загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Прогноз на три роки: Курс долара, тарифи і зарплати

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Згідно з прогнозом Мінекономіки на 2015-2017 роки, комунальні тарифи зростатимуть щороку, а до мінімальної зарплати додадуть майже 300 грн.

Уряд зробив прогноз життя українців на найближчі три роки. Інфляція у 2015 році може скласти 18%, середня зарплата зрости до 3934 грн (зараз 3444 грн), мінзарплата – до 1378 грн (замість нинішніх 1218 грн), а курс долара очікується на рівні 16,5 грн. Такі цифри прогноз розвитку України до 2017 року заклало Мінекономрозвитку, погодивши з МВФ. Документ опинився в розпорядженні "Сегодня" (див. інфографіку).

Прогноз МЕРТА, за словами експертів, дуже "оптимістичний": курс долара вже не повернеться до позначки в 16 грн, а зростання мінімальної та середньої зарплат з'їсть інфляція.

КУРС. Проект бюджету-2015 у ВР з'явився, а рядка про очікуваний курс долара на 2015-й у ньому немає. Про те, який курс чекати, завтра у ВР, імовірно, розповість голова НБУ Валерія Гонтарєва. Правда, у відкритому листі до голови бюджетного комітету ВР Андрія Павелка глава НБУ заявила, що не зобов'язана цього робити. "НБУ не надає прогнозований середньорічний курс гривні до долара для бюджетного процесу. Відповідальними за це є МЕРТ і Кабмін", – написала Гонтарєва в листі до Павелка.

ПРОГНОЗ. Як вже писала "Сегодня", у проект бюджету хотіли закласти 20 грн/$. Але з урахуванням рекомендацій МВФ у 15,5 грн, зійшлися на компромісній цифрі – 17 грн. "Швидше за все, МЕРТ заклав у свої прогнози офіційний курс НБУ (але поки його регулятор не озвучив. – Авт.), який відрізняється від реальних значень на міжбанку на 2-3 грн. Та й судячи з низькими курсовими прогнозами, влада сподівається отримати значну кредитну допомогу (за рахунок якої, в тому числі, зміцнюється курс. – Авт.): у 2015-му за зовнішніми та внутрішніми боргами Україні доведеться заплатити близько $10 млрд. Де брати гроші, якщо поточних золотовалютних резервів не вистачає? За рахунок кредитів", – сказав нам керівник відділу аналітики ГК Forex club Микола Івченко.

ТАРИФИ. У документі МЕРТ у 2015-му зростання тарифів на газ складе 40%, у 2016-му – на 20% та у 2017-му – ще на 20%. Тобто власник "однушки" в 40 кв. м заплатить за опалення в 2015-му 471,2 грн (зараз 380 грн), а в 2017-му – вже 591 грн. І це при ціні на газ у $345 за тисячу кубів: за словами першого заступника міністра фінансів Ігоря Уманського, саме таку цифру заклали в бюджет-2015. Тобто наша влада сподівається, що "Газпром" і європейські регулятори, у яких ми закачуємо газ по реверсу, не стануть підвищувати ціну. До того ж, до осені 2015-го ми очікуємо рішення Стокгольмського арбітражу, який повинен поставити крапку в газовій суперечці з РФ, і Україна отримає середню ринкову ціну. Зараз ми купуємо газ у РФ за тимчасовою ціною в $365 до 1 квітня. Трохи легше за тарифами на світло: у 2015-му за "спалювання" менше 150 кВт/год власник "однушки" заплатить на 15% більше – 35,46 грн (зараз 30,84 грн), а у 2017-му на всі 45% – 46,88 грн.

ЗАРПЛАТА. Якщо все піде за "оптимістичним" сценарієм МЕРТ, усього за три роки мінімальна зарплата збільшиться на 23%, або на 280 грн, тобто з нинішніх 1218 до 1498 грн. Як розповіли "Сегодня" джерела в Мінсоцполітики, гроші на це, а також на разморозку індексацій Кабмін шукає: "Це ж стосується і мінімальних пенсій". Але, з урахуванням інфляції, більше грошей у гаманцях українців не стане. У грудні 2014-го наймасштабніша за всі місяці цього року інфляція: порівняно з груднем минулого року ціни підвищилися більш ніж на 25%, і, за прогнозами Мінекономіки, рівень інфляції в 2015-му буде не менше 18%. А це означає, що підвищення мінзарплати на 7,6% у 2015-му (таку цифру МЕРТ зазначив у своєму прогнозі. – Авт.) не компенсує українцям підвищення цін на продукти, товари і послуги навіть першої необхідності. На думку аналітика компанії MPP Consulting Павла Мельника, прогнози Мінекономіки не такі вже й погані. "За підсумками 2015-го, інфляція в Україні може скласти всі 28-30%. Тому на тлі падіння економіки можливий рівень інфляції в 2016-му на позначці у 18% виглядає досить обнадійливо. Звичайно, населенню доведеться затягнути пояси, доходи багатьох громадян можуть знизитися. Але до цього потрібно звикнути, адже в нашій країні можна розраховувати тільки на себе, особливо під час кризи. Тому людям краще подумати над тим, як зекономити і знайти додаткову роботу", – вважає Мельник.

ТОРГІВЛЯ. Продовжиться в наступному році і падіння української економіки на 4,3%. Але вже в 2016-му в Кабміні прогнозують зростання на 2,2%, а в 2017-му – на 3,5%. Цього, за словами гендиректора компанії Pro-Consulting Олександра Соколова, можливо, вдасться добитися, в тому числі, за рахунок нарощування експорту агропродукції (за прогнозами, через три роки збір врожаю збільшиться на 10 млн тонн). "Сфера АПК, торгівля зерновими – один із перспективних напрямів, які можуть підтримати експорт України. Тому, враховуючи, що у світі зростає дефіцит продовольства, це означає, що ціни на продукти в перспективі зростатимуть. Відповідно, якщо наша країна буде нарощувати збір урожаю, це може відбитися на збільшенні експорту", – зазначає Соколов. За його словами, складніше спрогнозувати експорт металургії і добрив: "Тут усе залежить від того, як буде розвиватися світова економіка. Якщо в найближчі роки економіка країн, що розвиваються, зокрема Китаю, буде зростати, Україна зможе наростити обсяги експорту добрив та металургії".

До списку новин