загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Арифметика опалення: як жити з новими тарифами на газ

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Стати в чергу за субсидіями, перейти на електроопалення або піти в суд. Експерти розповіли, що робити українцям з новими тарифами на опалення.

3 березня НКРЕ прийняло рішення про підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. А опалювальний сезон збільшили на місяць — з 1 жовтня по 30 квітня.

Нові ціни почнуть діяти із 1 квітня цього року. Ціну на газ для опалення підвищать до 3600 гривень за 1 тисячу кубометрів. Такий тариф буде діяти на обсяг до 200 кубометрів на місяць і лише в опалювальний сезон. Все, що вище 200 кубів на місяць, буде оплачуватися за тарифом 7188 гривень за тисячу кубометрів. Така ж ціна буде на газ, спожитий не в опалювальний сезон.

У 6,1 раза зросте ціна газу, що використовується населенням для приготування їжі та підігріву води. Тепер, замість 1182 гривень за тисячу кубометрів, доведеться заплатити 7188. За відсутності лічильників населення платитиме за газ єдину ціну — 7188 гривень за тисячу кубометрів.

Стаємо в чергу за субсидіями

Експерти впевнені, що вкластися в запропонований ліміт споживання газу в опалювальний сезон майже не можливо. А в умовах, коли ціни ростуть, а зарплати не змінюються, це може призвести до масових неплатежів за комунальні послуги.

Київська міська адміністрація оприлюднила дані, що кількість субсидій за січень 2015 року порівняно з січнем минулого року збільшилась на 35%. Яка буде кількість субсидій після 5-разового підвищення тарифів, я не можу спрогнозувати. Міністр соціальної політики говорив, що з 18 мільйонів домогосподарств — 3 млн отримуватимуть субсидію. Це просто смішно, такого не буде. Кількість домогосподарств, які звернуться за субсидіями, буде набагато більша, ніж 3 мільйони, — вважає співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

Щоправда, на початку тижня Верховна Рада ухвалила зміни до бюджету, які передбачають збільшення субсидій на сплату комунальних послуг на 12,5 мільярдів гривень. Загалом уряд виділив 24 мільярди гривень на покриття різниці у тарифах для незаможних верств населення. Як заспокоював прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, при потребі можна буде знайти кошти ще.

Економія — наше все

Єдиний вихід, щоб вкластися у "пільговий ліміт" — це економія, вважають експерти. Однак, і на неї сильно розраховувати не варто. Найбільше втратять власники приватних будинків розміром більше 60 квадратних метрів.

"Вже ходять дискусії: або ви вимикаєте від опалення будинок та сидите в одній кімнаті, або ставите твердопаливні котли, і спалюйте дрова та всі навколишні дерева", — зазначив Марунич.

Однак за теперішніми цінами встановити твердопаливні котли або альтернативні види опалювання дуже дорого. За словами експерта, сонячна установка, яка може повністю утримувати будинок, в середньому коштує 10 тисяч доларів. Тому дешевше утеплювати оселю енергозберігаючими матеріалами. Допоможуть зекономити і електрокотли та електрообігрівачі, пояснює директор енергетичних програм Центру світової економіки та міжнародних відносин НАН Валентин Землянський. Зараз споживання 2,5 тисяч кубометрів на рік в середньому обходиться в 15 тисяч гривень.

При сьогоднішніх тарифах опалення електрокотлом обійдеться в 3,9 тисяч гривень, а при максимальних тарифах (90 кВт/год), до яких ми повинні дійти через два роки, — 9,4 тисяч гривень. Якщо порівняти з опаленням, то економія складає 5 тисяч, і навіть при установці котла, це окупиться", — вважає експерт.

Однак, за його словами, збільшення споживання електроенергії негативно вплине на Держбюджет. Почнеться фінансовий дисбаланс, який важко буде перекривати.

"У разі переходу збільшується обсяг споживання електроенергії, в середньому від 190 до 1100 кВт/год на місяць. Обсяг дотацій, необхідних з ринку, повинен скласти 850 гривень на одного абонента. Виходить, якщо 1% відмовиться від газу, це створить тиск на ринок газу 200 мільйонів гривень на місяць дотацій, який потрібно буде покривати", — пояснює експерт.

Суди й платіжки

"Люди просто перестануть платити, бо у них не буде грошей. Більшу частину коштів вони будуть витрачати на ліки, продукти харчування та транспорт, який подорожчав у зв’язку зі знеціненням валюти", — вважає член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

Для вирішення такої ситуації люди можуть подавати до суду та оскаржувати нові тарифи та вимагати публічного пояснення ціноутворення. На його думку, вони не обґрунтовані.

З 1 січня 2015 року за законом України про функціонування ринку газу, кожен мешканець є кваліфікованим споживачем, і він має право обирати постачальника газу. І відповідно, ви можете відмовитися від постачальника, який вам лупить ціну 7,2 тисяч гривень. Чи захочуть займатися цим юристи — не факт, можна спробувати, — вважає експерт.

А ось за словами Дмитра Марунича, нові тарифи є економічно обґрунтованими. Сума 7,2 тисяч гривень вираховується за такою схемою:

330 доларів за 1 тисячу кубометрів газу за курсом 17,6 грн/дол + НДС + вартість транспортування газу.

"Це не фантастична цифра. Це те, що пропонувало керівництво "Нафтогазу" ще влітку 2014 року. Це називається "єдина оптова ціна". З точки зору економіки, якась логіка в цьому є. А з точки зору людей — це 900 баксів, якщо б ми повернулись в часи злочинного режиму (8 грн/дол)", — пояснив Марунич.

Вперед у Європу

За словами Юрія Корольчука, Міжнародний валютний фонд не вимагав безпосередньо підвищити тарифи на комунальні послуги для населення — потрібно було ліквідувати дефіцит НАК "Нафтогазу". Тому логічним кроком було підвищити тарифи. Однак уряд не провів важливої роботи.

Треба було перед тим, як підвищити тарифи, провести підготовку. Треба було підготувати діряві теплотраси, труби, і мали поставити лічильник на тепло. Ми з вами тепер будемо платити двічі, бо втрати тепла будуть і надалі, — зазначив експерт.

На думку експертів, уряд самоусунувся від формування внутрішньої та соціальної політики, дозволивши НКРЕ приймати рішення щодо збільшення тарифів на газ.

"Говорячи про підвищення тарифів та європейський рівень життя, уряд забуває, що європейський рівень життя — це ще й європейський рівень доходів. На тому рівні, до якого підняли сьогодні тарифи на газ, середня зарплата в Україні повинна становити 18 тисяч гривень. Я за підвищення тарифів на газ, але якщо будуть створені відповідні умови, коли населення зможе оплачувати тарифи з урахуванням зростання своїх доходів. І ті хто каже, що в Європі тарифи складають 400 євро, забувають сказати, що середня заробітна плата складає 2 тисячі євро", — вважає Землянський.

Олена Капустян

До списку новин