загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Податок на квартиру для багатодітної родини

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

«Не можу зрозуміти, як діятиме податок на нерухомість. Нас 6 осіб проживає у 3-кімнатній квартирі загальною площею 72 квадратні метри. На кожного припадає всього по 12 квадратних метрів, а це не 21 метр, як належить за нормою. До того ж, у нас у родині троє неповнолітніх дітей і моя мати, яка отримує мінімальну пенсію. Чи братимуть із таких сімей податок на нерухомість?»

Валентина РОМОДАН, м. Черкаси

Консультує Денис ГРЕЧКО, координатор Центру правової інформації і консультацій Павлоградського міського благодійного фонду «Горєніє», член Всеукраїнської коаліції з надання безоплатної правової допомоги

— Із 1 січня 2015 року набрали чинності норми Закону від 28 грудня 2014 року №71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи». Тож відтепер оподатковується і житлова, і нежитлова нерухомість, зокрема її частка. Міністерство фінансів роз’яснило, як вираховуватимуть податки на нерухомість.

Податок на нерухомість сплачуватиме її власник. Квартири загальною площею до 60 квадратних метрів та будинки до 120 квадратних метрів не оподатковуватимуть. За решту треба буде платити максимум 2% мінімальної зарплати — 24 гривні за квадратний метр. Тобто якщо ваша квартира 72 квадратних метри і лише один власник, то оподатковується 12 квадратних метрів. Це 288 гривень на рік.

Якщо об’єкт майна перебуває у власності кількох осіб, то:

– якщо об’єкт нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох осіб, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку;

– якщо об’єкт нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений в натурі, платником податку є одна з таких осіб-власників, визначена за їхньою згодою, якщо інше не встановлено судом;

– якщо об’єкт нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб і поділений між ними в натурі, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку.

Гроші від цього збору підуть у місцеві бюджети. Причому місцеві ради мають право не вводити цього податку або ж встановлювати додаткові пільги для малозабезпечених. Так, місцеві ради можуть не лише істотно зменшити ставку податку для своєї території та збільшити пільгову площу, яка не оподатковується, а й встановити пільги для окремої фізичної особи з урахуванням її майнового стану. Пропоную вам звернутися до місцевого органу влади для отримання інформації щодо ставок податку, які діятимуть у вашій територіальній громаді.

Хто заплатить за подароване житло?

Валерій БРАТЧЕНКО, м. Чернігів:«Маю квартиру, яку давно збирався подарувати дочці. Хочу зробити це зараз. Сам живу в іншій квартирі. Скажіть, будь ласка, хто має заплатити податок на нерухомість — я чи дочка, яка отримає квартиру за договором дарування? І чи не змусять нас платити цей податок двічі, тобто спочатку маю заплатити я, адже 2015 рік уже почався, а потім ще й дочка?»

— Якщо змінився власник об’єкта оподаткування й у разі переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом календарного року, податок обчислюється для попереднього власника за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а для нового власника — починаючи з місяця, в якому виникло право власності.

Податок у 2015 році щодо умов сплати податку на нерухомість більшість фізичних осіб відчують лише наступного року. Це пов’язано з тим, що базовим періодом сплати та нарахування податку на нерухоме майно є календарний рік. Отже, цього року платитимуть цей податок тільки власники, які мали об’єкти нерухомості протягом минулого 2014-го і не користувалися чинною тоді пільгою з оплати податку.

Нагадаємо, що, наприклад, власників квартир до 120 квадратних метрів, власників будинків до 250 квадратних метрів та власників одночасно квартир і будинків до 370 квадратних метрів звільняли від сплати податку на нерухоме майно, а власники однієї дачі або садового будинку взагалі не мали платити податку на нерухомість. А юридичні особи сплачуватимуть цього року цей податок по-новому, відповідно до внесених у законодавство змін, які набули чинності з 01.01. 2015 року.

Чи отримаю пільгу за службу?

Степан КАПУЩАК, м. Київ:«Я проходив військову службу з 1985 по 1987 рік у Мурманській області, селище Велике Озерко. Чи зарахують мені за цю службу пільгу під час виходу на пенсію? Чи можна також приєднати цю пільгу до роботи за списком №2, якщо є перерва 1 рік?»

— Згідно зі ст. 1 Угоди про гарантії прав громадян держав — учасниць СНД в галузі пенсійного забезпечення від 13. 03. 1992 р., пенсійне забезпечення громадян держав-учасниць цієї угоди здійснюється відповідно до законодавства держави, на території якої вони проживають.

За умовами угоди під час призначення пенсії в Україні враховується стаж, набутий на території будь-якої з держав-учасниць СНД, а також на території колишнього СРСР за час до набуття чинності цієї угоди.

Відповідно до Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», тимчасово, до ухвалення відповідного закону, період роботи до 1 січня 1991 року в районах Крайньої Півночі та місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі колишнього Союзу РСР, а також на острові Шпіцберген зараховується до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що було чинне до 1 січня 1991 року, тобто з 1. 03. 1960 р. по 1. 01. 1991 р. — в полуторному розмірі.

Законодавством СРСР, яке було чинне на момент проходження вами служби, визначено: п. 57 постанови Ради міністрів СРСР від 10 листопада 1982 року №986 «Періоди дійсної строкової військової служби підлягають заліку до вислуги років на пільгових умовах, передбачених для військовослужбовців військових частин, штабів і установ діючої армії, зараховуються до вислуги років для призначення пенсії в календарному обчисленні».

П. 55 постанови Ради міністрів СРСР від 10 листопада 1982 року №986: «Окремі періоди служби при обчисленні вислуги років для призначення пенсії зараховуються на пільгових умовах».

П.п. Д) п. 55 — «Один місяць за півтора місяця — в районах Крайньої Півночі чи місцевостях, прирівняних до Крайньої Півночі».

Подібні положення містяться й у чинній редакції постанови Ради міністрів СРСР №1290 від 15 грудня 1990 року.

Тобто вам необхідно звернутись до управління Пенсійного фонду у вашому регіоні із заявою щодо зарахування періоду військової служби в полуторному розмірі до пенсійного стажу. Рекомендую вам підготувати відповідну заяву в двох примірниках та зареєструвати її належним чином під час звернення до працівника управління Пенсійного фонду, надавши всі підтверджуючі документи. Якщо відмовлять у задоволенні вимоги, ця справа вирішується шляхом звернення до суду.

Інвалід-підприємець соціальних виплат не втратить

Таня ВОЙНИЦЬКА, м. Київ:«Чи може інвалід 1 групи (загальне захворювання) оформитись як приватний підприємець, не втративши соціальної виплати?»

— Законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» не передбачено припинення виплати пенсій чи зміни їх розмірів у зв’язку з відкриттям інвалідом будь-якої групи приватного підприємства.

Раніше непрацюючі пенсіонери згідно з п.1 постанови Кабінету Міністрів від 11. 03. 2009 №198 «Деякі питання соціального захисту окремих категорій громадян» отримували доплату до пенсії, однак цю постанову 05. 05. 2010 року було призупинено. Тому реєструючись як фізична особа — підприємець, ви нічого не втратите.

Окрім того, зверніть увагу, що відповідно до частини четвертої статті 4 Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 8 липня 2010 року №2464-VI, фізичні особи — підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного соцвнеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їхньої добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Отже, якщо ви інвалід 1 групи, реєструючись як фізична особа — підприємець, отримуватимете виплати, передбачені законодавством, а також зможете користуватись пільгою під час сплати єдиного соцвнеску.

Чи повернеться заблокований платіж

Аліса КАРПЕНКО, м. Київ:«Мені подзвонили з банку, в якому маю зарплатну картку, і повідомили, що хтось кілька разів намагався розплачуватися моєю карткою за інтернет-покупки. Але суми були більші, ніж у мене на картці, тож платежі не пройшли. І тільки платіж на оплату послуг мобільного оператора міг пройти, бо така сума на картці була.

Його заблокували, бо в банку запідозрили щось не те і подзвонили мені. Коли в банку під час переоформлення картки запитала, чи ці гроші повернуться, мені сказали, що складно довести, що це не я хотіла здійснити платіж, то, мабуть, гроші перерахують за послугу мобільного зв’язку. І тільки потім я зможу написати претензію. Чи правильно це, чи справді не маю права на повернення цих коштів на мою картку?»

— Усі відносини між юридичними та фізичними особами, згідно з чинним законодавством, регулюють письмові договори. Необхідно уважно подивитись ваш договір, особливо пункт, який регулює порядок блокування банком вашої картки. Також діяльність співробітників банку та порядок обслуговування карток клієнтів регулюють численні внутрішні інструкції та розпорядження.

На мою думку, якщо відділ моніторингу банку заблокував транзакції з вашої картки як підозрілі й ви повідомили банк, що не здійснювали цих перерахувань, то гроші не повинні списати з вашого рахунку.

Можу порадити підготувати заяву на ім’я керівника відділення банку, в якій детально описати ситуацію, зробити наголос на те, що ви не ініціювали транзакції з оплати послуг мобільного зв’язку, що ця оплата була ініційована тоді, коли картку заблокував відділ моніторингу банку, і відкликати таку оплату.

Також раджу підготувати звернення в банк щодо проведення розслідування факту незаконного використання вашого карткового рахунку і заяву до правоохоронних органів про здійснення шахрайських дій щодо вас.

Інна КОСЯНЧУК

До списку новин