загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Де зимують шкідники саду

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

На вулиці - листопад. Незабаром ваш сад буде занурений в оздоровчий зимовий сон. Вам теж хочеться відпочити від садових турбот, однак...

Ваш погляд ловить мелькання в повітрі сірувато-жовтих крил - це зимовий п'ядак. Життя не закінчується навіть узимку, лише завмирає на час. Гусениці зимового п'ядака - злісні шкідники, здатні завдати чималої шкоди плодовим та іншим листяним деревам.

Сад тільки зовні виглядає незаймано-чистим. Але придивіться уважніше: лопнула і відійшла від стовбура кора, погано затягнулася ранка на товстій гілці, унизу розкинулися ковдрою залишки листя - отут і там надійно сховалися личинки і дорослі особини комах. Якщо ви уважні, то побачите ворогів саду і в зимовий час.

ТРИ ПОРАДИ З ДОГЛЯДУ ЗА ДЕРЕВАМИ:

- не забувайте очищати штамби плодових дерев від мохів і лишайників;

- ретельно заліковуйте рани на деревах;

- обмазуйте стовбури гашеним вапном.

ВРАЖІ ГНІЗДА

На гілках дерев сухе листя надійно закріплене павутинними нитками. Такі гнізда залишають білан і златогузка. У кожному гнізді, загорнені в щільні білі кокони, зимують гусениці: у білану по 10-70, у златогузки по 200-300 гусениць. Ці гнізда потрібно зібрати і спалити взимку. Якщо вони розташовані високо, зробіть це за допомогою тичини з гачком на кінці. Біло-сріблисті кокони навколо бруньок - зимові квартири гусениць брунькової листовійки. Тонкі верхівки пагонів варто зрізати разом із гніздами.

ОГЛЯНЬТЕ ДЕРЕВА

При ретельному огляді дерев можна помітити скупчення яєць розанної листовійки, що розташовані кільцями або групами на гладкій корі стовбурів і гілок, біля бруньок. Не можливо не вразитися дбайливості батьків. Метелик зимового п'ядака, яблунева мідяниця, вишнева попелиця подбали розташувати яєчка так, щоб діти, що прокинулися, як тільки дозволить погода, приступилися до переробки молодих бутонів і клейких листочків. Розташовані відкрито, яйця зовсім не бояться морозів. Наприклад, кладки яєць кільчастого шовкопряда здатні витримати -35-50 °С! Комахи намагаються максимально зберегти потомство, надійно ховаючи його в тріщинах кори, дуплах і складках дерева. Так зимують яйця сірої яблуневої і сливової попелиці, дорослі особини яблуневого квіткоїда, грушевої мідяниці.

МАЙТЕ НА УВАЗІ!

Полінувавшись прибрати опале листя, ми забезпечуємо затишну постіль шкідникам саду. Під теплим покривалом мирно розподілять місця личинки пилильщиків і довгоносиків, лялечки й гусениці метеликів, плодової молі.

Така комуналка не до душі лише таким індивідуалістам, як травневий хрущ. Личинки й дорослі жуки цього виду здатні йти на зиму в ґрунт на глибину до 1 метра, що значно ускладнює боротьбу з ними.

Не ігноруйте осінню обрізку, що сприяє утворенню плодових бруньок. Не забувайте, що грамотно сформоване дерево менше піддається хворобам і здатне протистояти натиску шкідників.

До списку новин