загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Прогноз цін на продукти: що дорожчатиме у 2015 році і від чого відмовляться українці

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Люди через скруту купуватимуть на 5-10% продуктів менше.

Що буде на новорічному столі в українців через кілька днів і наскільки зміниться асортимент через рік. У репортажі також ідеться про те, як звичайне куряче яйце залежить від фондової біржі у Нью-Йорку.

Головне питання 2014 року своєму наступнику року 2015-му - "Як ми переживемо найближчі 365 днів?". І на фоні знеціненої гривні, росту цін і загрозі сімейним бюджетам це запитання будуть не раз повторювати українці за столами, накритими традиційним новорічним олів'є. І до 12-го удару, і після.

Економісти та експерти різних галузей прогнозують, що початок року буде досить такий складний, продуктовий ринок залежить від імпорту та стрибків долара, а люди через скруту купуватимуть на 5-10% продуктів менше.

Журналісти ТСН.Тижня поспілкувалися з тими, хто не говорить, а творить українську економіку на своїх великих і малесеньких підприємствах. Зазирнули в продуктовий кошик, проїхалися в транспорті, зайшли в магазин одягу і розробили прогнози на наступний, 2015-й, рік.

За прогнозами експертів, у наступному році економіка не спинить свого шляху вниз. І якщо падіння в 2014 році склало 7% ВВП - тобто 103 млрд гривень, то у майбутньому цей показник може дійти до 10-13%. Підвищення зарплат і пенсій державна скарбниця не передбачає. Надія одна - на припинення війни.

Дорогезний імпорт, що спричинений падінням курсу гривні, внесе серйозні зміни в харчування українців – купуватимуть найнеобхідніше, відмовляться від дорогих делікатесів.

Вже зараз населення відмовляється від делікатесів, напівфабрикатів, горіхів та морепродуктів. Цікаво, що під Новий рік українці завжди скуповували більше бананів, ніж картоплі. Сьогодні ж – ситуація прямо протилежна.

У наступному році українці будуть змушені більше готувати вдома. Бо так дешевше, ніж купувати готові страви чи ходити в кафе та ресторани.

Ціни будуть повзти вгору саме тому, що більшість продуктів, навіть українського виробництва, прив'язана до імпортної сировини.

На прикладі яйця якнайкраще можна показати залежність від валюти. Це - найдешевший білковий продукт тваринного походження у світі. Сьогодні його ціна на наших полицях підскочила до 17-20 гривень за десяток. І причина тому, як не дивно, вплив Нью-Йоркської фондової біржі. Бо собівартість яйця на 80% складається з кормів для птиці. А 95% собівартості кукурудзи, з якої й виготовляють корми, прив'язані до валюти. Тож через такий ланцюжок і дорожчають яйця в магазинах і на ринках.

Але, як зазначає економіст Василь Юрчишин, економічна ситуація почне налагоджуватись у другому півріччі. Не треба забувати, що Україна - серйозний гравець на аграрному ринку.

А ось перехід на українські товари, бажання економити та розуміння того, що людям замість риби пора давати в руки вудку - можуть допомогти кожному з нас. Інакше у кінці 2015-го запитання українців за новорічним столом будуть тими самими, що й 2014-го: "Як ми переживемо найближчі 365 днів?".

До списку новин