загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Який стаж вважати пільговим?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Зазвичай, спинаючись на ноги в молодості, не завжди приділяємо увагу тим, здавалося б, дрібничкам, які з часом можуть добряче зіпсувати не лише настрій, а й рівень матеріального забезпечення на схилі літ. Як правило, покладаємося на совість роботодавця. Тож, боячись втратити роботу в перші ж дні, не гніваємо відділ кадрів та керівника запитаннями про правильне оформлення трудової книжки, про укладання трудового договору. Питання виникають значно пізніше, коли настає час подумати про оформлення пенсії, про її розмір. А він залежить від справно сплачених роботодавцем внесків та кількості відпрацьованих людиною років.

Ось одне з таких запитань від Василя Куська з селища Шацьк Волинської області.

«Маю понад 35 років страхового стажу та 25 — педагогічного. Чи можу оформити пенсію на пільгових умовах? Чи ввійдуть у спеціальний стаж 10 років роботи викладачем дитячої музичної школи і 2 роки роботи керівником гуртків художньої самодіяльності?»

Ми попросили директора департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України Владислава Машкіна надати консультацію нашому читачеві. Ось що він пояснив.

— Пунктом «е» ст. 55 Закону «Про пенсійне забезпечення» передбачено, що право на пенсію за вислугу років мають працівники освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення за умови спеціального стажу роботи не менше 25 років за переліком, що затверджує Кабінет Міністрів. У спеціальний стаж, який дає право на пенсію за вислугу років, відповідно до пункту «е» статті 55 цього закону зараховують періоди роботи на посадах та в закладах, які визначено Переліком закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженим постановою Кабінету Міністрів від 04.11.93 р. №909 (далі — перелік).

Розділом І «Освіта» переліку зокрема передбачено: викладачі у загальноосвітніх навчальних закладах, військових загальноосвітніх навчальних закладах, музичних і художніх школах. Викладачів, які працюють в позашкільних навчальних закладах, у переліку не передбачено.

Однак відповідно до 2 Примітки цього переліку робота за спеціальністю в закладах, установах і на посадах до 1 січня 1992 p., яка давала право на пенсію за вислугу років відповідно до попереднього чинного законодавства, зараховується в стаж для призначення пенсії за вислугою років.

Переліком закладів, організацій і посад, робота в яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженим постановою Ради Міністрів СРСР від 17.12.1959 року №1397, було передбачено посаду викладача в музичній школі, яка належала до навчальних закладів та дитячих установ.

Тож у спеціальний стаж роботи, який дає право виходу на пенсію за вислугою років, можна зарахувати лише період роботи викладачем дитячої музичної школи до 01.01.1992.

У вищих навчальних закладах І—ІІ рівнів акредитації переліком передбачено посади, зокрема майстрів виробничого навчання, викладачів, педагогів професійного навчання, керівників гуртків, секцій, студій та інших форм гурткової роботи (вихователів технікуму у переліку не передбачено).

Законодавством не обумовлено, що люди мають працювати на посадах, які дають право на пенсію за вислугою років, повний робочий день. Тому робота на 0,5 чи 0,25 ставки зараховується в стаж для призначення пенсії за умови, що це основна робота (робота за сумісництвом таке право на пенсію за вислугою років не дає).

Оскільки керівником гуртків художньої самодіяльності технікуму заявник працював за сумісництвом (основна робота — вихователь), підстав для зарахування періоду з 19.10.1996-го по 09.03.1998 року у стаж роботи, який дає право виходу на пенсію за вислугою років, немає.

Ольга ПРОКОПЕНКО

До списку новин