загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

5 міфів про зимове вкриття рослин

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Взимку навіть витривалим рослинам буває нелегко, особливо в останні роки. Погода стала зовсім непередбачуваною, захищати свій сад від її капризів усе сутужніше. Та й чи завжди ми маємо надійну інформацію про те, як правильно вкривати рослини на зиму?

МІФ 1: УКРИТТЯ ПОТРЕБУЮТЬ УСІ РОСЛИНИ САДУ

Останнім часом стало з'являтися стільки рекомендацій щодо зимового вкриття рослин, що багато починаючих садівників вирішили: укриття потребують буквально всі рослини саду. Але повірте, більшість багаторічних рослин на вашій ділянці здатні прекрасно перезимувати і без спорудження навколо них додаткових укриттів - просто тому, що вони прекрасно адаптовані до клімату вашого регіону.

Звичайно, є не занадто стійкі до капризів погоди види, подбати про які доведеться: насамперед, це всі види троянд (виключення становлять лише паркові), клематиси, які квітують на торішніх пагонах, флокси, півонії, лілії, рододендрони та інші... Але не перестарайтеся з укриттям! Так, наприклад, основна частина троянд гине не від морозів, а від банального випрівання.

МІФ 2: УКРИТТЯ РОСЛИНИ - ЦЕ ГАРАНТІЯ ЇЇ УСПІШНОЇ ЗИМІВЛІ

Багатьом садівникам доводилося спостерігати сумну картину: здавалося б, ретельно підготовлені до зимівлі, добре вкриті рослини гинуть з незрозумілих причин. Чому так відбувається? Загинути рослини можуть не стільки від сильного морозу, стільки від різкої зміни температури, особливо під час осінніх і весняних відлиг.

Саме нестійка погода з різкими перепадами температур провокує надмірне промерзання та перезволоження ґрунту. Результат: різні механічні ушкодження рослин, загнивання їхньої кореневої системи, її випрівання і - як наслідок - загибель. Не сприймайте вкриття рослин на зиму як панацею; укриття - це тільки один з методів, що допомагають підвищити зимостійкість рослин.

Займайтеся підготовкою рослин до зимівлі комплексно: приділіть увагу не тільки правильній посадці рослин, але і їхньому своєчасному поливу, підживленням.

МІФ 3: ПІДГОРТАННЯ ЗЕМЛЕЮ - ДОСТАТНІЙ СПОСІБ УКРИТТЯ НИЗЬКОРОСЛИХ РОСЛИН

Підгортання - створення над корінням і залишками стебел рослини горбка із ґрунту - традиційний метод зимового вкриття рослин. Завдяки підгортанню ми не стільки захищаємо рослини від морозів, скільки створюємо навколо них рельєф ґрунту. За рахунок цього рельєфу навесні краще відводяться поталі води, а сама рослина захищена від вимокання.

МІФ 4: КРАЩІ УКРИВНІ МАТЕРІАЛИ ДЛЯ РОСЛИН НА ЗИМУ - ЛАПНИК І ОПАЛЕ ЛИСТЯ

Ялиновий і сосновий лапник заслужено вважається одним із кращих укривних матеріалів: він не вимагає матеріальних витрат і прекрасно справляється зі своїм завданням - стає відмінним укриттям для рослин на зиму. Причому береже їх не тільки від сильних морозів, але й від усюдисущих гризунів, які так і норовлять поласувати нашими рослинами.

Однак, якщо ви живете далеко від лісу, запастися лапником буде досить проблематично - це по-перше. По-друге, навіть, якщо ліс знаходиться зовсім поруч, пам'ятайте: заготовлювати ялинові й соснові гілки дозволено тільки з уже зрубаних дерев. Ну й по-третє, разом із принесеним з лісу лапником ви можете занести на свою дачну ділянку різних шкідників і навіть інфекцію.

Перед тим, як запастися лапником, пройдіться лісом і придивіться до сосон і ялин з яких ви збираєтеся заготовлювати «ідеальний» укривний матеріал - вони всі здорові? Ви бачите на них пожовтілі гілочки та «іржаві» голки? А на корі є невеликі чорні нарости й голі ділянки? Якщо так, то такий укривний матеріал може нанести тільки непоправну шкоду мешканцям вашої ділянки.

Опале листя - непоганий укривний матеріал: воно надійно захищає ґрунт від перших холодів і служить прекрасною їжею дощовим черв'якам, які, у свою чергу, підвищують родючість цього самого ґрунту. Але чи все листя можна використовувати для зимового вкриття рослин?

Кожному садівникові доводилося спостерігати, наскільки швидко розкладається листя більшості садових дерев. Крім того, саме в листях дуже люблять улаштовуватися миші. За зиму не встигає згнити тільки дубове листя - саме його краще використовувати в якості укривного матеріалу. Як альтернативу можна використовувати листя берези, клена й каштана.

Перш ніж укрити листям ваші рослини, його потрібно правильно заготовити: листя необхідно зібрати свіжоопалим й абсолютно сухим. Не можна вкривати рослини мокрим листям.

Ще один мінус використання листя в якості укривного матеріалу - його весняне прибирання, стомлююче заняття, котре віднімає багато сил і часу. Як цього уникнути? Збирайте листя вчасно, складаючи його сухим у сітчасті мішки із пластикової або капронової сітки із дрібними комірками (у таких мішках продають моркву, цибулю та інші овочі) і вкривайте рослини безпосередньо цими мішками, не висипаючи з них листя. А навесні ви всього за кілька хвилин розберете імпровізовані вкриття.

Щоб листя в сітках протягом усього зимового періоду залишалося сухим і не гнило, над ним необхідно зробити додаткове вкриття. Для цього можна спорудити жорсткий каркас у формі куба або піраміди - це залежить від форми рослини, що вкривається - і обтягнути цей каркас будь-яким нетканим матеріалом (тільки не поліетиленовою плівкою!). Якщо нетканого матеріалу у вас немає, цілком можете використовувати звичайний руберойд, толь тощо.

МІФ 5: НЕТКАНІ МАТЕРІАЛИ - ІДЕАЛЬНИЙ СПОСІБ УКРИТТЯ

Безумовно, неткані укривні матеріали істотно полегшили нашу працю. З їхньою допомогою стало легше вирощувати деякі культури і вони дійсно служать відмінним матеріалом для зимового захисту рослин, але тільки в тому випадку, якщо ви використовуєте їх правильно!

Ретельно вкрита щільним чохлом з нетканого матеріалу ялина після зими попросту може загинути. У наші суворі зими - коли відлиги чергуються із сильними морозами - використовувати подібні чохли потрібно дуже обережно! Не вкутуйте в нього хвойні повністю - накиньте його на верхню частину крони дерева, приблизно на 1/3, залишивши нижню частину без укриття. Тільки в жодному разі не обмотуйте нетканим матеріалом верхню частину рослини, зробіть щось типу куреня. Тоді ніжні гілочки хвойних не будуть торкатися до мокрого й холодногоу «панцира» з нетканого матеріалу.

А ось прекрасним захистом нижньої частини хвойних послужить сніг. Просто після снігопаду згребіть під хвойні побільше сніжку і, за можливістю, при-тініть його лапником. І лише тоді, коли практично весь сніг стане - а це приблизно наприкінці лютого, початку березня - можете накинути яку-небудь тканину і на іншу частину дерева. Причому, не обов'язково це має бути нетканий матеріал, можна використовувати звичайну мішковину або щільні картонні щити.

Якщо ви неодмінно хочете використовувати нетканий укривний матеріал для зимового захисту троянд, клематисів та інших рослин - використовуйте, але знову ж, комбінуючи його з іншими способами захисту: тим же листям або лапником. Тільки так ви зумієте створити ідеальне зимове вкриття для рослин.

Ще у якості зимового вкриття можна використовувати:

Сніг - прекрасний матеріал. Саме він допоможе вам укрити рослини від сильних морозів, але знову ж, не використовуйте тільки сніг. Покрийте ним рослини, уже вкриті листям і нетканим матеріалом - це істотно підвищить ефективність захисту.

Керамзит, що служить не тільки прекрасним укривним матеріалом, але й відмінною мульчою, гарним дренажем і теплоізолятором. Причому перевага керамзиту складається ще й у тому, що він захищає рослини як узимку, так і влітку, відмінно охороняючи від загнивання кореневої системи. Щоб підготувати рослини до зими, керамзит потрібно підсипати відразу після обрізки рослин восени, нема сенсу чекати більш холодної погоди, а це дуже зручно.

Торф, яким уже традиційно утеплюють землю навколо різних чагарників і дерев. Але й з торфом будьте обережні - він дуже закисляє ґрунт, і якщо для деяких рослин це тільки на користь, то, наприклад, для бузку - на шкоду.

До списку новин