загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як враховується стаж тих, хто працював за кордоном?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Дочка працювала в Україні з 1977 по 2000 рік, після чого виїхала на роботу за кордон. Зараз їй 55 років. Як буде їй врахований стаж за період роботи за кордоном? Чи має вона право на пенсію?Клавдія Тарасівна Рябошапка.

Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» №1058 встановлено, що право на пенсію мають особи, страхової стаж яких становить не менш як 15 років. Мінімальний розмір пенсії за віком у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, встановлюється за наявності в чоловіків 35 років, а у жінок 30 років страхового стажу. За наявності страхового стажу меншої тривалості пенсія за віком встановлюється в розмірі, пропорційному наявному страховому стажу, виходячи з мінімального розміру пенсії за віком.

Що стосується заліку до стажу періодів роботи за кордоном. Згідно з чинним законодавством, підставою для заліку періодів роботи до 01.01.2004 р. до стажу є запис у трудовій книжці, а після — дані персоніфікованого обліку. При цьому після 01.01.2004 р. діє таке правило: для розрахунку пенсії враховується лише страховий стаж, тобто період, коли особа підлягала обов’язковому державному пенсійному страхуванню і за який сплачені страхові внески в розмірі не меншому від мінімального страхового внеску (визначається як множення мінімальної заробітної плати за відповідний період і встановленої ставки внеску).

Якщо ж внески не сплачені зовсім, стаж не може бути зарахований, незважаючи на наявність запису в трудовій книжці. Таким чином, період після 01.01.2004 р. може бути зарахований до стажу Вашої дочки лише за умови сплати страхових внесків до Пенсійного фонду України. Період з 2000 по 2004 рік може бути зарахований до стажу на підставі записів у трудовій книжці лише у випадку, якщо ваша дочка працювала за кордоном в одній з країн СНД.

Це можливо на підставі міжурядової Угоди (підписано Російською Федерацією, Україною, Республіками Азербайджан, Киргизстан, Вірменія, Таджикистан, Туркменістан, Узбекистан, Казахстан, Білорусь, Молдова), яким передбачено, що для встановлення права на пенсію, у тому числі пенсію на пільгових умовах і за вислугу років, громадянам держав — учасниць Угоди враховується трудовий стаж, набутий на території будь-якої з цих держав, а також на території колишнього СРСР за час до набрання чинності цієї Угоди.

До списку новин