загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Цукор нового врожаю подорожчає у півтора-два рази навіть при стабільній гривні

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Уряд підвищив мінімальні ціни на цукрові буряки та цукор із буряків нового врожаю. Підвищення заплановане на 30% і 37% - до 445 гривень та 6,45 тисячі гривень за тонну відповідно.

Як нові мінімальні ціни вплинуть на вартість цукру вроздріб?- Відбулося велике підвищення цін через девальвацію гривні, - пояснив  Ярослав Левицький, експерт компанії "ПроАгро". - Саме з цим і пов'язане зростання мінімальних цін на цукор з буряків нового врожаю, собівартість виробництва якого, безперечно, буде вищою, аніж у попередньому сезоні. Нагадаю, що нижче від мінімального рівня цін суб'єкти підприємницької діяльності реалізовувати продукцію не можуть.

Встановлені мінімальні ціни дуже низькі. Наприклад, вартість цукру від виробника (з усіма витратами на виробництво) на сьогодні становить 12 тисяч за тонну, тобто 12 гривень за кілограм. Це удвічі вище за мінімальні ціни, які встановив Кабмін.- Скільки коштуватиме цукор із буряків нового врожаю вроздріб через нові мінімальні ціни?- Якщо гривня буде стабільна щодо долара, то роздрібна ціна цукру з буряків нового врожаю втримається у межах 14 гривень за кілограм. Але понад 25 гривень вартість цукру не сягне.Собівартість вирощування буряків та виробництва цукру істотно зросла. Скажімо, останніми роками врожайність цукрових буряків підвищилася у п'ять разів завдяки використанню імпортного насіння, якісних мінеральних добрив, засобів захисту рослин.Є ще такий інструмент впливу уряду на ціни, як інтервенції з Аграрного фонду. Голова цього відомства днями сказав, що цукор із буряків нового врожаю не будуть продавати дешевше, ніж 14 гривень за тонну, щоб не обвалювати економіку цукроварних підприємств.- Чому в магазинах можна побачити цукор з дуже різними цінами - і по 10 -- 11, і по 15 -- 20 гривень за кілограм?- 90% буряку було перероблено до нового року, тобто до основного підвищення цін.Цукор по 10 - 11 гривень - це залишки з минулого сезону, які виробники розпродують, щоб звільнити свої складські приміщення. Але такого цукру небагато, його реалізовують переважно через супермаркети, що можуть закупити великіпартії.Цукор, що продається по 15 - 20 гривень за кілограм, вочевидь, або був закуплений на піку лютневого ажіотажу, або ж значний відсоток у ціні становить накрутка торговельних мереж. Найімовірніше, мережі, де цукор дуже дорогий, знижуватимуть на нього ціни найближчими місяцями, бо купівельна спроможність населення падає.Леся ЯСИНЧУК

До списку новин