загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Події в Україні за 18 лютого 2015р

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У дайджесті подій – коротко про головні новини цього дня:

чим жила Україна сьогодні

Сергеєв: Бойовики погрожують напасти на Харків

Постійний представник України при ООН Юрій Сергеєв заявив, що бойовики погрожують вбити кожного, хто захищає Дебальцеве, а також напасти на Харків.

Про це він сказав на засіданні Радбезу ООН у вівторок ввечері.

"Ситуація у Дебальцевому напружена. Бойовики за допомогою росіян постійно атакують українські позиції навколо та всередині міста… Бойовики погрожують вбити кожного, хто захищає Дебальцеве, якщо вони не складуть зброю, а також погрожують напасти на Харків", - заявив Сергеєв.

Він нагадав, що Росія вчергове без дозволу ввезла на територію України так званий "гуманітарний конвой".

Сергеєв не виключив, що під прикриттям допомоги мешканцям Донбасу, Росія доставляє в Україну озброєння.

Водночас постпред Росії при ООН Віталій Чуркін заявив, що Україна відмовляється оглянути  "гуманітарні вантажі".

"Ми весь час закликали вас співпрацювати в організації цих конвоїв - ви весь час відмовлялися. Один раз, по-моєму, чомусь раптом оглянули, дозволили українські митники оглянути конвой, весь інший час відмовлялися. Ми кокетувати з таких питань нікому не дозволимо", - сказав він.

Як відомо, Росія неодноразово завозила в Україну так званий "гуманітарний конвой" без дозволу України. Прикордонники заявляли, що російська сторона дозволила оглянути лише частину вантажівок.

Існує тенденція, що після чергових "гуманітарних конвоїв" підсилюються обстріли позицій сил АТО.

Крім того, відомою проблемою є те, що в Донецькій і Луганській області гуманітарна допомога, яку нібито передають в цих російських гумконвоях, до людей не доходить

На Дебальцеве кинуто всі резерви бойовиків, один блокпост відстояли - Тимчук

У районі Дебальцевого тривають запеклі бої, пише організатор групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук.

"Для узяття даного населеного пункту під свій контроль командування російсько-терористичних військ кинуло в бій усі наявні в нього резерви в даному районі", - повідомляє він у Facebook вранці 18 лютого.

"Наприклад, у Стаханові, де раніше було зосереджено великі формування місцевих бойовиків і російських найманців, а також техніку й озброєння, на ранок 18.02.2015 залишилося загалом не більше 300 терористів, 2 машини БМ-21 "Град" (не боєготові) і 1 мінометна батарея – інші сили й засоби перекинуто під Дебальцеве", - уточнює Тимчук.

Схожа ситуація, за даними ІС, у Горлівці, "звідки всі ресурси також перекинуто під Дебальцеве (зокрема, з району даного населеного пункту в район Калинівки й північніше Вуглегірська перекинуто 11 танків і 5 ББМ)".

Із Донецька на Єнакієве через Ясинувату пройшло "підкріплення" бойовиків – близько 300 осіб, 4 танки, 2 ЗУ-23-2, 3 вантажівки з буксованими гаубицями Д-30, 2 БМП-2, 2 БТР-80 і 4 критих вантажівки. "Дані сили й засоби було зібрано у двох районах Донецька (Петровському й Куйбишевському) для участі в Дебальцівській операції", - пише Тимчук.

Прибула раніше до Вергулівки "свіжа ударна тактична група російсько-терористичних військ" зранку 17 лютого разом із іншою ротною тактичною групою "перейшла в наступ", повідомляє він.

"Ще одна тактична група супротивника (до двох посилених рот) ударила по Дебальцевому з північного сходу. Супротивник увів у бій усього близько 25 танків, до 35 ББМ при підтримки 3-х артдивізіонів (усього до 40 гармат ствольної артилерії і 12 установок РСЗО)", - пише Тимчук.

"У результаті супротивнику вдалося пробитися в місто й зав'язати в східній і центральної його частинах вуличні бої", - констатує він.

За даними ІС, "супротивник продовжує здійснювати вогневий контроль дороги між Дебальцеве й Артемівськом із панва них висот (висота 307,9 також зайнята супротивником) і перешкоджає постачанню підрозділів, які обороняються в самому місті".

"До вечора вчорашнього дня українська артилерія завдала вогневі удари по бойових порядках супротивника в районі Логвинове й на схід від Дебальцевого", - констатує Тимчук.

"На зовнішньому периметрі плацдарму в районі Фащівки українськими військами було відбито спробу формування російсько-терористичних військ атакувати український блокпост", - повідомляє він.

"У результаті вогню у відповідь українських військовослужбовців підбито БМП-2 терористів (була покинута екіпажем), також підбито БТР- 70 (добито з РПГ). Щільним фланговим вогнем супротивник відігнаний на вихідний рубіж", - пише Тимчук.

Штаб: У Дебальцевому триває операція, бойовики готуються до нових атак

У ніч із 17 на 18 лютого дещо зменшилась кількість артобстрілів, але бойовики готуються до нових бойових дій, повідомляє прес-центр АТО.

"За оперативними даними, противник проводить перегрупування військ і активно готується до нових бойових дій", - йдеться у повідомленні.

Прес-центр АТО станом на 9:40 середи повідомив, що "у Дебальцеве триває бойова операція", хоча вже є інформація про вихід частини бійців АТО із Дебальцевого.

"Минулої доби ворог, грубо порушуючи мирні домовленості, після масованого артобстрілу розпочав штурм Дебальцевого. Лише за добу терористи 5 разів завдавали вогневих ударів по місту з "Градів" та артилерії", - зазначає прес-центр АТО.

"Починаючи з вчорашнього обіду диверсійно-розвідувальні групи противника увірвались у місто та почали цинічне знищення інфраструктури. Були підірвані залізничні сполучення, декілька під’їзних шляхів, пошкоджено мережі електропередач", - додають там

"Наші військові після перегрупування продовжили опір ворогу. На даний час у Дебальцеве триває бойова операція", - заявляє прес-центр.

Водночас повідомляється, що бойовики також активізувалися на Донецькому напрямку. За добу з "Градів", артилерії і мінометів обстріляли 5 населених пунктів. "Не змінюючи тактику, злочинці вели вогонь по Водяному, Пісках, Авдіївці", - повідомляє прес-центр АТО.

Селище Новотошківське на Луганщині бойовики обстріляли з артилерії і "Градів".

На Маріупольському напрямку, поблизу селища Широкине, позиції наших військ штурмували декілька разів.

Крім того, вздовж усієї лінії бойового зіткнення фіксується збільшення безпілотників противника, що ведуть повітряну розвідку.

В Чорнухиному й Троїцькому на Луганщині йдуть бої - Москаль

Понеділок та ніч на середу на більшій частині контрольованої Україною території Луганської області пройшли спокійно.

Про це на своєму сайті повідомляє у середу голова Луганської ОДА Геннадій Москаль.

В традиційно гарячих точках (Станиця Луганська, Кримське, Новотошківка, Щастя, Попасна, Трьохізбенка, Гірське) обстрілів не зафіксовано.

Поблизу двох населених пунктів на адміністративній межі з Донецькою областю – Чорнухине й Троїцьке – йдуть активні бойові дії із застосуванням важкої артилерії, систем "Град", мінометів, танків.

Відголоски канонади чути в Попасній, Новотошківці та інших населених пунктах вздовж автодороги Бахмутка. Повноцінний зв'язок із цими населеними пунктами поки так і не вдалося відновити, зазначають в ОДА.

Бойове затишшя по максимуму використовується для ремонту зруйнованих систем життєзабезпечення, - повідомляє Москаль.

За його словами, у Попасній відновлюють мобільний телефонний зв'язок, від завтрашнього дня тут починається регулярне автобусне сполучення з Сєверодонецьком, у понеділок запрацюють банкомати "Ощадбанку".

Світло, вода, газ та опалення є в більшій частині міста за винятком кількох вулиць, де розбиті комунікації поки не встигли відновити. В Щасті без центрального опалення залишаються 4 багатоповерхівки, до кінця дня тепло сюди подадуть. Електроенергія та вода в місті є, теплоелектростанція працює в нормальному режимі.

У вівторок протягом дня сапери розміновували підходи до пошкоджених ліній електропередач на околицях Трьохізбенки (Новоайдарський район). Станом на 18 лютого в селище, яке понад місяць залишалося без світла, на 70 відсотків подано електроенергію.

Газу поки немає, магістральний газопровід пошкоджений на території, що контролюється козаками так званого "всевеликого войска донского", доступу туди наші ремонтні бригади не мають.

Без газу залишаються також Тошківка, Нижнє, Світличне та Кримське (в останньому селищі також немає світла й води). Газопровід перебитий поблизу автодороги Бахмутка, якщо ремонтники отримають доступ до місця пошкодження, газопостачання буде відновлено ще сьогодні, зазначать в ОДА.

Порошенко нагадав США заяви про надання засобів для оборони

Президент Петро Порошенко закликав США реалізувати попередні заяви щодо надання Україні додаткових засобів для посилення її обороноздатності.

Про це глава держави сказав під час телефонної розмови із віце-президентом Сполучених Штатів Америки Джозефом Байденом, цитує його прес-служба.

Порошенко подякував США за тверду підтримку під час засідання Ради Безпеки ООН у вівторок.

Співрозмовники констатували, що режим припинення вогню, введений в дію Мінськими домовленостями не виконується через постійні обстріли з боку бойовиків, особливо в районі Дебальцево.

Порошенко наголосив на необхідності негайних дій для зупинення ескалації та зриву Мінських домовленостей. Він також закликав США реалізувати попередні заяви щодо надання Україні додаткових засобів для посилення її обороноздатності.

Байден запевнив в підтримці України та домовився з президентом Порошенком про постійну координацію між Україною, США, Німеччиною, Францією, а також в рамках ООН та ОБСЄ.

Amnesty International: нинішня система не здатна розслідувати злочини на Майдані

Глибоко укорінена безкарність, відсутність необхідних знань і навичок, а інколи і навмисні перепони стали причинами відмови у правосудді сотням людей, які постраждали від свавілля міліції під час Євромайдану.

Про це йдеться у доповіді Amnesty International "Україна: Рік після Євромайдануз правосуддям затягують, у правосудді відмовляють", присвяченій першій річниці завершення протестівповідомляється на сайті організації.

У документі розповідається про систематичну нездатність розслідувати незаконні дії співробітників українських силових структур під час Євромайдану та нездатність влади відновити справедливість щодо потерпілих.

"Сумна відсутність прогресу у справі відновлення справедливості щодо всіх, хто був убитий, поранений або зазнав катувань, стала черговим свідченням глибоких вад української системи кримінального судочинства", – сказала директор представництва Amnesty International в Україні Тетяна Мазур.

За її словами, нездатність вирішити проблему масштабного свавілля під час протестів створює небезпеку того, що вже давно усталена безкарність співробітників міліції вкорениться ще глибше.

Amnesty International зафіксувала численні випадки незаконного застосування сили під час демонстрацій, в тому числі вбивства і катування. Організація неодноразово надавала українській владі докладні описи випадків свавільного і надмірного застосування сили, однак поки не відзначила жодних очевидних просувань у розслідуванні жодного з випадків, які відстежувала.

Наразі лише двох рядових співробітників органів внутрішніх військ визнали винними. Їхні дії зняли на відео, коли ті змусили чоловіка роздягтися догола і залишили на морозі у всіх на очах. Їх засудили до трьох і двох років позбавлення волі умовно за "перевищення влади і службових повноважень".

Ще кільком міліціонерам, причетним до жорстокого поводження, вдалося уникнути звинувачень.

Майже всі постраждалі, з якими розмовляла Amnesty International, заявили, що у них не брали свідчень в якості потерпілих, хоча багатьох спочатку допитували як підозрюваних. Нікому з них не повідомили про хід розслідування через багато місяців після подання скарг.

Прокурори, з якими розмовляла Amnesty International, посилалися на те, що відразу після протестів силовики знищили докази і не бажали співпрацювати, і що в цьому полягали головні фактори, що перешкоджають розслідуванням. В якості інших причин також називалась відсутність матеріальної бази і дублювання повноважень в різних слідчих органах.

"Не можна не визнати величезну кількість випадків порушень і складність деяких справ. Однак ще більш важливий факт полягає в тому, що без докорінної реформи органів, що відповідають за розслідування свавілля силовиків, правосуддя для жертв свавілля під час подій Євромайдану залишиться лише невиразною перспективною. А порочне коло безкарності, яке це свавілля породило, не розірветься", – сказала Мазур.

СИЛИ АТО ВЖЕ МАЙЖЕ ВИВЕЛИ З ДЕБАЛЬЦЕВОГО - ПОРОШЕНКО

Українські військові завершують операцію з виведення підрозділів з Дебальцевого.

Про це заявив президент Петро Порошенко в аеропорту перед вильотом в зону АТО в середу близько полудня.

"Зараз я вже можу повідомити, що сьогодні вранці Збройні сили України разом з Нацгвардією завершили операцію  з планового та організованого виведення частини підрозділів з Дебальцевого", - заявив Порошенко. 

За його словами, "вже зараз вийшло 80% частин". "Ми очікуємо ще на дві колони", - повідомив Порошенко.

За словами президента, поставлені завдання у відповідному районі Збройні сили України виконали повністю.

"Ця позиція і успіхи були нам дуже необхідні в Мінську під час переговорів, і після Мінська. Ми змогли продемонструвати всьому світу справжнє обличчя бандитів, сепаратистів, підтримуваних Росією, яка виступила гарантом і безпосереднім учасником мінських переговорів", - підкреслив Порошенко.

Глава держави спростував інформацію про оточення бойовиками Дебальцевого, а також про масову загибель українських військовослужбовців.

"Ми стверджували і доводили: Дебальцеве перебувало під нашим контролем, ніякого оточення не було. Наші частини і підрозділи вийшли планово і організовано. Вийшли повністю з бойовою технікою, з танками, з БМП, з САУ, з тягачами, з автомобільною технікою", - заявив Порошенко.

За його словами, левова частина українських військовослужбовців уже "знаходяться за мостами, командири проводять роботу з особовим складом".

"Ми чекаємо на ще одну колону, одну роту, залишивши бойові дозорні пости, спостережні пости, відвівши їх на нову лінію оборони, залишивши собі плацдарм для оборони держави", - сказав президент.

За його словами, "це є переконливим доказом боєздатності ЗСУ та ефективності військового командування". "Незважаючи на жорсткі артилерійські обстріли із систем залпового вогню, поки у нас є дані, що в цілому з більш двохтисячних української угруповання у нас є 30 поранених", - сказав Порошенко, додавши, що це попередні дані та інформація буде уточнюватися.

За словами президента, з Дебальцевого вийшли 128 гірничо-піхотна бригада, частини підрозділів 30-ї бригади, 25-й батальйон, залишки 40-го батальйону, спецназ і Нацгвардія.

 

До списку новин