загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як навчитися грати в шахи

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

ШАХИ

Шахи — дуже корисна гра, яка розвиває уяву, логіку, тактику, стратегію. До того ж збільшується здатність до запам’ятовування. Можна довго перераховувати всі позитивні моменти шахів, однак постає питання, як же навчитися грати? Навчитися грі в шахи не так складно, і до того ж дуже захоплююче.

Вам знадобиться

Шахи

Інструкція

 

1. Насамперед розставляємо шахи на дошці. Дошку потрібно ставити так, щоб білий квадрат був у нижньому правому куті. Усього фігур 16 фігур одного кольору: 2 тури, 2 коня, 2 слона, ферзь, король і 8 пішаків.

2. Заповнює перші радий фігурами. По краях ставимо тури — фігури у вигляді башточок. Наступна клітина від тур — місце для коня. Далі ставиться слон (офіцер), витягнута фігурка, з точкою на вершині. Залишаються дві клітини посередині. На чорну клітину (e1) ставитися білий король. На білу клітинку (e8) чорний король. Ставимо ферзь поруч з королем. Другий ряд заповнюємо пішаками.

3. Правила гри прості. Потрібно створити ситуацію, яка називається мат. Мат — ситуація, коли після ходу суперника король атакований його фігурою, і при цьому гравець не може своїм ходом захиститися від шаха. Шах — ситуація, коли після ходу противника король атакований його фігурою. Також можливий пат — ситуація, при якій король не перебуває під шахом, але будь-яка дія гравця приведе до мату. Зазвичай пат виникає, коли не залишається фігур крім короля, а суперник не може загнати його в мат (через відсутність важливих фігур)

4. Тепер про фігури. Пішак — рядова фігура, яка робить хід на одну клітину вперед, і рубає по діагоналі. Якщо пішак стоїть у первісному стані, то у неї є право рушити на дві клітини. Також якщо пішак доходить до кінця шахової дошки, вона перетворюється в будь-яку фігуру.

5.  Кінь — фігура, яка ходить буквою «Г». Відповідно якщо кінь стоїть на білому полі, то після ходу він опиниться на чорному. Слон — фігура, яка ходить по діагоналі. У гравця два слони, один на білому полі, інший на чорному, отже, вони будуть ходити, і рубати фігури на відповідному кольорі. Тура — фігура, яка ходить і рубає лише по вертикалі і горизонталі. Досить цінна фігура.

6. Ферзь — може ходити по вертикалі, горизонталі та діагоналі. Найсильніша фігура. І найважливіша фігура король — може ходити в будь-якому напрямку, але тільки на одну клітку.

7. Процес гри полягає в тому, щоб пересувати фігури по дошці і привести цими діями короля суперника до мату. Для цього доводиться продумувати кілька ходів вперед, придумувати комбінації, змушувати суперника до жертв фігур. Тільки стараннями та зусиллями можна виграти в шахи.

Корисні поради

 

Читайте літературу про шахи, вирішуйте різноманітні завдання. Вивчайте партії шахістів. І найчастіше практикуйтеся

До списку новин