загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Нюанси про субсидії

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

З 1 травня субсидії на житлово-комунальні послуги населенню нараховуватимуть за новими правилами та документами. На що слід зважати споживачам комунальних послуг при нарахуванні допомоги? Відповіді на ці запитання надає директор департаменту державної соціальної допомоги Мінсоцполітики Віталій МУЗИЧЕНКО.

1. Які обмеження для отримання субсидій залишаться з попередніх часів та увійшли до нових правил?

— За новими правилами, з тих обмежень, що були раніше, залишилося тільки два. Перше — якщо протягом 12 місяців, які передують місяцю звернення по субсидію, хтось із членів родини здійснив одномоментну дороговартісну покупку, суму якої піднято з 10 тисяч гривень до 50 тисяч. Адже розуміємо, що з підняттям цін і тарифів сума 10 прожиткових мінімумів, що приблизно дорівнює 10 тисячам гривень, вже не та, яку маємо суворо контролювати. Саме тому суму, сплачену одноразово за одну покупку, яку братимуть до уваги, збільшили до 50 тисяч гривень. Проте зауважу, що коли з моменту здійснення такої дороговартісної покупки мине повний рік, протягом якого родина більше подібних покупок не робитиме, вона отримає право звернутися по субсидію. Але якщо буде виявлено, що родина таку покупку навмисно не задекларувала, то її змусять повернути отримувану субсидію, знову ж таки, у подвійному розмірі.

А ще збережено можливість здійснення вибіркового дослідження органами соціального захисту населення в особі соціальних інспекторів можливостей родини отримувати додатковий дохід, який вона, можливо, не задекларувала у поданих документах.

ПОСТАНОВА КМУ №106 від 28 лютого 2015 року "Про удосконалення порядку надання субсидій"

2. Якою буде різниця у термінах, на які призначається і призначатиметься субсидія, а також термін, за який маємо декларувати свої доходи?

— Нині субсидії призначають на 6 місяців, частіше — на час опалювального періоду, коли люди використовують більше теплової енергії або газу, а отже, й істотно збільшується плата за ці послуги. Тож через кожні шість місяців або на початку кожного опалювального сезону люди мали подавати оновлені документи до відповідних органів. І це також породжувало черги, багато витраченого часу та незручності. Також і дані про свої доходи люди декларували за 6 попередніх місяців.

За новими правилами її призначатимуть на рік. І, відповідно, свої доходи люди також декларуватимуть за попередні 12 місяців. Та для розрахунку братиметься рік календарний. Підтвердити цю інформацію зможе Державна фіскальна служба зі свого реєстру фізичних осіб — платників податків.

3. А що буде з понад мільйоном родин, які нині вже отримують субсидію?

— За старими нормами вони мали б звернутися до органів соцзахисту з оновленим повним пакетом чинних на сьогодні документів за переоформленням субсидій, утворивши чергу в понад мільйон осіб. Тож якщо ці люди вважатимуть за потрібне звернутися по переоформлення своєї субсидії до 1 травня, то їм доведеться усе це зробити: і надати багато документів, і відстояти величезну чергу.

Але ж інформація про ці сім’ї в органах соцзахисту вже є. Тому, за новими правилами, якщо ці люди не звертатимуться достроково, тобто до 1 травня, то на підставі вже наданих ними даних органи соцзахисту самостійно автоматично оновлять інформацію про їхні доходи за попередній календарний рік через Фіскальну службу або органи Пенсійного фонду і нарахують їм субсидії автоматично, без потреби звертатися особисто та витрачати час.

4. Чи матимуть право отримати субсидію люди або родини, які орендують житло?

— Люди можуть орендувати квартири як офіційно за письмовим оформленим належно договором з орендодавцем, так і неофіційно — у родичів, знайомих та ін. За старими правилами субсидії надають лише тим особам, які офіційно зареєстровані у житловому приміщені. Та ми розуміємо, що не кожен орендодавець зважиться зареєструвати у своїй квартирі людей, яким його здає. Тому, за новими правилами, орендарям буде надано змогу отримати субсидію, але за умови, що з орендодавцем у них є офіційно укладений договір без необхідності реєстрації в цьому приміщенні, якщо вони фактично оплачують житлово-комунальні послуги та на них для цього відкрито особові рахунки.

5. Хто саме з родини має звертатися по субсидію?

— Тут порядок залишається незмінним. Субсидію призначатимуть на члена домогосподарства, на якого відкрито особовий рахунок на сплату комунальних послуг.

6. Чи призначатимуть субсидію родині, де є працездатні особи, які не працюють і мають офіційно нульовий дохід?

— Так, нині таку норму прописано чітко і скасовано пункт щодо обов’язкового працевлаштування працездатних осіб, адже відомо, що нині легко втратити роботу, а ось знайти — дуже складно. Тому з 1 травня для працездатної людини, яка поки що не знайшла роботу і декларуватиме нульовий дохід, цей дохід автоматично обраховуватимуть на рівні одного прожиткового мінімуму для працездатних осіб на місяць. Адже ця людина на якісь кошти існує. Тож щоб не вилучати таку людину або родину зі списку тих, хто може мати право на субсидію, було ухвалено таке рішення. З іншого боку, ці дані перевірятиме Державна фіскальна служба. Якщо інформація правдива, питань немає. Але якщо виявиться, що людина просто навмисно приховує доходи, покаранням буде повернення субсидії у подвійному розмірі.

7. Звертатися по субсидію за новим порядком можна буде лише тоді, коли надійдуть відповідні документи, тобто лише у травні або у жовтні, чи можна і в інші місяці?

— За новим порядком призначення субсидій почнеться з 1 травня 2015 року. Але звертатися по неї можна буде у будь-який зручний для родини час — хоч у червні, тоді субсидію буде призначено на рік до наступного червня, хоч у листопаді — за тією самою схемою. Тобто це робота, яку органи соцзахисту проводитимуть постійно протягом року, коли людям буде зручно до них звернутися.

Любомира КОВАЛЬ

До списку новин