загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Сумський аграрій придумав, як злізти з "газової голки" і економити сотні тисяч

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Підприємство щодня виробляє 150 мішків брикетів.

Аграрні підприємства, що вирощують пшеницю, соняшник або кукурудзу, можуть легко відмовитися від дорогого газу.

Як повідомляється у сюжеті ТСН, на Сумщині одна з агрофірм уже не тільки не використовує газ для опалення своїх приміщень, а ще й навчилась заробляти. Зокрема, подрібнені стебла соняшника, які лишаються після переробки, раніше вважалися сміттям для утилізації. Тепер відходи виробництва підсушують, пресують і використовують як паливо.

За словами оператора котельні Бориса Долі, теплові характеристики брикетів можна порівняти з дубом. Сьогодні на підприємстві за добу виробляють 150 мішків брикетів. Частина йде на опалення агрофірми, а решту продають місцевому населенню.

Виявилось, що економічний ефект переходу з газу на соняшник перевершив усі очікування. "В опалювальний сезон, якщо б працювали на газу, ми витрачали на газ приблизно 400-500 тисяч гривень. На даний час ми витрачаємо близько 100 тисяч гривень", - стверджує керівник агрофірми Сергій Бондаренко.

При цьому вартість нового обладнання брикетної лінії складає півтора мільйона гривень. Проте на агрофірмі для економії деталі збирали по всій Україні. "Щоб запустити цю лінію потрібно близько 150 тисяч гривень. Треба використовувати для палива те, що є в наявності, те що є у власному виробництві і тоді воно буде працювати", - додає Бондаренко.

Нині соняшниковими брикетами опалюють п'ять тисяч квадратних метрів, серед яких офісні приміщення, гуртожиток та роздягальні для доярок.

Слід зазначити, що пускати під прес можна не лише соняшник, а й стебла кукурудзи, солому від зернових. За нинішніх цін на газ виробництво брикетів із відходів та перехід на власне паливо стало справжнім порятунком.

Оксана Солодовник, Олександр Левін

До списку новин