загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Цикорій: користь і шкода лікарської рослини

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Цикорій: користь і шкода лікарської рослини

Користь і шкода цикорію хвилюють людей, коли вони черговий раз зустрічають цей продукт на прилавку магазину. Про те, кому корисний цикорій і як його пити, читайте далі.

Популярність цикорію пояснюється корисними властивостями і складом речовин, які виявлені в його корінні.

Крім рослинних білків в цикорії містяться:

органічні кислоти;пектин;вітаміни групи В;вітамін С;калій;магній.

Особливо слід відзначити високий вміст інуліну (до 60% від сухої ваги кореня). Цей полісахарид відмінно засвоюється і призводить до зменшення цукру в крові, що робить цикорій цінним продуктом при діабеті.

Препарати цикорію сприяють поліпшенню обмінних процесів в організмі зміцненню нервової системи, що корисно для хворих, ослаблених людей і тим, хто бажає скинути зайву вагу.

Велику користь можуть принести відвари, настоянки і компреси з кореня цикорію пацієнтам, що страждають шкірними хворобами. Ця цілюща рослина має ранозагоювальний ефект.

Цикорій є потужним сечогінним, в цьому його користь і шкода одночасно. Для людей з підвищеним тиском ця властивість буде корисна, а при зниженому тиску це може завдати шкоди, так як тиск може знизитися ще більше.

Рецепти і корисні властивості цикорію

Корисні властивості цикорію відомі з давнини. Ще знаменитий лікар Ібн Сіна (Авіцена), рекомендував приймати корінь рослини при розладі шлунково-кишкового тракту і запаленні очей.

Медицина застосовує відвари цикорію в якості:

антимікробного,протизапального,сечогінного,жовчогінного,жарознижуючого,протиглистного.

У коріння цикорію знайдено глікозид інтібін який надає гіркуватий смак. Він використовується у фармацевтиці як судинорозширювальний засіб, знімає напади тахікардії і, разом з вітамінами групи В, сприяє нормалізації діяльності нервової системи.

Рецепти народної медицини

Компрес для шкіри:подрібнені коріння цикорію залити окропом у пропорції 50/50%, прикласти до ураженого місця на 20 хвилин.

Відвар для бажаючих скинути зайву вагу:1 ч. ложку подрібнених коренів цикорію варити у 1/2 л води як каву, потім остудити, процідити, вживати по 1/2 склянки за 30 хвилин до їжі, 3 рази на добу.

Настій коренів (при хворобах печінки, в період одужання після вірусного гепатиту):1 ст. ложку подрібнених коренів залити 0,5 л кип’ятку, настояти 1-2 години, процідити. Пити по ½ склянки 3-4 ради на день за 20-30 хвилин до їжі.

Відвар коренів (при гастриті, коліті, ентероколіті, хворобх печінки та селезінки, закрепах, захворюваннях суглобів):1 ст. ложку подрібнених коренів залити 0,5 л кип’ятку, кип’ятити 30 хвилин, дати охолонути, процідити. Пити по 1 ст. ложці тричі на день за 20 хвилин до їжі. Відвар коренів (при захворюваннях жовчного міхура і нирок, при каменях в нирках та жовчному міхурі, для покращення травлення, апетиту, при діабеті):2 ст. ложки подрібнених коренів залити 2 склянками кип’ятку, варити 30 хвилин, настояти 30 хвилин, процідити. Пити по ½ склянки тричі на день за 20 хвилин до їжі.

Вже тільки одні ці властивості могли б заслужено створити популярність цикорію, однак підсмажений і розмелений корінь рослини більше відомий як замінник кави.

Властивості кави з цикорію

Кава з цикорію містить складний вуглевод інулін (від 10% до 15%). Потрапивши в організм, інулін повільно знижує рівень цукру в крові, таким чином він може підтримувати його кількість на постійному рівні.

ІнулінІнулін також вважається одним з видів розчинних волокон, що робить його придатним для запобігання запорів і для поглинання токсинів з кишечника.

Оскільки інулін дуже стійкий до дії травних ферментів, він досягає кишечника практично без змін. Там він піддається впливу мікроорганізмів кишкової флори, які використовують його у своєму харчуванні. Таким чином, інулін вважається пребіотиком так як може стимулювати зростання чисельності біфідобактерій.

ІнтібінНа додаток до інуліну, корінь цикорію багатий на інтібін. Інтібін стимулює вироблення жовчі, яка, в свою чергу, посилює апетит і сприяє травленню.

Мінеральні речовини, Омега 3 і Омега 6 кислотиКава з цикорію багата на мінеральні речовини, серед яких калій, фосфор і кальцій, а також на незамінні жирні кислоти: лінолеву (Омега 6) і альфа-ліноленову (Омега 3).

Шкода при вживанні цикорію і кави приготованої з нього

Коріння цикорію не токсичні і не виявляють вираженої побічної дії, але є повідомлення про те, що водний екстракт коренів пригнічує сперматогенез у мишей і проявляє виражену контрацептивну активність у щурів. На людях такі експерименти не проводилися.

Шкода і протипоказання до вживання цикорію:

Одне з протипоказань до застосування цикорію пов’язане з його корисною властивістю. Сприяючи розширенню судин, препарати з цієї рослини можуть негативно впливати на пацієнтів що страждають розширенням вен і гемороєм.

Необхідно обмежити або повністю відмовитися від вживання цикорію при деяких типах гастриту.Цю рослину не повинні використовувати люди з тенденцією до утворення каменів у нирках, так як корінь багатий оксалатами.

Шкода і протипоказання до вживання кави та інших напоїв з цикорію:

У кави з цикорію є абсолютно всі протипоказання, що і у кореня цикорію.

Кава або відвар з цикорію може завдати шкоди дітям віком до трьох років, так як їх нервова система ще не повністю сформована.

З обережністю слід ставитися до напоїв з цикорію людям з нервово-психічними захворюваннями.

Батькам слід знати, що підвищення апетиту, викликане напоями з цикорію, може привести до збільшення ваги у дітей.

До списку новин