загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Україна спробує прожити без ЖЕКів

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Україна спробує прожити без ЖЕКів

Парламент ухвалив закон, який дає змогу мешканцям будинків самим обирати, хто надаватиме їм комунальні послуги.

Київ – Україна зможе відмовитися від ЖЕКів, і дасть змогу мешканцям квартир самим обирати компанії, які обслуговуватимуть будинки та ремонтуватимуть їх. Це передбачає новий закон, який у четвер ухвалила Верховна Рада з ініціативи депутатів коаліції та особисто спікер парламенту. Між тим, експерти вже критикують новий закон за нереалістичність, і вбачають у ньому спробу перекласти догляд за зношеним житлом на незаможних громадян.

 

Українські ЖЕКи замінять професійні управителі та обслуговуючі компанії, яких більшість мешканців кожного багатоквартирного будинку обиратимуть для його обслуговування. Про це ідеться в законі №1565 «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», який 14 травня Верховна Рада ухвалила в цілому. Управителя кожен будинок обиратиме на рік, а він, зі свого боку, дбатиме про те, щоб у під’їздах було чисто, сміття вивозили, а сам будинок – ремонтували. Причому управитель турбуватиметься про те, щоб ці послуги мешканці отримували якісно і недорого, пояснюють автори закону.

Підтримати цей закон як реформаторський депутатів закликав особисто голова Верховної Ради Володимир Гройсман.

«Я хотів би спитати в усіх вас, депутатів, представників України. Хто з присутніх у Верховній Раді може назвати бодай 10 будинків, в яких держава за останні 20 років зробила капітальний ремонт? Немає таких. Держава робить хіба що поточні ремонти, бо це врегульоване. Зараз ідеться про єдине: цей закон врешті-решт має зруйнувати монополію ЖЕКів. ЖЕКи мають піти у минуле! – закликає Гройсман. – Кожен громадянин України має право обирати: хто і за якою ціною його обслуговуватиме. Цим законом ми звільнимо українців від рабства перед житлово-експлуатаційними конторами».

Спікер називає житлово-експлуатаційні контори «рудиментом радянської системи поборів».

Законопроект, який мали ухвалити в цілому, отримав низку правок, і викликав досить жваву дискусію. Так, у частини депутатів виникали сумніви щодо того, чи варто довіряти громадянам право визначати, хто робитиме капітальний ремонт їхнього будинку. На що співавтор законопроекту, депутат від фракції Об’єднання «Самопоміч», заступник голови містобудівного парламентського комітету Альона Бабак зауважила: за законом право власності належить мешканцям квартир, оскільки вони вже приватизували або ж купили їх. Відтак неприпустимо, щоб якась структура, на зразок ЖЕКу, розпоряджалася будинком як своєю власністю, аргументує свою точку зору Альона Бабак.

За правки до закону депутати вирішили голосувати окремо, утім на внесені значної частини виправлень парламентарі не наполягали. Ухвалення остаточної версії закону депутати зустріли оплесками.

Закон передбачає, що власники квартир відмовляються від ЖЕКу після того, як створять ОСББ, і якщо будинок потребує ремонту – після того, як держава його відремонтує. Для реалізації цього закону буде потрібна низка урядових рішень. До того ж, не виключає Гройсман, у процесі виконання закону до нього вноситимуть зміни, в тому числі й щодо того, хто і як робитиме капітальні ремонти.

Новий закон означає перекладання зношеного житла на незаможних громадян – експерт

Тим часом, в експертному середовищі вже лунають критичні відгуки щодо нових норм обслуговування житла. Так, експерт-урбаніст Костянтин Матвієнко заявив Радіо Свобода, що закон «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» за задумом є реформаторським, але його реалізація викличе низку труднощів уже навіть на етапі створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків.

«Це новація – але в патових умовах. З одного боку, не можна передавати мешканцям будинки в неналежному стані, вони мають бути відремонтовані за 3 місяці, і взяті ОСББ в експлуатацію. Логіка в цьому є, але де держава візьме гроші на ремонт, і чи приймуть на експлуатацію без ремонту будинки, багато з яких є в жалюгідному стані? Чи встигнуть мешканці заснувати ОСББ?».

Закон дійсно декларує право мешканців розпоряджатися житлом, але створює безліч правових суперечностей, пояснює експерт. Зокрема, в багатьох випадках частина мешканців будинку не хотітимуть створювати ОСББ, розпоряджатися нежитловими приміщеннями і обладнанням свого помешкання. Відтак, нові обов’язки та членство в ОСББ вони отримають примусово, вважає Матвієнко. Водночас, за його словами, для мешканців маленьких будинків на кілька квартир буде дбати про дім і прибудинкову територію в рази дорожче, ніж мешканцям «хмарочоса», який вміщує на такій самій території сотні квартир.

Фактично держава, не маючи коштів на догляд за зношеним житловим фондом, доручає цей догляд мешканцям, пояснює Костянтин Матвієнко.

«Головна претензія до цього закону – що він демонструє бажання робити реформи, але насправді імітує їх. І потім держава скаже: дивіться, ми дали людям свободу, але вони нею не скористалися. Насправді ж влада перекладає дуже зношене, замортизоване майно на плечі тих, хто є неплатоспроможним», – таку оцінку дає експерт новому закону.

Водночас пілотний проект із самостійного управління громадян своїм житлом діє у Вінниці, де нинішній спікер Володимир Гройсман був міським головою. Нині Вінниця є одним із лідерів з-поміж українських міст за ступенем енергоощадності житла, свідчать загальноукраїнські рейтинги.

Між тим, Матвієнко визнає, що наразі будинки, де вже діють об’єднання співвласників, виглядають і функціонують краще за решту. Однак за його словами, причина не лише в кращому принципі управління. А в тому, що ОСББ створюють більш свідомі та самоорганізовані громадяни, які звикли доглядати за своїми під’їздами та дворами. Тоді як «хрущовки» у спальних районах, де частину квартир господарі здають, в частині мешкають пенсіонери, навряд чи автоматично стануть доглянутими, чистими і відремонтованими лише завдяки тому, що відмовляться від послуг ЖЕКу і організують ОСББ, підсумовує експерт.

Євген Солонина

До списку новин