загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як захистити дані в інтернеті: прості прийоми

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Як зробити свою роботу в інтернеті більш безпечною? В часи, коли стільки повсякденних занять та справ можна робити в мережі, починаючи від зберігання фото й записів і закінчуючи бізнес-операціями та оплатою комунальних рахунків, питання захисту персональної інформації постає достатньо серйозно.

Що ж робити, щоб не стати жертвою кібер-злочинців? Сподіваємось, вам стануть у нагоді наступні нескладні поради:

• По-перше, створюйте для своїх акаунтів надійні паролі. Хороший пароль має містити як літери верхнього реєстру (АБВ), так і нижнього (абв), символи (напр., *№!) і цифри. Змінюйте паролі час від часу і не використовуйте однакові комбінації для різних сторінок, соціальних мереж і акаунтів.

• Не забувайте виходити зі свого акаунту в соціальних мережах, Google, на сторінках, які вимагають авторизації на комп’ютерах, до яких маєте доступ не тільки ви — в інтернет-клубах, на роботі, у громадських місцях. Блокуйте екран вашого смартфона або планшета, якщо залишаєте їх, приміром, на робочому місці й відходите.

• Перевірте налаштування своєї пошти: чи не пересилаються ваші листи за іншою адресою і чи не має хтось окрім вас доступу до вашої пошти. Це можна зробити у налаштуваннях у розділах «пересилання листів» та «надання доступу до вашого акаунту». Остання функція доступна, до прикладу, в Google Mail і дозволяє писати листи від вашого імені, а також переглядати вашу кореспонденцію.

Можете вказати свій номер телефону для відновлення пароля пошти. Це дозволить відновити доступ до свого ящика навіть якщо ви його вже втратили, а також не дозволить зловмисникам змінити пароль до нього.

• І ще одна порада стосовно пошти: якщо ви маєте підозри, що її читає хтось окрім вас, перевіряйте останню активність вашого акаунту (якщо портал, на якому розміщується пошта, таке дозволяє). Зокрема, в Google Mail про це можна дізнатись у вкладці «додаткова інформація» поруч із рядком «останні дії в акаунті» в нижній частині сторінки пошти.

В цьому розділі можна подивитись, з якої IP-адреси перевіряли вашу пошту та коли востаннє змінювався пароль.

• Не ходіть за підозрілими посиланнями, які приходять у листах на вашу пошту. Вони можуть вести на небезпечні сторінки. Листи, які містять такі речі, часто надходять від незнайомих вам людей.

В них часто йдеться про те, що ви щось виграли, про те, що шукали наведену нижче інформацію, або повідомлення про те, що ваші фотографії потрапили до мережі — краще за все не ходити за такими посиланнями.

• Деякі листи із небезпечними посиланнями підписані так, ніби їх відправила адміністрація сайтів і соцмереж, якими ви користуєтесь, і в них йдеться про те, що вам потрібно ввести свій пароль, щоб відновити його. Будьте пильними!

Небезпечні посилання і файли можуть надходити навіть від знайомих вам людей — якщо надіслане викликає у вас підозру, перепитайте у людини, що саме вона вам відправляє.

• Деякі сайти маскуються під сайти банків, інтернет-магазинів, соціальних мереж. Перевіряйте, чи дійсно ви довіряєте сайту, який запитує у вас персональні, паспортні дані, номери кредитних карток тощо.

• Ви можете змінити налаштування приватності у соціальних мережах так, щоб ваша пошта була невидима для людей, яких немає у вашому списку контактів. Таким чином ви знижуєте вірогідність того, що на ваш ящик будуть надсилати спам.

• У соціальних мережах не давайте додаткам права писати від вашого імені на вашій стіні чи у стрічці новин, а також надсилати від вашого імені будь-яку інформацію людям із вашого списку контактів.

• Стежте уважно за повідомленнями, які надсилає вам ваш браузер — серед них є попередження про небезпеку, а також запити від різних програм, частина з яких може бути шкідливою.

• Якщо ви використовуєте не захищені паролем мережі Wi-Fi, наприклад, у бібліотеці чи кафе, майте на увазі, що в частині випадків постачальник з’єднання має доступ до інформації, що передається. Серед неї можуть міститись і ваші особисті дані.

У загальнодоступних мережах не радять виконувати банківські операції або робити покупки в інтернет-магазинах.

• Перевіряйте, чи починається адреса сторінки, на якій ви хочете ввести персональну інформацію, із префікса https та значка закритого замка — такі сайти є безпечними. Сайти, які передають дані, використовуючи протокол http, є незахищеними.

Щоб переглядати усі сторінки за протоколом https, можна встановити відповідне розширення для вашого браузера.

• Брандмауер для Windows (програма захисту комп’ютерних мереж) має бути увімкненим. Зробити це можна, увійшовши до Панелі керування в меню «Пуск». Там є розділ «Брандмауер Windows», в якому і можна активізувати такий «захисний екран».

• Регулярно оновлюйте браузер та операційну систему — новіші версії менш вразливі перед зловмисниками.

• Встановлюйте програми із надійних джерел. Завантажуючи піратські версії програм з файлообмінників, ви не тільки порушуєте права виробника ліцензійної програми, а й наражаєте свій комп’ютер чи ноутбук на небезпеку. Разом із завантаженими файлами програм часто встановлюються шкідливі віруси, яких буває важко позбутися.

• Те ж саме стосується завантаження відео- та аудіо файлів із мережі — з ними потрібно бути обережними. І, звичайно, пам’ятати про авторське право.

• Пам’ятайте, що занести на комп’ютер вірус можна також при використанні заражених флеш-накопичувачів.

• І наостанок: використовуйте ліцензійні антивірусні програми, платні або безкоштовні.

Успіхів вам!

Аліна Варфоломєєва

До списку новин