загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Події в Україні за 18 березня 2015р

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У дайджесті подій – коротко про головні новини цього дня:

чим жила Україна сьогодні

СБУ навела відео з російськими строковиками на Донбасі

В СБУ продемонстрували черговий доказ присутності російських солдатів строкової служби на Донбасі.

Про це повідомив голова слідчого управління СБУ Василь Вовк.

Він продемонстрував відео, отримане СБУ від бійців батальйону "Донбас", які перебуваючи в оточенні в іловайську в серпні минулого року захопили в полон групу російський строковиків.

За словами Вовка, бійці "Донбасу" планували вийти з оточення в Іловайську, обмінявши свій вихід на цих військових. Однак в процесі обміну потрапили в заручники. Лише нещодавно цих бійців "Донбасу" звільнили з заручників і вони змогли надати це відео в СБУ.

На запису є розмова одного з бійців з чотирма російськими строковиками, які повідомляють інформацію про свої військові з'єднання.

Так молоді бійці-строковики зізнаються, що вони служать в Росії: в 6-й окремій танковій бригаді Західного військового округу  в/ч 54096 та у 31-й десантно-штурмовій бригаді в/ч 73612. Скрін-шот зі сторінки 31-ої ОДШБ в/ч 73612 за листопад теж фактично підвтерджує участь їхніх військових у конфлікті на Донбасі

За словами Вовка, слідчими органів безпеки вже отримані докази щодо 46 громадян Російської Федерації, які є організаторами, учасниками, пособниками бандформувань "ЛНР" та "ДНР", безпосередньо фінансували терористичну діяльність зазначених протизаконних збройних формувань.

Крім того, у ході досудового розслідування у кримінальних провадженнях досліджуються обставини незаконного переміщення з території РФ через кордон України поза митним контролем значної кількості військової техніки, а саме 37 танків, 10 БТРів, 4 автомобілів із системою залпового вогню "ГРАД", 16 тентових вантажних автомобілів "КамАЗ", 6 БМП, 6 мікроавтобусів, 79 автомобілів "УРАЛ", кожним з яких буксирувалися артилерійські гаубиці, великої кількості стрілецької зброї та боєприпасів.

Вночі бойовики били під Донецьком, по Широкиному й Чермалику

Штаб АТО продовжує спостерігати тенденцію до зменшення кількості провокативних обстрілів українських позицій на Донбасі.

Як повідомляє прес-центр АТО, у ніч із 17 на 18 березня, з 20:00 до 6-ї ранку, противник 11 разів хаотично застосував стрілецьку зброю проти наших військових.

На Донеччині "російсько-терористичні угруповання" 4 рази вели вогонь по Опитному, двічі по Авдіївці, один раз – по Пісках.

На Маріупольському напрямку вже декілька тижнів поспіль місцем протистояння є селище Широкине.

"Цієї ночі ворог двічі зі стрілецької зброї вів вогонь по цьому населеному пункту. Також зафіксовано збройні провокації бойовиків поблизу Чермалика", - повідомляє штаб АТО.

"Незважаючи на спроби окремих бандформувань розв’язати збройне протистояння, військовослужбовці сил АТО вогонь відкривають тільки у відповідь і лише у випадках прямої загрози життю наших бійців", - наголошують там.

ОБСЄ: У районі донецького аеропорту застосовують важку артилерію

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні знову фіксує порушення перемир'я в районі донецького аеропорту із застосуванням важкої артилерії.

Про це йдеться у звіті ОБСЄ від 16 березня, повідомляє ZN.ua.

"Із 9:17 до 9:57 представники спецмісії чули зі свого місця розташування у центрі Донецька (під контролем "ДНР") щонайменше 16 мінометних ударів, за оцінками, з 82-мм і 122-мм калібру. СММ дійшла висновку, що зброю задіяли приблизно за 10 км північно-заходніше її місця розташування, у районі донецького аеропорту", - повідомляє місія.

При цьому в районі аеропорту Донецька спостерігачі ОБСЄ чули понад 100 пострілів (вхідних і вихідних).

Як повідомляють спостерігачі ОБСЄ, постріли було вчинено з різних видів озброєння, у тому числі, важких мінометів, танків, артилерійських гармат.

Крім того, місія ОБСЄ продовжувала фіксувати порушення перемир'я в районі Широкине під Маріуполем Донецької області.

У попередньому звіті ОБСЄ також повідомляла про порушення перемир'я в донецькому аеропорту й під Маріуполем.

Лідери бойовиків вимагають скасувати поправки до закону про Донбас

Лідери бойовиків "ДНР" і "ЛНР" відмовляються від будь-яких компромісів із українською владою, доки не буде скасовано зміни до закону про Донбас.

Про це йдеться в спільній заяві Олександра Захарченка та Ігоря Плотницького, яке публікує сайт бойовиків "ДАН".

"ДНР і ЛНР заявляють, що ніякі компроміси з Києвом неможливі доти, поки не будуть скасовані вчорашні ганебні рішення Порошенка і Верховної Ради", - обурилися лідери бойовиків.

Вони поскаржилися, що раніше "погодилися на особливий статус Донбасу у складі оновленої України", але "Україна не оновилася".

"Відмовивши Донбасу в особливому статусі, Київ розтоптав крихкий Мінський мир і завів ситуацію в глухий кут", - заявили Захарченко і Плотницький.

За їхніми словами, питання введення миротворців на Донбас порушує "всю логіку мирного плану".

Як відомо, у вівторок Верховна Рада визначила лінію, якою окреслила ті райони Донбасу, на які поширюється особливий режим самоврядування.

При цьому сам тимчасовий режим, відповідно до прийнятих змін, може бути введений тільки після того, як на захопленій території проведуть вибори за українським законодавством.

У той же час депутати визнали цю частину Донбасу тимчасово окупованою територією.

Правозахисники: у Криму переслідуються кримські татари

і проукраїнські ЗМІ

Окупаційна влада Криму порушує права кримських татар, проукраїнських засобів масової інформації та громадських організацій.

Про це на брифінгу повідомив дослідник Amnesty International по Україні Красимір Янков, повідомляють "Українські новини".

"Після анексії Криму Росією де-факто влада використовує широкий спектр тактик залякування, щоб розправитися з інакомисленням. Хвиля викрадень в період з березня по вересень (2014 року) змусила багатьох критично налаштованих жителів покинути півострів. Ті, хто залишилися піддаються переслідуванням з боку влади", – сказав Янков.

Amnesty International заявила про викрадення семи осіб, у тому числі шести кримських татар, з моменту анексії Криму.

Організація також констатувала заборону громадських протестів і багатьох незалежних організацій. Так, окупаційна влада не визнала Меджліс кримськотатарського народу, а його члени є жертвами кримінальних переслідувань.

Як відомо, наприкінці січня лідер Меджлісу Рефат Чубаров закликав Україну ініціювати створення міжнародного трибуналу для переслідування осіб, винних у подіях в Україні та Криму.

Росія посилює на Донбасі базу для подальшої ескалації - Тимчук

Росія створює на Донбасі ресурсну базу для подальшої ескалації конфлікту.

Про це заявляє організатор групи "Інформаційний спротив", депутат Дмитро Тимчук 18 березня у Facebook.

"Командування російсько-терористичних військ продовжує використовувати перемир'я для нарощування бойового потенціалу й структуризації всіх збройних формувань "ЛНР" і "ДНР", створення єдиної вертикалі управління, навчання особового складу, удосконалювання системи постачання й забезпечення (у тому числі бойового)", - пише він.

"Росія активно нарощує процес перекидання й накопичення матеріально-технічних ресурсів в "ЛНР" і "ДНР", необхідних для подальшого ведення бойових дій із окупованих територій України - фактично створюється ресурсна база для подальшої ескалації конфлікту", - заявляє Тимчук.

Для створення й посилення сформованих ударних тактичних груп командування "російсько-терористичних військ" продовжує перегрупування й зосередження своїх підрозділів на певних ділянках.

Зокрема, впродовж доби зафіксовано перекидання ротної тактичної групи (7 танків, 11 ББМ), за підтримки двох мінометних батарей (вісім 120-мм мінометів) у район Станиці Луганської.

Крім того, група бойовиків чисельністю до посиленого взводу перетнула р. Сіверський Донець і зайняла позиції на території, контрольованій українськими військами. Раніше на цій ділянці супротивник неодноразово відкривав провокативний вогонь зі стрілецької зброї.

Також бронегрупа терористів (4 танки, 3 БТР), раніше зафіксована групою ІС під час перекидання за напрямком н.п. Весела Гора, зайняла позиції в глибині бойових порядків передових підрозділів бойовиків.

Триває перекидання підкріплень формуванням бойовиків на Первомайсько-Лисичанським напрямком.

У напрямку до позицій бойовиків у районі Стаханова через Алчевськ за добу проїхало не менше 24 машин (в основному, криті армійські вантажівки й кілька автобусів з живою силою).

З ремонтних пунктів у Перевальську й Алчевську на передові позиції бойовиків у напрямку селища Луганське після ремонту перекинули 2 танки й 4 ББМ.

Триває посилення Горлівсько-Єнакіївського угруповання бойовиків. У місця дислокації підрозділів даного угруповання за добу проїхало близько 15 транспортних одиниць і 15 одиниць бойової техніки (у т.ч. 6 танків і 4 ЗРК типу "Стріла-10М").

Зосереджена в Горлівці тактична група терористів продовжує накопичення матеріально-технічних ресурсів (упродовж останніх 3-х діб в її розпорядження із РФ через Дебальцеве й Макіївку було перекинуто кілька сотень тонн дизельного палива).

На Донецьком напрямку триває перегрупування формувань супротивника, зосереджених на ділянці напроти н.п. Авдіївка, Опитне, Піски, Красногорівка.

НАТО нічим відповісти на нову воєнну доктрину Путіна - німецькі експерти

Німецькі аналітики вважають, що Захід досі не зміг знайти відповідь на нову воєнну доктрину і гібридну війну, яку Росія веде в Україні.

Останні роки Німеччина та інші країни ЄС були зайняті своїми проблемами і не звертали уваги на процеси, що відбуваються в східних сусідах Євросоюзу, передає Deutsche welle.

Так, ще до формального затвердження Путіним нової військової доктрини Росії в грудні минулого року можна було зрозуміти, до чого йде справа, і якою буде нова тактика російських збройних сил, з висловлювань начальника генерального штабу, зроблених у лютому 2013 року.

Уже тоді генерал Валерій Герасимов виклав головні принципи того, що пізніше стали називати "гібридної" або "нелінійної" війною, вказує експерт берлінського Фонду науки і політики (Stiftung Wissenschaft und Politik) Маргарете Кляйн (Margarete Klein).

Герасимов виходив з того, зазначає вона, що надалі кордони між війною і миром стануть розмитими, одна країна не буде формально оголошувати війну інший, а значить, і методи ведення такої війни повинні бути іншими. Начальник Генштабу сформулював ці методи досить відверто.

До них, перераховує Кляйн, відносяться ще й політичні, економічні, а також інформаційно-технологічні заходи, які при цьому супроводжуються нелінійними і асиметричними методами примусу.

"Тим самим вдається завуалювати відкриту військову агресію, - вказує вона. - Тій же меті слугує і використання протестного потенціалу місцевого населення або керованих ззовні політичних сил і громадських рухів".

За словами Кляйн, концепція Герасимова "досить точно відображає дії Росії в Україні".

Директор приватного науково-дослідного інституту Manatee Global Advisors з Франкфурта-на-Майні Дастін Дехе (Dustin Dehez) звернув увагу на тактику "зелених чоловічків".

"Така тактика позбавляє супротивника і його союзників можливості швидко і рішуче відреагувати на інтервенцію", - зазначив Даху. Саме в цьому, переконаний він, і полягав головний задум Кремля - ​​наскільки можливо відтягнути реакцію, що йому "вражаючим чином вдалося".

Крім того, вважає франкфуртський аналітик, російські військові зуміли фактично нейтралізувати натовську доктрину ядерного стримування. "Російська доктрина" нелінійної війни ", - пояснив він, - дозволяє не переходити певний поріг застосування збройного насильства, за яким автоматично могли б настати заходи НАТО".

Такий урок, вважає аналітик, Кремль витягнув з військової кампанії в Грузії в 2008 році.

І Заходу, підсумував Дехе, на нову військову стратегію Росії поки відповісти нічим.

За добу в АТО загинув 1 військовий, 5 поранено

Упродовж минулої доби в зоні проведення АТО загинув 1 військовий, 5 поранено.

Про це під час брифінгу у середу повідомив речник АТО, полковник Андрій Лисенко.

"За минулу добу ми втратили 1 військовослужбовця, ще 5 отримали поранення", - зазначив він.

При цьому, за словами Лисенка, найгарячішими точками залишаються населені пункти на схід від Маріуполя.  

Крім того, бойовики намагаються посіяти паніку, заявляючи нібито про новий наступ.

"Бойовики цілеспрямовано поширюють інформацію про наступ", - сказав Лисенко.

Він зазначив, що такі заяви не відповідають дійсності.

До списку новин