загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Цей день в історії / 30 березня

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

1814 — Наполеонівські війни. Війська шостої коаліції вступають до Парижу.

1842 — американський лікар Кроуфорд Вільямсон Лонґ уперше у лікувальній практиці застосував ефір як анестезуючий засіб при видаленні пухлини на шиї пацієнта.

1856 — підписання Паризького договору. Кінець Кримської війни. У Парижі представники Росії, Великобританії, Франції, Туреччини, Сардинії, Австрії та Пруссії підписали мирний договір, що завершував Кримську війну.

1858 — Гаймен Ліпмен з Філадельфії отримав патент на олівець з гумкою на торці.

1867 — усього по два центи за акр Росія продала США Аляску та Алеутські острови.

1870 — стала чинною 15-та поправка до Конституції США, яка забороняла дискримінацію за расовою ознакою при наданні виборчого права.

1888 — велика пожежа знищила третину будинків міста Сколе на Бойківщині

1922 — у Києві створений театр-студія «Березіль» (нині Харківський український драмтеатр).

1930 — у Німеччині до влади прийшов уряд рейхсканцлера Генріха Брюнінга — представника католицької партії «Центр» — дії котрого фактично сприяли встановленню в країні фашистської диктатури.

1941 — німецький корпус «Afrika» під командуванням генерала Ервіна Роммеля провів у Лівії першу атаку на англійські позиції.

1945 — радянські війська вступили на територію Австрії.

1946 — військова поліція союзних військ арештувала у Франкфурті близько тисячі нацистів, котрі намагались відновити діяльність нацистської партії.

1948 — керівник Радянського Союзу Йосип Сталін розпорядився блокувати всі дороги і залізниці, що сполучали Берлін із Західною Німеччиною. Повну блокаду Берліна було введено 24 червня.

1972 — Великобританія ввела пряме правління у Північній Ірландії.

1976 — формальний початок музичного панк-руху: в одному з лондонських клубів відбувся концерт групи «The Sex Pistols».

1981 — Джон Гінклі здійснив замах на президента США Рональда Рейґана: останнього було серйозно поранено. Схоплений на місці злочину Гінклі пояснив свій вчинок бажанням справити враження на актрису Джоді Фостер. Суд визнав Гінклі психічно хворим.

1987 — картину Вінсента ван Гога «Соняшники» продано за рекордну суму — 39,85 мільйонів доларів. У 1987 році її було продано вже за 40,3 мільйони — а в 1997 з’явилась інформація, що ця картина, куплена японською страховою компанією, — підробка.

1990 — Естонія заявила про початок підготовки виходу зі складу СРСР.

1992 — на 64 церемонії вручення нагород Американської кіноакадемії найкращою картиною визнано «Мовчання ягнят» з Джоді Фостер і Ентоні Гопкінсом у головних ролях (вони отримали «Оскарів» як кращі актриса і актор).

1992 — суд міста Портленд (США) виніс рішення, зобов’язуюче компанію «Philip Morris» виплатити 81 мільон доларів США сім’ї померлого від раку легенів палильщика, що 40 років палив сигарети «Мальборо».

1995 — Папа Римський Іван-Павло II випустив свою одинадцяту енцикліку, у котрій він засудив аборти і евтаназію як злочини проти людства, котрі не повинні бути легалізовані.

1998 — британська компанія Rolls-Royce була куплена німецьким автогігантом BMW за $570 млн.

1999 — югославський лідер Слободан Милошевич заявив, що досягнення миру неможливе без припинення бойових акцій НАТО; інакше його війська готові битись «до самого кінця.» НАТО відповіло нарощенням військової присутності на Балканах і новими авіанальотами.

2002 — у королівській резиденції у Віндзорі внаслідок бронхіту у віці 101-го року померла Елізабет Анджела Марґеріт Боуз-Лайон — королева-матір — мати чинної англійської королеви Єлизавети II.

У цей день народились:

1222 — Нітірен, японський буддистський монах і мислитель, засновник секти Нітірен.

1432 — Мехмед II Фатіх (Завойовник), турецький султан (1444–1446, 1451–1481) — найбільший полководець свого часу: завоював Константинополь (поклавши кінець існуванню Візантійській імперії), Кримське ханство, Сербію, Морею, Трапезундську імперію, Боснію й Албанію.

1746 — Франсіско Гойя, іспанський живописець і гравер.

1844 — Поль Верлен, французький поет-символіст, критик.

1853 — Вінсент ван Гог, французький живописець-постмодерніст голландського походження.

1857 — Запольська Габріеля, польська письменниця, драматург і акторка родом із Волині (похована у Львові).

1892 — Банах Стефан (Гречек), польський та український математик, професор.

1894 — Барабашов Микола Павлович, український астроном.

1917 — Аарне-Паемурру Ельзе, композитор, професор Талліннської консерваторії.

1926 — Інґвар Кампрад, шведський підприємець та міліардер, найбагатша людина Європи.

1954 — Лайма Вайкуле, латвійська естрадна співачка.

1963 — Михайличенко Олексій, український футболіст («Динамо» Київ), триразовий чемпіон СРСР, володар Кубка Кубків УЄФА (1986), срібний призер чемпіонату Європи (1988), Олімпійський чемпіон (1988), чемпіон Італії («Сампдорія») та Шотландії («Глазго Рейнджерс»), тренер («Динамо» Київ).

1968 — Селін Діон, канадська співачка — лауреат 5 премій «Ґреммі».

До списку новин