загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Банки списують українцям левові частини валютних кредитів за готівку

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Через нинішній курс валют фінустанови йдуть на поступки позичальникам.

За даними фінансових експертів сьогодні в Україні нараховується від семи до десяти мільйонів людей, які мають валютні кредити.

Сплачувати кредити з нинішнім курсом долара можуть далеко не всі, тому деякі банки останнім часом йдуть на поступки: пропонують переглянути кредитні умови і навіть погоджуються списати частину боргу.

Киянин Антон розповів, що не зміг виплачувати кредит за авто з новим курсом долару, але за домовленістю його борг банк зменшив з 6,5 тисяч доларів до 2,3 тисяч. Але є й інші приклади, коли навпаки через невчасні виплати за кредитом банк збільшує виплати, ще й погрожує відібрати квартиру, придбану за допомогою позики.

Шеф-редактор та ведучий програми "Гроші" Олександр Дубінський каже, якщо люди не повертають позики, банки не в змозі виплачувати вклади. Тому деякі з них погоджуються списати частину кредиту в обмін на готівку.

"Вже є інформація про те, що банки готові списувати кредит до 30 відсотків від суми боргу. Тобто, якщо ви винні банку допустимо сто тисяч доларів, ви одноразово приносите йому тридцять тисяч і все - ви нікому нічого не винні", - каже Олександр.

За яких умов банки ідуть на поступки поки визначити важко, адже інформацію про списання боргів та зміну умов кредиту банки офіційно не підтверджують, втім й не спростовують. Дубінський каже, що громадянам необхідно йти до банків домовлятись, звертатись до керівництва фінустанови, і пам'ятати про свої права.

"Банки йдуть на поступки, коли клієнт цього вимагає, при чому вимагає наполегливо. Склалася ситуація, що виплачувати кредити припинили майже усі, тож банки опиняються на межі закриття. Зараз є закон, який забороняє забирати куплені під доларові кредити квартири у громадянина, тож банк нічого зробити не може – лише нараховувати штрафи. Ті, хто не приходять до банку і не торгується, ті виплачують всі штрафи і пені, тому треба йти й домовлятись", - радить Дубінський.

Експерт радить звертатись і писати офіційні листи до Нацбанку, комісії з захисту прав споживачів, державній фінансовій інспекції та домовлятись з позичальником. Йти на всі умови банку, на кшталт "кредитних канікул", штрафних санкцій та іншого, експерт вважає нерозумним, бо таким чином ви просто збільшуєте свою суму боргу.

До списку новин