загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Виробництво цегли в домашніх умовах – нюанси відкриття міні-виробництва

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Виробництво цегли в домашніх умовах – нюанси відкриття міні-виробництва

Вже багато років у будівництві дуже успішно застосовують цеглу. Її використовують для зведення приватних будинків, складських та інших приміщень, камінів, заборів, тощо. І, оскільки, її затребуваність дуже висока, то виробництво цегли в домашніх умовах, у якості малого бізнесу – ідея непогана.

До того ж, якщо відповідально підійти до цього проекту, то можна домогтися дуже хороших результатів, отримуючи чималий прибуток. Адже технологія виробництва керамічної цегли досить проста.

Звичайна, здавалося б, цегла має цілу низку позитивних характеристик:

§     Її виготовляють з мінеральних матеріалів;

§     Цегла дуже міцна і стійка до різних впливів зовнішнього середовища;

§     Має правильну форму;

§     Досить проста у виготовленні.

Міні бізнес з виробництва цегли підійде тим людям, які не бояться труднощів і можуть дозволити собі вкласти в його розвиток чималі грошові кошти. Якщо виробництво силікатної цегли (або будь-якого іншого її виду) буде успішним, то такий бізнес може принести хороші дивіденди. Але важливо розуміти, що налагодити процес виготовлення цього будівельного матеріалу зовсім непросто.

Що знадобиться для бізнесу

 

Як і в будь-якій іншій справі, щоб відкрити завод по самостійному виробництві цегли, необхідно знати, що для цього знадобиться. В першу чергу потрібно придбати, чи орендувати спеціальне обладнання:

§     Бетонозмішувачі;

§     Установка з формами;

§     Дозатор цементу;

§     Двохвалковий змішувач;

§     Дозаторна станція;

§     Стрічковий і гвинтовий конвеєр;

§     Прийомні та витратні бункери;

§     Пересувна компресорна установка;

§     Підйомник;

§     Дробаркою.

Крім всього цього знадобиться гіперпрес і глина, запас якої може становити від 24 до 60 тонн. І, звичайно ж, обладнання для виробництва цегли потрібно десь розташувати. Для цих цілей знадобиться досить велике приміщення. Що стосується матеріалів, з яких буде виготовлятися цегла, то для кожного виду використовується різна сировина. Наприклад, для керамічної цегли, виготовленого методом випалу, знадобиться глина, а для силікатної, метод виготовлення якої – автоклавний, потрібна вапняно-піщана суміш.

Також важливо скласти бізнес план виробництва цегли, в якому необхідно відобразити докладний план виробництва, вказати всі витрати, прибуток від ведення бізнесу та інші важливі моменти. Це дозволить максимально точно контролювати власну справу.

Процес виготовлення цегли як бізнес

 

Технологія виробництва керамічної цегли полягає в наступному: глину або глиняну суміш формують у вигляді цеглин певної форми і роблять випал. Такий вид матеріалу ділять на дві категорії: звичайна цегла і облицювальна. Перша категорія використовується для кладки внутрішніх або зовнішніх рядів стіни, але з подальшим штукатуренням. Її бічна частина може мати втиснутий геометричний малюнок, який забезпечить краще зчеплення зі штукатуркою.

Технологія виробництва цегли силікатної відрізняється від попередньої технології: сформовану суміш відправляють в автоклав, де цегла отримує всі необхідні їй властивості за рахунок обробки гарячою парою. До складу такого матеріалу входять: пісок (90%), вапно (10%), незначна кількість різних добавок. При бажанні можна додати пігменти, які зроблять матеріал різного кольору: синього, червоного, рожевого.

Закупивши все необхідне обладнання для виробництва керамічної цегли (або силікатної), потрібно подбати про вибір відповідної технології. Так, наприклад, пластичне формування матеріалу підійде тільки в тому випадку, якщо планується виготовляти величезні обсяги продукції (не менше 30 млн. одиниць цегли на рік). А це може виявитися неможливим через нестачу бюджету, оскільки цей проект далеко не економний.

Більш дешевим і не менш прибутковим проектом буде виробництво будівельної цегли методом гіперпресування. Ця технологія дозволяє отримати якісний матеріал, при цьому на створення такого бізнесу фінансів піде набагато менше.

Виробництво керамічної цегли вимагає великих силових затрат. При наявності необхідного обладнання і кваліфікованих фахівців можна добитися непоганих результатів. Так що ж являє собою виготовлення будівельного матеріалу такого типу?

На першому етапі виробництва підготовляється сировина (наприклад, глина). Її з самоскида вивантажують у приймальне відділення, звідки вона надходить на стрічку конвеєра, попередньо всипану тирсою (це потрібно, щоб глина не прилипала). Перш ніж відправити сировину у верстат для виробництва цегли, глину конвеєр подає до спеціального обладнання, де вона переробляється разом з додатковими компонентами.

На другому етапі виробництва, із сировини видаляються сторонні предмети: камені, великі грудки, тощо. Глина надходить окремими партіями, які відокремлюються вручну за допомогою спеціального валка. На цьому ж етапі відбувається перемішування сировини до отримання однорідної консистенції, після чого вона відправляється у формувальний відділ.

Прес для виробництва цегли використовується для формовки виробів. Сировина надходить в гіперпрес з певним вмістом вологи. Спочатку перший вузол апарату робить суцільний прямокутний брус, довгою в 10 цеглин. Далі цей брус розрізається в другому вузлі і готові вироби відправляються на конвеєр на відстані в 2-3 см один від одного.

Далі верстат для виробництва цегли відправляє вироби в сушильну камеру, звідки його перенаправляють у відділення випалу. Готову цегла червоного або іншого кольору укладають на піддон і упаковують.

Поради щодо створення «цегляного» бізнесу

 

Щоб уникнути фінансових втрат, обладнання для виробництва цегли краще купувати новим, оскільки ті верстати та апаратура, які використовувалися раніше іншим підприємством, можуть виявитися ненадійними. Як наслідок – постійні ремонти, зупинка виробництва, зайві незаплановані розтрати, збитки. Тому краще відразу заплатити за новий конвеєр, гіперпрес та інші механізми, ніж потім постійно ремонтувати старе обладнання.

Що стосується приміщення, де буде налагоджуватися виробництво керамічної цегли (силікатної, клінкерної або вогнетривкої), то його площа повинна бути не менше 400 кв. м. Оптимальна висота стель – 5 м і більше. Територія біля міні заводу повинна дозволяти безперешкодно під’їжджати крупному транспорту. Сама будівля має розташовуватися в околицях населеного пункту (в його промисловій зоні).

Приміщення заводу краще розділити на три зони:

§     Перша – міні склад для сировини;

§     Друга – склад для готової продукції;

§     Третя – приміщення, де буде розташовуватися обладнання для виробництва облицювальної цегли (силікатної або вогнетривкої) і буде проводитися виготовлення гіперпресованої цегли.

Не менш важливо найняти висококваліфікований персонал. Звичайно, фахівцям доведеться платити більше, ніж недосвідченим співробітникам. Але в цьому є свої плюси: якість виробів буде найвищою, отже – його затребуваність зростатиме, а доходи збільшуватися.

Власне виробництво цегли має і свої проблемні сторони. Наприклад, цей бізнес окупить себе не відразу: може пройти один або два роки. Крім цього, жодне підприємство не застраховане від збоїв в роботі персоналу або припинення електропостачання, що значно гальмує виготовлення матеріалу і приносить збитки. Виробництво силікатної цегли можуть наздогнати і форс-мажорні обставини: пожежа, пограбування, перевірки державними органами та інше. Тому сказати однозначно, що «цегляний» бізнес – ідеальний проект, не можна. Але якщо проявити терпіння і ретельно займатися цим міні-проектом, то цей бізнес може стати головною справою життя.

До списку новин