загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Українці переходять на фріланс

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Українські компанії оптимізують свої зарплатні бюджети та дедалі частіше віддають роботу на фріланс.

Фріланс в Україні стає не лише одним із напрямків заробітку, а й способом оформлення відносин між роботодавцями та їхніми працівниками. Через складну економічну ситуацію в країні компанії переходять у режим жорсткої економії. Кількість клієнтів у бізнесу скорочується, і наймати постійних працівників їм стає невигідно. Оптимальне рішення - набір фахівців «на віддалену роботу», в тому числі й з інших регіонів і навіть країн. Якість послуг таких «регіоналів» нерідко не гірша за столичних спеців, а грошей за свою роботу вони часто просять менше.

«Великі компанії першими почали активно набирати співробітників на фрілансі, щоб оптимізувати свої бюджети після кризи 2008 року. У великих компаніях є квоти на прийом нових співробітників. Їм набагато складніше забезпечити новому співробітнику робоче місце, ніж узяти підрядника на виконання робіт», - розповідає про новий тренд на ринку праці HR-директор кар'єрного порталу rabota.ua Наталія Бровченко.

За її словами, фріланс уже багато років популярний у світі, і український бізнес вже теж відчув переваги наймання «домашніх» співробітників. Це веде до того, що кількість вакансій для фрілансерів буде постійно зростати, і у багатьох українців найближчим часом з'явиться реальна можливість проміняти своє офісне крісло на роботу за домашнім комп'ютером.

Улюбленці роботодавців

Рекрутери констатують, що кількість професій, які сьогодні затребувані на умовах фрілансу, з кожним днем збільшується. Якщо раніше найчастіше «віддалену роботу» отримували програмісти, SMM-ники, копірайтери та перекладачі, то зараз роботодавці із задоволенням наймають «вільних» дизайнерів, маркетологів, PR-ників і рекламістів, консультантів і бізнес-тренерів усіх видів. За словами координатора проектів кадрового холдингу «АНКОР в Україні» Алли Арапової, зараз в Україні значно рідше, але все ж займаються фрілансом навіть юристи, фахівці з продажу, рекрутери, персональні асистенти та івент-організатори. «Таким чином роботодавці економлять на податках, зарплаті і облаштуванні робочого місця», - констатує керівник дослідницького центру hh.ua Уляна Маслова.

Найцінніші якості фрілансерів - пунктуальність і відповідальність. «Це найважливіші якості, бо ви не можете стати над людиною і простежити, працює вона чи ні. Роботодавець бачить тільки результат. Саме за якістю результату і своєчасністю його здачі й відбирають фрілансерів», - стверджує Маслова.

Пристойний заробіток

Зарплату фрілансери отримують залежно від зробленого, напрямку роботи та навантаження. Найчастіше вона менша, аніж у штатних співробітників. Але не завжди. Особливо коли мова йде про висококласних IT-фахівців. «Співробітникові, який приходить на проект і не перебуває в штаті компанії, можна запропонувати більш високу винагороду, щоб мотивувати його зробити якісний проект вчасно», - констатує Алла Арапова.

За словами Валентина Зюзіна, представника спеціалізованого сервісу для фрілансерів FreelanceHunt.com, зарплата вільних працівників зараз коливається від декількох сотень до декількох тисяч доларів. «Що можна сказати однозначно - так це те, що українські фрілансери заробляють досить багато. За приблизними оцінками, впродовж останніх 5 років загальна сума складає приблизно 50 млн дол. У світовому рейтингу, за даними за 2013 рік, Україна знаходиться на третьому місці після США та Індії», - повідомляє Валентин Зюзін. Також експерт констатує, що в 2013 році розміри гонорарів для українських фрілансерів у світі зросли мінімум вдвічі порівняно з 2012-м.

Сума винагороди фахівців «на віддаленій роботі» залежить від багатьох факторів. По-перше, від зайнятості фахівця. Фрілансерам на постійній основі можуть платити трохи менше, ніж залученим фахівцям під конкретний проект. Логіка роботодавця проста - людині гарантується постійний дохід, а не разова сума «без продовження». Сума гонорару також багато в чому залежить від «прописки» роботодавця - іноземці платять більше, ніж співвітчизники. «Крім того, на рівень оплати впливає рейтинг фрілансера, який він має на біржі - замовники віддають перевагу тим виконавцям, які показали себе як надійні професіонали, про що свідчать відгуки про їхню роботу», - розповідає Валентин Зюзін.

А ось про додатковий соціальний пакет з оплачуваним мобільним зв'язком, медстрахуванням, робочим автомобілем, преміями і річними бонусами українські фрілансери можуть і не мріяти. За словами рекрутерів, український роботодавець зараз не готовий на такі «жертви».

«Кинути» може кожен

Як і раніше головний ризик роботи на фрілансі - виконати роботу і залишитися без грошей. «Тут треба розуміти: якщо тебе хочуть «кинути» - то тебе «кинуть». Я б сказала, що на ринку, особливо у нинішній ситуації, напевно, відсотків 20 шахраїв», - констатує Наталія Бровченко. Рекрутери радять фахівцям «на віддаленій роботі» обов'язково підписувати договори з замовником робіт. Але не всі роботодавці на це готові. «У такому випадку треба мати хоч якесь письмове підтвердження ваших домовленостей, хоча б лист електронною поштою. Якщо виникли сумніви щодо роботодавця, бажано його «прогуглити». Якщо він непорядний, ви знайдете безліч негативних відгуків», - радить Уляна Маслова.

Ще одна хитрість - домовитися з роботодавцем отримувати оплату за надані послуги частинами в міру виконання дорученої ними роботи. Таким чином можна перевірити роботодавця на чесність.

Та найкраще стати приватним підприємцем і оформити співпрацю з наймачем офіційно. По-перше, це дозволить отримувати оплату за свою роботу «по-білому». По-друге, у разі виникнення проблем шахрая-роботодавця легше буде притягти до відповідальності через суд. Звичайно, у цьому випадку СПД-шник буде зобов'язаний регулярно перераховувати державі належні податки. Але це невелика плата за спокійний сон. «Якщо буде укладено договір і отримане письмово завдання на роботу, то шанси виграти справу в суді досить значні. Необхідно буде зберегти все електронне листування, а крім того, бажано все фіксувати шляхом підписання актів виконаних робіт», - радить адвокат, старший партнер АК «Кравець та Партнери» Ростислав Кравець.

В іншому випадку у фрілансерів - приватників шанси відсудити у наймача «чесно зароблені» вкрай малі. При зустрічі з роботодавцями-шахраями вони на 99% виконають роботу і залишаться без гонорару. «Я не знаю жодного виграного суду між фрілансером і роботодавцем. Може, вони й були, але я про них не чула», - констатує Наталія Бровченко.

Ольга Вилик

До списку новин