загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Орнаменти українських писанок

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Традиція писанкарства в Україні представлена величезним різноманіттям технік та ще більшою варіативністю орнаментів, що в них переважають геометричні мотиви.

Більшість зображень розміщуються на писанках за певною схемою, яка дає можливість будувати основні орнаментальні композиції. Для початку на яйце наносять певну кількість основних ліній. Дослідником писанкарського мистецтва С.Колосом виділено такі схеми-сітки орнаментального оздоблення яйця: поділ поверхні навпіл, повздовжній поділ «меридіанами», поділ поперечно «широтними пасами», одночасний поділ «меридіанами» та «широтами», поділ на чотири сферичні чотирикутники, поділ поверхні на клинці, діагональний поділ.

Залежно від зображених знаків-символів писанкові орнаменти можна поділити на такі групи:

Геометричний – елементами і деталями такого орнаменту виступають крапки, кружальця, зірочки, ромби, лінії, трикутники, подвійні хрести.

Фітоморфний (трансформований, стилізований, натуралістичний, природний, рослинний) – зображення на писанці рослинних елементів – квітів, листя. Рослинний орнамент пройшов зміну в напрямку від простого і дрібного малюнка (галузочки з квіточками або дрібними листочками) до складнішого і більшого – квітів, вазонів з квітами, лапатого листя.

Зооморфний – орнамент містить стилізовані зображення тварин. Найпоширенішими образами є заєць, кінь, риба, олені, баранчики, а також птахи.

Антропоморфні мотиви – стилізоване зображення на писанках людини, переважно жінки. Жіночу постать писали на писанках на весь зріст з піднятими догори руками, рідше трапляються трансформовані зображення – жінка-дерево, жінка-птах.

Космогонічні мотиви – орнаментація, пов’язана з шануванням неба і небесних світил. Це сонячні знаки (косий хрест, свастика), зображення сонця у вигляді кола, обрамленого прямими або заокругленими променями.

Предметно-побутовий мотив – писанковий орнамент поступово збагачувався новими графічними елементами, зокрема на писанках почали зображати господарські та побутові предмети –вила, драбина, пилка, граблі, колесо, серп, рушник тощо.

Каліграфічний мотив – зображення знаків письма у писанковому орнаменті.

Релігійний мотив – зображення біблійних сюжетів. Це пізніші мотиви, вони виконувалися переважно ченцями в монастирях.

Декоративні мотиви – техніка полягає у вільному нанесенні на поверхню яйця декоративного оздоблення.

Побутово-сюжетний малюнок – зображення на писанці певної події з життя абр певного явища.

Писанкових орнаментів існує чимало, але в кожному регіоні, а подекуди і в окремих селах існує набір найбільш уживаних мотивів.

Віктор Ткаченко, канд.іст.наук, провідний науковий співробітник Національного історико-етнографічного заповідника "Переяслав"

До списку новин