загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Чому тарифи на ЖКП зростають? Десять запитань та відповідей про тарифну реформу

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Курс долара шаленіє, ціни зростають, а влада продовжує говорити про енергетичну реформу та про подальше подорожчання житлово-комунальних послуг, роз’ятрюючи фінансові рани українців ще більше. Чи варто здійснювати енергетичну й тарифну реформи в такий складний для країни період та як українцям вижити в часі реформ? Експерт Світового банку Борис Додонов у рамках програми допомоги в управлінні енергетичним сектором (ESMAP) відповідає на запитання, які сьогодні зачіпають кожного.

Для чого Україні тарифна реформа?

Сьогодні українська держава переживає енергетичну кризу. Внаслідок невигідних газових угод «Нафтогазу» та «Газпрому» Україна вже декілька років купує газ за надзвичайно завищеними цінами, а тарифи для населення не відповідають ринковій ціні на газ. Війна призвела до девальвації гривні. В цих умовах «Нафтогаз» вже декілька років є для України дуже збитковим підприємством. Скажімо, у 2014 році для покриття збитків «Нафтогазу» з бюджету виділили 110 млрд. гривень – це більше, ніж на освіту, культуру та медицину, разом узяті. У першому кварталі 2015 року «Нафтогазу» на погашення різниці між отриманими коштами від населення та ринковою ціною газу виділено 31,5 млрд. гривень. В таких умовах «Нафтогаз» не має можливості інвестувати у власний видобуток газу і Україна змушена збільшувати імпорт.

Українці не звикли економити на газі, створюючи, таким чином, неефективний попит на нього. Тарифи для населення постійно субсидіює держава – приблизно 5 млрд. грн.. щорічно.

Інша проблема – зловживання. Вартість газу для побутових споживачів у 5,9 разу менша, ніж його ціна для промисловості. Підприємства централізованого теплопостачання зацікавлені завищувати свій продаж газу побутовим споживачам і занижувати його іншим споживачам. За відсутності лічильників газ «списується», виходячи з чинних нормативів, і продається комерційним споживачам для мінімізації збитків.

У разі наближення тарифів на енергоносії до реальної вартості з одночасним запровадженням ефективних справедливих механізмів соціального захисту тарифна реформа дасть шанс на оздоровлення державного бюджету та економіки загалом, унеможливить використання різних схем та зловживань у газовій сфері і допоможе Україні стати енергетично незалежною.

Чи можна провести реформу пізніше?

Тарифна реформа – своєрідна шокова терапія, яка мусить бути здійснена за короткий період часу. Експерти зауважують, що реформа в Україні мала бути проведена ще кілька років тому. Сьогодні розпочинати її, фактично, пізно, але без реформи Україна не зможе надалі розвиватися як енергетично незалежна держава. Якщо зазвичай будь-яку реформу називають шоковою терапією для суспільства, то українцям терапія сьогодні не допоможе. Доведеться проводити «шокову хірургію», ріжучи «по живому» вже зараз. Тарифна реформа – це єдиний можливий шлях оздоровлення економіки, забезпечення зростання та енергетичної незалежності України.

Чому тарифи на житлово-комунальні послуги постійно зростають?

Зростання тарифів – вимушений захід для здійснення реформи. У складовій тарифів на теплову енергію вартість природного газу - 60% від тарифу. Така вартість була закладена в сумі 1091 грн. за тисячу кубометрів, що майже в 5 разів нижче за ринкову вартість. Незважаючи на те, що ринкова ціна газу в Україні є однією з найвищих у Центрально-Східній Європі, ціна газу для українців на початку 2014 року була в 5 разів нижчою за ціни для населення в Угорщині, в 6-7 разів нижчою за ціни в Естонії, Польщі та Словаччині і в 9 разів нижчою за ціни для населення Австрії та Німеччини.

Станом на січень 2015 року ціни на газ для населення були нижчими за ринкові на 490%.

Низькі ціни на газ, на думку експертів, дозволяють людям не економити, ведуть до надлишкового імпорту та не дозволяють інвестувати у вітчизняний газовидобуток, підриваючи, таким чином, енергетичну незалежність України.

Середня вартість газу для населення з 1 травня 2014 року зросла в 1,5 рази. З урахуванням нової ціни, сьогодні українці сплачують лише 17% ринкової ціни газу. Згідно з останніми повідомленнями, Національна комісія з регулювання у сфері енергетики і комунпослуг має переглянути ціни на газ для населення вже в першому кварталі 2015 року.

Коли Україна зможе стати повністю енергетично незалежною?

За умови проведення тарифної реформи, Україна зможе стати цілком енергетично незалежною країною за 10-15 років. Країна зможе стати самодостатньою, забезпечуючи себе природним газом власного видобутку та імпортованим з Європи. Від російського газу необхідно відмовлятися вже сьогодні. У 2014 році Україна імпортувала з Європи 2 млрд. кубометрів газу, а з Росії – 18 млрд. кубометрів. Таким чином, доля російського газу в Україні сьогодні становить 86%.

Як держава допомагає незаможним українцям пережити підвищення тарифів?

Сьогодні в Україні діють три програми соціального захисту населення. Окрім традиційних пільг на оплату житлово-комунальних послуг та житлової субсидії, з червня 2014 року запроваджена нова програма компенсації додаткових витрат на оплату комунальних послуг (централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води та газопостачання) в умовах підвищення тарифів. Після підвищення тарифів на ЖКП кількість сімей, які отримують субсидії, зросла на 185 тисяч. В Україні з 17 мільйонів домогосподарств 5,9% сімей отримують субсидії. За компенсацією у 2014 році звернулося менше тисячі сімей, чиновники кажуть – через малу поінформованість про програму.

Що таке програма компенсацій?

Компенсації нараховують з урахуванням норм споживання та житлової площі за умови, якщо доходи домогосподарства на особу нижчі за прожитковий мінімум – для працездатних осіб – 1218 грн, для непрацездатних (пенсіонерів чи інвалідів) – 949 грн., для дітей віком до 6 років – 1032 грн., від 6 до 18 років – 1286 грн. - компенсація розраховується як різниця між розміром плати за вказані послуги у межах норм споживання (з урахуванням пільг та субсидії) після підвищення цін і тарифів та розміром відповідного платежу, який сім’я сплачувала до підвищення.

Чим компенсація відрізняється від субсидії?

Суттєвою відмінністю компенсації від субсидії є те, що при її оформленні не враховується майновий стан сім’ї, зокрема наявність у володінні чи користуванні більше, ніж одного приміщення, більш ніж двох транспортних засобів, здача в найм або оренду житлового приміщення, наявність незадекларованих джерел для існування, а також купівля майна, товарів, оплата послуг на суму понад 10 прожиткових мінімумів.

Крім того, за призначенням компенсації може звернутися будь-яка особа, яка зареєстрована у помешканні, а не лише власник чи співвласник житла. Для прийняття рішення враховується кількість осіб, які прописані у квартирі (будинку), але можуть там не проживати.

Чи можна одночасно скористуватися пільгою, субсидією та компенсацією?

Так. Рішення про одночасне користування різними програмами соцзахисту приймається індивідуально для кожної родини. Звернутися за компенсацією можна й нині. Детальніше про програму компенсації, субсидії та пільги можна дізнатися за безкоштовним телефоном урядової гарячої лінії 0-800-507-309.

Чому систему субсидій планують змінити?

Найсуттєвішим недоліком наявних програм соцзахисту є той факт, що субсидіями користуються більшою мірою багаті, а не бідні. В той час, як заможні українці, які мають тіньові доходи та зарплату «в конверті», отримують допомогу, незаможним родинам, які мають у власності нерухомість або транспортний засіб, держава часто відмовляє у наданні допомоги. Найбідніші 20% населення отримують лише 13% субсидій, що свідчить про те, що такі субсидії працюють переважно на користь споживачів, які споживають більше і здебільшого є заможнішими. Іншим недоліком є складна формула їх розрахунків і складний механізм отримання.

Україні також треба відійти від радянської системи перехресного субсидіювання, коли населення платить мало, а промисловість більше. В країнах Європи такої системи немає: там населення платить більше, що спонукає людей до енергоощадності. Коли населення матиме стимул до заощадження енергії, попит на газ знизиться до європейського рівня. Сьогодні українці споживають вдвічі більше ресурсів на квадратний метр, ніж мешканці Австрії, Німеччини чи Швейцарії, де клімат схожий на український.

Які субсидії запровадять і коли?

Найбільш ефективною є модель адресних субсидій, яку використовують у багатьох країнах, зокрема у Польщі. Адресні субсидії надходять лише тим, хто їх справді потребує, а не всім споживачам. Нову модель субсидій планують запровадити з липня 2015 року. Зараз триває активне обговорення цієї моделі.

Наталка ГОЛОМІДОВА

До списку новин