загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Податок на нерухомість: чого чекати громадянам?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У деяких містах встановили ставки, вигідні насамперед багатим.

Що вирішили в Дніпропетровську, Ужгороді та Черкасах?

Дніпропетровськ. Площу збільшили

Міські депутати проголосували за те, що ставка податку за житло в Дніпропетровську становитиме 1% мінімальної зарплати. А неоподатковувану площу збільшили: для квартири — до 85 квадратних метрів, для житлових будинків — до 200, а для власників квартири і будинку — до 285. Для нежитлової нерухомості, розташованої у центральній частині міста, податок також зменшиться вдвічі — з 1% до 0,5. А для будівель за межами центру він буде ще меншим — 0,25%.

До речі, за житлову нерухомість цього року городяни платитимуть ще за торішніми ставками і лише з 2016-го — за вищеозначеними новими. А ось за нежитлову нерухомість по-новому сплачувати треба буде вже цього року.

«Від податку на нерухомість ми повністю звільнили релігійні та транспортні організації, не оподатковуватимуть господарські (присадибні) приміщення дніпропетровців», — роз’яснив виконувач обов’язків міського голови Дніпропетровська Максим Романенко. За його словами, торік від податку на житлову нерухомість у бюджет міста надійшло 2 мільйони 253 тисячі гривень. На 2015-й надходження прогнозують на такому самому рівні, оскільки діятимуть колишні ставки оподаткування.

«Знайшли компромісну модель, — вважає голова постійної комісії з питань соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів Дніпропетровської міської ради Євгеній Жадан. — Цей податок, з одного боку, — серйозне джерело надходжень, з іншого — це соціальне питання. Дніпропетровськ зробив усе, щоб люди не зазнали збитків. За статистикою, в місті всього 732 квартири, які перевищують 85 квадратних метрів. Це 5-6-кімнатні квартири, серед власників яких є й пільговики».

Завдяки збільшенню цього року акцизного збору місто планує додатково зібрати близько 200 мільйонів гривень. «Тут є поле для нарощування обсягів надходжень, бо багато запитань зокрема у плані нелегальної реалізації», — зазначив Євгеній Жадан.

Плата за землю залишилася на рівні минулого року. Не змінилися ставки таких місцевих податків, як єдиний податок, туристичний збір, збір за місця для паркування. Загалом 2015-го від місцевих податків і зборів місто планує отримати майже 1 мільярд гривень, з яких 657 мільйонів — плата за землю.

А загалом міський бюджет Дніпропетровська — 5 мільярдів 312 мільйонів гривень. Це з урахуванням трансфертів з державного бюджету 3 мільярди, з них 672 мільйонів місто отримає на завершення будівництва метрополітену. Обсяг власних доходів та видатків міського бюджету — 2 мільярди 239 мільйонів гривень (на 707 мільйонів, або на 46,2% більше, ніж торік). Торік Дніпропетровськ віддав у центр 34 мільйони гривень, цього року через реверсні дотації казначейство забиратиме у міста 323 мільйони.

Як підкреслив перший заступник міського голови Анатолій Крупський, бюджет міста вийшов збалансований, і вперше за багато років його можна назвати соціальним. Враховано фінансування всіх соціальних програм, прийнятих раніше, зокрема матеріальну підтримку пільгових категорій населення, надання пільг на житлово-комунальні послуги для учасників АТО, які живуть у місті. А ще вперше з цього року харчування учнів 1—4 класів повністю оплачує міський бюджет.

Ужгород. Платіж зменшили

Ужгородські депутати затвердили менші ставки місцевих податків, ніж зафіксовано в Податковому кодексі (ПК). Юридичні й фізичні особи сплачуватимуть у скарбницю 0,4% мінімальної зарплати, що в грошовому виразі становить 4,87 гривні за кожний квадратний метр площі, яка перевищує 60 квадратних метрів для квартир і 120 — для будинків.

Торік ужгородці вже сплачували податок на нерухомість, відмінну від земельної ділянки. Тоді діяла ставка понад 12 гривень за «зайвий» метр, а житлова площа, з якої нараховували податок, була вдвічі вищою — відповідно 120 і 240 квадратних метрів. За підсумками 2014-го цей податок дав бюджету Ужгорода майже 150 тисяч гривень. Стільки само, до речі, запланували і нині, хоч і проти понадпланових надходжень у місті нічого не мають.

ПК дозволяє надавати пільги окремим категоріям власників нерухомості. Об’єкти, що перебувають у власності релігійних організацій, звільнено від цього податку. Вивчатимуть питання щодо звільнення від нього і зареєстрованих громадських організацій. Пільги іншим категоріям власників нерухомості, ймовірно, затверджуватимуть на наступній сесії міської ради.

Власники гаражів, будівель для публічних виступів, господарських (присадибних) будівель, а також споруд освітнього і спортивного призначення на цьому етапі звільнено від сплати податку. А готелі, офісні й торговельні приміщення і для фізичних, і для юридичних осіб оподатковуватимуть за ставкою 0,2% мінімальної зарплати.

Начальник Ужгородської податкової інспекції Марія Бадида наголошує, що громадян, чиє майно поки що не внесено до Держреєстру, зобов’яжуть самим це зробити. До речі, торік 70% власників «понаднормових» жител добровільно зверталися в податкову, без примусу перераховували кошти в бюджет. Нині, коли платників цього виду податків збільшиться в рази, цим питанням доведеться займатися і податківцям, причому дуже наполегливо, адже від цього залежатимуть надходження до бюджету.

А ось плату за землю в місті залишили на рівні попередніх років. ПК дозволяв 3%, однак у місті зупинилися на 1%. Ставку не збільшили, бо почала діяти нова нормативно-грошова оцінка землі. Попередня, незмінна з 2000 року, зросла у вартості вдвічі. Через це навіть за 1-відсоткової норми люди сплачуватимуть цього податку більше, ніж дотепер. Низькою залишиться плата за землю під індивідуальною забудовою. Її власники сплачуватимуть лише 0,03% нормативно-грошової оцінки.

Коштів від сплати за землю та податку на нерухоме майно в цьому році планують отримати на торішньому рівні. Що стосується самого бюджету міста, то ужгородська муніципальна скарбниця торік недоотримала 11,47 мільйона гривень, або 2,3% запланованого. Щоб не потрапити в бюджетну пастку цього року, у міській раді поставили знак дорівнює між доходами і витратами. Заплановано отримати і витратити однакові суми: 534,3 мільйона гривень.

Відповідно до бюджетної реформи, обласному центру надходитимуть лише 60% податку з доходів фізичних осіб замість колишніх 75%. Через це, а також через упровадження так званого реверсного податку місто прогнозовано може позбутися майже 50 мільйонів гривень. Але панікувати не варто, запевняють у міськраді. Адже впроваджують нові види субвенцій — освітню і медичну. Дотепер ці галузі фінансували за рахунок доходів місцевого бюджету, а відтепер під крилом міста залишаються тільки дитсадки. Ужгороду для потреб шкільної освіти буде надано 101,6 мільйона гривень, для медичної галузі — ще 82 мільйони. Для бюджету міста такі значні цільові надходження з держбюджету — казка. Залишається перетворити її на бувальщину.

Черкаси. Рішення, яке подобається не всім

Депутати на останній сесії Черкаської міської ради для власників великих квартир та будинків встановили ставку податку в розмірі 1% мінімальної зарплати за квадратний метр, або 12,18 гривні.

Черкаський міський голова Сергій Одарич не підтримував ініціативу уряду щодо впровадження податку на нерухомість. Він заявляв, що не бачить сенсу запроваджувати його в Черкасах. За його словами, питань, пов’язаних зі створенням бази й адмініструванням, виникає стільки, скільки місто, можливо, отримає доходу він податку.

«Такі пільги, коли власник квартири, меншої за 60 квадратних метрів, чи будинку, меншого за 120 квадратних метрів, не платить нічого, неправильні. Чим відрізняються двоє людей, коли в однієї квартира 59 метрів, а в іншої — 61? Ці два квадратні метри обумовлюють істотну відмінність у рівні життя?» — зауважував він.

Його висловлюваннями відразу скористалися опоненти, щоб забити йому черговий цвях.

— Якщо йдеться про квартиру 60 квадратних метрів і будинок, як в самого Одарича, — на 800 квадратів, то різниця у рівні життя відчутна, — каже народний депутат України сьомого скликання Леонід Даценко. На його думку, міський голова лукавить, бо просто намагається вберегти від оподаткування черкаських багатіїв, що забудували фешенебельними маєтками Соснівку і схили Дніпра. — Людям треба чесно казати, що пересічних мешканців квартир радянського зразка чи приватної забудови на Казбеті та Хімселищі нові зміни щодо податку на нерухомість не стосуються. А ось власників розкішних дач у Соснівці і понад Дніпром — так. Врятувати від несправедливих поборів незабезпечених городян можна було б, скоригувавши нижній поріг площі, що оподатковується, і встановивши розумні ставки. Це цілком у повноваженнях міської ради. А нульова ставка вигідна передусім багатим, які, як кажуть у народі, за копійку вдавляться, але на благо громади не віддадуть.

Депутат Черкаської облради Володимир Гресь занепокоєний «оновленням» податку на нерухомість. Він вважає, що це може призвести до непорозумінь, зокрема в сільській місцевості. На його думку, незважене застосування податку може призвести до збурень, руйнувань господарчих споруд і ферм, чого допустити не можна, адже за кілька років, можливо, на цих фермах з’являться тварини.

Однак рішення в обласному центрі прийнято. Сесії інших рад також визначаються з обсягами податку.

До речі. «УК» вже повідомляв, що в Луцьку вирішили оподаткувати квартири, більші за 70 квадратних метрів (а не 60). Так само зробили і в Тернополі, залишивши неоподатковувану площу для будинків у межах 120 квадратів, а ще переглянули ставку податку, зменшивши її з 2 до 1%. А ще запровадили пільгу для учасників АТО та їхніх сімей.

Наталія БІЛОВИЦЬКА, Василь БЕДЗІР, Владислав КИРЕЙ

До списку новин