загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Експерти: тарифи на газ суттєво завищені

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Експерти: тарифи на газ суттєво завищені

Норми споживання, закладені у нові тарифи на газ, є завищеними щонайменше удвічі, - вважають експерти, і кажуть, що лише це може стати приводом для їх перегляду, а також для перегляду інших тарифів. Вони також критикують уряд за небажання "докопатися", що закладають у структуру тарифів підприємства-монополісти, перш, ніж підвищувати ці тарифи.

Напередодні про своє бачення нового тарифу на газ для населення розповів прем'єр-міністр і порадив профільним міністерствам розтлумачити, чому зросли тарифи на газ та опалення.

Арсеній Яценюк заявив, що ціна на газ для населення (що використовується для опалення) становить 3600 грн за тисячу кубометрів, якщо вони споживають до 200 кубів газу на місяць. При цьому промисловість платить 9600 грн. Про те, що для тих, хто використовує газ для приготування їжі тариф становить 7188 грн за тисячу кубів, прем'єр не згадав.

Як формується ціна газу для промисловості, прем'єр розповів, охарактеризувавши її як "просту арифметичну дію": "берете середню ціну імпортованого природного газу, множиться на курс долара, потім додаються рентні платежі, транспортування, ПДВ".

Проте прем'єр так не пояснив, із чого складається так звана "соціальна" ціна на газ для населення. Раніше представники української влади говорили, що для населення постачається газ внутрішнього видобутку, а відтак, його вартість не залежить від ціни імпортованого газу. Проте згодом почали говорити, що газу внутрішнього видобутку не вистачає, і тому до нього додають частину імпортованого газу. Але інформація про те, якою є собівартість газу, видобутого в Україні, і якою є пропорція цього "міксу", постійно змінюється.

Нормативи як в Якутії

Експерти кажуть, що це не єдина вада тарифів, у прозорості і ринковості яких запевняє уряд та регулятор.

Колишній міністр ЖКГ, а нині голова "Союзу власників житла України" Олексій Кучеренко каже, що тарифи можна було б зменшити, якби хоча б споживачі із газовими плитами мали лічильники:

"У нас в країні 3 млн 700 тис абонентів без лічильників на газ для приготування їжі. Це близько 9 млн населення, які споживають газ за нормативами. І нас цікавило, на основі якого дослідження були затверджені норми споживання у 6 кубів на особу для приготування їжі. Наші дослідження показують, що ці норми, щонайменше, завищені удвічі. А за ними розподіляється близько 1,5 млрд кубів газу".

Пан Кучеренко каже, що висновки експертів ґрунтуються на даних споживачів, які мають лічильники: у них споживання газу на одну людину "на конфорці" не перевищує 3 кубів на місяць.

Він також звертає увагу на цікаву деталь: якщо в середньому по країні лічильники на газ має кожне четверте домогосподарство, то у Києві - лише 6,8% (для порівняння: у Житомирі цей показник становить 87%).

"Це означає, що 620 тисяч київських домогосподарств споживають газ за завищеними нормами споживання. Проста арифметика показує, що ціна питання лише для Києва становить близько 60-70 млн кубів газу, або 500 млн грн", - каже Олексій Кучеренко, і пояснює, куди може йти оплачений, але не спожитий населенням газ: "Це або прихований експорт, або постачання газу для підприємств, але вже за іншою, набагато вищою ціною".

Такі дані підтверджує і керівник громадської організації "Публічний аудит" Максим Гольдарб. Він твердить, що його організація звернулася "до небайдужих людей", у яких є лічильники, із проханням надати свої щомісячні дані щодо споживання газу. Вийшло, що нормативи споживання завищені принаймні вдвічі.

"Хтось там півроку тому хвалився, що норматив споживання газу було зменшено з 9 до 6 кубів. Але реальні витрати складають близько 3 кубів газу на місяць, якщо у вас лише газова плита. Цей опалювальний сезон ми прожили за нормативами споживання як у Якутії", - каже пан Гольдарб, і наводить свої розрахунки: загальна сума переплати від споживачів, які мають газові плити, але не мають лічильників, - близько 2,5 млрд грн, а загальна переплата за опалення, яке також залежить від ціни газу, - близько 10 млрд грн.

Спека як в Африці

Реальну ситуацію із постачанням тепла показали події останніх днів у Києві, де у святкові дні, попри температуру, близьку до 20 градусів за Цельсієм, у багатьох будинках так і не вимкнули опалення.

На відкриті вікна звернув увагу і прем'єр.

"Не може таке бути, що на вулиці 20 градусів спеки, і люди відкривають вікна, тому що далі умисно палять газ, батареї гарячі, з тим, щоб виставити рахунки людям, і щоб потім люди платили по цим рахункам. Я подивився: тільки по Києву за кожних 10 секунд спалюється середня зарплата громадянина України", - обурився Арсеній Яценюк, і дав доручення профільному відомству та міністерству енергетики, аби ті штрафували постачальників за неефективне використання ресурсів, і щоб "жодна копійка такого штрафу не йшла у тариф для населення".

Колишній міністр ЖКГ Олексій Кучеренко погоджується із нинішнім прем'єром, що опалення при температурі у 20 градусів - дивна річ, але наполягає, що нічого не зміниться, поки споживачі будуть платити не за те, що реально спожили, а за те, що їм "намалювали" у платіжках:

"На вулиці спека, а нам монополіст "впарює" свій продукт - тепло - за повною програмою. А в нас немає ані лічильників, ані регуляторів споживання. Тому ми відчиняємо вікна, і слухаємо, що треба економити газ".

Анастасія Зануда

До списку новин