загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Схема розрахунку пенсій в Україні або політика замість математики

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Схема розрахунку пенсій в Україні або політика замість математики

На думку експертів, система нарахування пенсій українцям є недостатньо об'єктивною і її потрібно міняти кардинальним чином.

Лютневий показник середньої зарплати більше січневого на 63 гривні. Про це повідомляє прес-служба Пенсійного фонду.

Тепер новий рівень середньої зарплати становить 3182 гривні 96 копійок. Цей показник буде враховуватися при визначенні коефіцієнта зарплати за лютий 2015 для призначення пенсій.

Як позначиться збільшення показника середньої зарплати на розмірі пенсій, в ефірі радіостанції Голос Столиці розповів експерт з питань бюджету та місцевого самоврядування Юрій Ганущак.

Як тепер буде розраховуватися пенсія?

— Пенсійний фонд зараз не збалансований, тому формування пенсій, це швидше політичний крок, ніж певні розрахунки.

Яким чином взагалі зараз розраховується пенсія?

— Пенсія розраховується за достатньо складною системою, коли враховується і стаж, і зарплата за останні роки, при цьому може бути індексація, а може і не бути. До речі, якраз ці 63 гривні, це швидше за все є індексація. А взагалі, починаючи з 2005 року прив'язка до вкладів у ПФ практично втрачена. Тобто пенсія стала тепер фактично політичним рішенням.

Збільшення середньої зарплати — це позитив для сьогоднішніх пенсіонерів?

— Зараз розмір пенсій — це десь на 50% рішення, яке ґрунтується на певних формулах, а решта 50% — чисто політичний момент. У нас пенсіонери ходять на вибори і голосують вони дуже справно. І тому навіть якщо пенсія не зароблена, то її розмір дотягують до певного мінімуму.

Наскільки українці близькі до накопичувальної системи нарахування пенсій?

— Є певні ризики при впровадженні накопичувальної системи. Накопичувальна система, це відкладені кошти, які починають працювати на людину аж через сорок років. А жити треба зараз. І досвід застосування в різних країнах цієї системи свідчить, що накопичення, які робилися протягом 30 років, майже ніде не покривають інфляцію, яка за цей час відбулася. Успішними вважаються лише Нідерланди та Швейцарія, де накопичувальна система ближче до корпоративної. Там ризики більші, але і рухливість цих фондів є набагато сильнішою. Тому я віддаю перевагу не накопичувальній системі, а умовно-накопичувальній системі, яка дуже успішно працює в Швеції.

А що це за система? Яким чином розраховується пенсія?

— Пенсія розраховується виходячи з усіх вкладень у ПФ протягом активного життя. Тобто ми заміняємо поняття стажу на поняття реальних вкладень. А щоб враховувати інфляцію, ці вкладення діляться на середню зарплату по року і фіксується отакий щорічний індекс. І сума цих щорічних індексів дає вихідний індекс. Після цього цей вихідний індекс ділиться на прогнозовану тривалість проживання на пенсії. Це порядку 15 років для чоловіків і 25 років для жінок. Таким чином отримується вихідний коефіцієнт. Цей коефіцієнт є пожиттєвим, він множиться на середню зарплату, і це буде якраз пенсія. І людина при такій системі не залежить від своїх політичних смаків і бажань політиків.

До списку новин