загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Шалені рахунки за комуналку? Ми навчимо вас економити!

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Навряд чи хтось із нас, хто щомісяця отримує платіжки за спожиті комунальні послуги, погодиться з тим, що тарифи на тепло, електрику і воду економічно обґрунтовані. Та й маючи власний газ і електроенергію, ми дивним чином сплачуємо за чужі ресурси. По відношенню до середньостатистичної зарплати українця комуналка нам обходиться дорожче, аніж європейцям, і, судячи з економічних прогнозів і динаміки зростання цін на енергоресурси, надалі тільки дорожчатиме. Тож в умовах росту цін, ощадливе споживання ресурсів буде найдоцільнішим. Ми підготували поради, як можна економити, а відтак трохи менше спустошувати гаманець.

Електроенергія

–Замініть звичайні лампочки на енергозберігаючі. Це дозволить заощадити 75-80% електроенергії, оскільки їхня світлова віддача в середньому в п’ять разів більша. Також енерго­зберігаючі лампочки мають гарантійний термін 5 років, тому ви завжди зможете їх замінити, що збереже копійку у вашому гаманці.

– Купуйте енергоефективні побутові прилади і правильно їх експлуатуйте. Вони мають спеціальне маркування від класу А до G. Техніка класу А++ – найбільш економна. Відтак вибір правильних холодильника, мікрохвильовки, пральної машинки та інших приладів забезпечить зменшення оплати за використану енергію, а заодно подбає про екологію – зменшить шкідливі викиди в атмосферу.

Холодильник. Для економії енергії не кладіть у нього гарячу їжу – так йому не доведеться частіше вмикатися. Чим нижча температура в холодильнику, тим більше енергії потрібно для її підтримки: + 6-7 °C у звичайному режимі і -18 ­°C­ в морозильній камері, як правило, цілком достатньо.

Пральна машина. Не перевищуйте норми максимального завантаження білизни. Слід уникати і неповного завантаження: перевитрата електроенергії в цьому випадку може скласти 10-15%.

Фахівці рекомендують щоразу перед пранням сортувати білизну і, в разі слабкого або середнього ступеня забруднення, відмовитися від попереднього прання. При використанні пральної машини в неправильному режимі перевитрата електроенергії становить близько 30%!

Пилосос. На третину заповнений мішок для збору пилу погіршує всмоктування приладу на 40%, а відтак потребує більшої потужності при роботі. Тому вчасно очищайте пилосос.

– Обов’язково вимикайте всі побутові прилади, коли ними не користуєтеся. У режимі очікування вони також споживають електрику. Налаштуйте свій комп'ютер на більш економний режим роботи і вимикайте монітор, навіть коли відходите на кілька хвилин.

– Якщо у вас старі дерев'яні вікна, переконайтеся, що вони добре закриті, не мають щілин і не пропускають холодне повітря всередину приміщення. Навіть вікна з подвійним склом втрачають тепло. Аби зменшити цю втрату, зокрема і з фінансової точки зору, в зимовий час замініть штори на більш щільні, можливо навіть подвійні, з ізолюючим шаром, який не дозволить теплу вивітритися.

– Накопичуйте сонячну енергію протягом дня. Не забувайте відкривати штори вранці, аби сонячне тепло проникало всередину помешкання. Відразу після заходу сонця зашторюйте вікна – так тепло не втрачатиметься у нічний час.

– Зробіть перестановку об'ємних меблів (шафа для одягу, диван і т.д.) ближче до зовнішніх стін. Таким чином, ви досягнете кращої ізоляції приміщення. Адже втрата тепла відбувається не тільки з вікна, а й через зовнішні стіни, особливо, коли зов­нішній ізолюючий шар пов­ністю відсутній.

– Не дарма раніше в моді були килими на стінах і підлозі. Окрім окраси житла, таке покриття ізолювало стіни і підлогу в холодну пору року. Тому спеціалісти радять переглянути своє ставлення до килимів і зробити їх родзинкою сучасного інтер’єру.

– Тримайте двері кімнат закритими, особливо в більш прохолодних приміщеннях, які використовуються рідше або взагалі не використовуються взимку. Це допоможе зупинити потік холодного повітря в кімнати, що обігріваються.

Вода

–Установіть лічильник на воду. Без нього середньостатистична кіровоградська сім’я витрачає утричі більше коштів на оплату рахунків водопостачання ніж та, яка має прилад обліку.

– Слідкуйте за станом сантехніки. Обов’язково контролюйте зношеність. Якщо є крани, що протікають, – полагодьте їх. Через несправний кран за добу може «накапати» від 30 до 300 літрів води!

– Замініть звичайний зливний бачок унітаза на сучасний, з кнопкою економічного зливу. Якщо немає такої можливості, підіть на маленьку хитрість: наповніть водою дволітрову пляшку і помістіть її в бачок. Обсяг води, що зливається, зменшиться на 20 літрів на день. При необхідності пляшку завжди можна буде дістати з бачка.

– Мийте тарілки, як у Європі. Очищені від залишків їжі тарілки і столові прилади зберіть у раковині. Злив заткніть пробкою, додайте миючий засіб і так помийте посуд. Потім сполосніть в окремій посудині з чистою водою. Кількість використаної води зменшиться у 3-5 разів. Ідеальний варіант економії води – посудомийна машина, яка, до речі, використовує тільки холодну воду. Така технічна штукенція також зекономить час!

– Замініть прийом ванни – душем. Або приймайте ванну раз на тиждень, а душ – в інші дні. Економія води – в 5-7 разів.

– Якщо ви займаєтеся у фітнес-клубі – після тренування приймайте душ там, а не вдома.

– Придбайте економічну душову насадку – з меншим розміром отворів.

– Вимикайте воду, поки чистите зуби. З повністю відкритого крана щохвилини витікає 15 літрів води. Таким чином, ви заощадите 900 літрів води на місяць на кожну людину. Якщо вам лінь відкривати і закривати кран, встановіть на крани спеціальні насадки, які реагують на піднесення рук в зону зливу води, вони вимикатимуть воду автоматично.

– Купуйте пральну або посудомийну машину не нижче класу А або АА і намагайтеся завантажувати їх повністю. Так ви будете економити і воду, і, як вже згадувалося, електроенергію.

– Встановіть електричні бойлери. Співвідношення ціни на електроенергію і гарячу воду тут непорівнюване, адже ККД у бойлера вищий, а воду він нагріває тільки для вас, не втрачаючи тепло по дорозі до квартири.

Газ

–Як і на воду, встановіть лічильник на газ. Сума, сплачена за показниками лічильника, завжди менша, ніж за середніми показниками, адже ви платите тільки за спожитий вами газ.

Споживачі зазвичай використовують чотири види газових лічильників: мембранні (діафрагмові), ротаційні, турбінні газові лічильники і вихрові витратоміри. Вибір потрібної моделі залежить від кількості газових приладів, що перебувають у використанні. Кількість газу, що вимірюється лічильником, визначається за його номінальною пропускною здатністю. Наприклад, пропускна здатність газового лічильника з маркуванням G-1,6 становить від 1,6 до 2,5 м3 газу. Відповідно, лічильник із маркуванням G-2,5 розрахований на 2,5-4 м3, G-4, відповідно, пропускає 4-6 м3 газу та і т.д. З’ясувавши витрату газу за годину використання обладнання в технічному паспорті, можна розрахувати загальну витрату газу і тип газового лічильника. Наприклад, якщо ви активно використовуєте газову плиту, що витрачає близько 1 м3 газу на годину, рекомендується придбати лічильник з маркуванням G-1,6, а якщо у вас у квартирі встановлена ще й газова колонка, то варто встановити G-2,5.

– Готуйте на такій потужності пальника, яка потрібна для вибраної вами страви, після закипання вогонь треба зменшити у два рази. І врахуйте, що найбільша температура – на кінчиках полум'я, тому не дозволяйте газу «облизувати» ваші каструлі і сковорідки. Це шкодить і посуду, і вашому бюджету.

– Намагайтеся рідше готувати малооб'ємні страви в газовій духовці. Іноді запекти два яблука або чотири картоплини краще в мікрохвильовці, ніж розпалювати всю духову шафу.

– У приватному будинку економія газу зазвичай означає економію тепла, оскільки основна витрата газу йде саме на опалення. У першу чергу утепліть пінопластом стіни і горище. Економити газ для опалення допомагають склопакети та відображуючі екрани, встановлені між стіною і радіатором. Ще маленька хитрість: зменшіть температуру комфорту на 2-2,5 градуси. Не дуже помітно в житті, але сприятливо позначається на гаманці.

– Мешканцям приватного будинку також рекомендується, якщо це реально, використовувати для опалення дрова. Якщо це неможливо – слід встановити економічний газовий конденсаційний котел. Найвигідніший варіант економії газу в приватному будинку – автоматизація системи опалення. Ті, хто вже її використовує, стверджують, що витрати на її встановлення окупаються протягом першого опалювального сезону.

– Також установіть термоголовки на всі батареї (15-20% економії), гідрострілку на обв'язці котла з частотно-регульованим насосом (20% економії), підключіть кімнатний хронометричний термостат (15-35% економії), зробіть теплоізоляцію містків холоду (15-40% економії).

– Кімнатному термостату котла потрібно задати відповідний автоматичний режим роботи «з датчиком температури», тоді він самостійно регулюватиме температуру води в системі. У такому режимі котел вмикатиметься рідше, температуру носія буде підтримувати більш високою (тобто працюватиме в більш оптимальному щодо витрати газу режимі). Економія газу відбувається завдяки терморегулятору з програматором, який не лише контролює температуру, а й включає-відключає котел за заданою програмою. Наприклад, вночі можна задати більш прохолодну температуру, а вдень для економії газу котел варто взагалі відключити на декілька годин, він увімкнеться за дві години до вашого повернення додому.

До списку новин