

Галерея «Ванда» (вул.Чонкадзе, 14) 

тел. 995322 93 42 86

 

Більше відомостей:

 

З 26 вересня по 4 жовтня 2014 року в столиці Грузії — Тбілісі триватиме виставка картин «Петриківка — душа України» українських художниць Галини Назаренко,Олени Ярмолюк та Наталії Малярчук.

Це буде перша в Грузії виставка такого масштабу, присвячена петриківському розпису. На виставці будуть представлені: «мальовки» (роботи на папері); картини на полотні; розписані рушники; тарілки; авторський одяг, розшитий петриківськими візерунками від сучасного українського дизайнера Любові Чернікової; документальні фотографії; книги про петриківський розпис та буде показано фільм про історію, розвиток та сучасне життя села Петриківка та її талановитих мешканців.

Відома тбіліська галерея «Ванда» вже другий рік поспіль проводить виставку українських художників і планує й надалі знайомити грузинську публіку з українським мистецтвом.

Петриківський розпис виник в Україні задовго до появи християнства і відігравав роль оберега. Люди вірили, що в красі є якесь чаклунство, духовна сила, і тому вікна і двері будинків і навіть одяг обрамляли магічним орнаментом, який захищав господарів. Ця стародавня традиція сотні років широко використовувалася в побуті українців, зокрема, у запорізьких козаків, і була популярна в 200х поселеннях південних районів Приазов'я, але збереглася тільки в старовинному козацькому селі Петриківка.

Прославилася ж Петриківка завдяки самобутньому декоративному розпису, який виник разом з першими поселенцями в другій половині XVIII століття. Вони почали будувати світлі глиняні хати, прикрашаючи їх кольоровою глиною, господині розписували свої хати квітковими візерунками. Розмальовували стіни, піч, зовнішній фасад будинку — все це створювало єдиний художній ансамбль.

Петриківські художники малюють переважно саморобними пензликами, зробленими з котячої шерсті (так звані «кошачки») або пальцями (калину, квіти, бутони). Фарби робили переважно з природніх барвників. У сік рослин раніше додавали яєчний жовток, і цими природними фарбами господині розмальовували свої будинки всередині і зовні. Малюнки не були розраховані на довге життя. Двічі на рік, під свято Великодня та перед Різдвом, все настінні розписи змивали і наносили нові.

На початку XIX століття полюбився Петриківці розпис поширився на предмети домашнього начиння — посуд, скрині, брички. Пізніше, коли у продажу з'явився папір, в Петриківці почали створювати так звані «мальовки» — картини на папері.

В рамках виставки «ПЕТРИКІВКА — ДУША УКРАЇНИ» пройдуть лекції, майстер-класи та спілкування з авторами робіт. А вранці 27 вересня 2014 художниці з України вийдуть на вулиці Тбілісі, щоб разом з грузинами малювати птахів щастя. Всі паперові птахи, розписані петриківськими візерунками, будуть подаровані жителям і гостям Тбілісі з побажаннями благополуччя, процвітання і миру грузинському народу.

У Тбілісі з України свої роботи привезуть три художниці: Галина Назаренко (с.Петриківка), Олена Ярмолюк (с.Петриківка) і Наталія Малярчук (м.Львів). Всі вони — професійні художниці, які малюють у стилі «петриківка».

Кожна з них талановита та творча особистість. Ці художниці, крім традиційних картин у стилі петриківського розпису, оформили багато будівель, розташованих в різних куточках України. Так, наприклад, Галина Назаренко розписала церкву Святого Юрія в Києві і разом з Оленою Ярмолюк — каплицю у джерела Святого Пантелеймона в селищі Хутірське.

Наталя Малярчук в стилі «петриківка» намалювала картину, присвячену подіям на Майдані і розмальовує прикраси, сумки і навіть шкіряний одяг петриківськими мотивами.

5 грудня 2013 року петриківський розпис було внесено до спискунематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО. Це велика подія для України, адже ЮНЕСКО цікавлять тільки ті досягнення людства, які народилися в давнину і передаються з покоління в покоління.

Познайомитися з петриківським розписом, послухати лекції та взяти участь у майстер-класах грузини зможуть з 26 вересня по 5 жовтня 2014. Надалі проект буде подорожувати іншими країнами, знайомлячи різні народи з захоплюючим світом петриківського розпису.

В рамках проекту відбудуться наступні заходи:

·                     27 вересня 2014 року в галереї «Ванда» пройде лекція про петриківський розпис, по закінченню якої відбудеться майстер-клас від українських художниць, які продемонструють, як створюються петриківські візерунки (запис за тел. 995322 93 42 86)

·                     27 вересня художниці з України разом з грузинами малюватимуть птахів щастя на вулицях Тбілісі

·                     28 вересня в арт-кафе Tilde Tilde відбудеться майстер-клас з петриківського розпису для всіх бажаючих (запис за тел. 555-213-207)

Куратор проекту:

Ніна Бурневіч: www.ninaburnevich.com, +38 (050) 888 89 34, +38 (067) 193 13 50

Партнери проекту:

·                     Грузино-Український Діловий Клуб, www.gubc.ge

·                     Компанія ділового туризму Business Travel Leisure, www.georgia.btlagency.com

·                     Арт-кафе Tilde Tilde (Тбілісі, ул. Ходашені, 4)

До списку новин