загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Елементи життя

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Елементи життя

Організм людини— один із найскладніших механізмів у природі, розгадати який намагаюсться вчені усього світу. Науковці намагаються розкопати рецепт — як зберегти молодість і здоров'я, шукають секрет довголіття. Але він давно відомий. Це - збалансоване харчування та активний спосіб життя. Саме ці прості речі забезпечують якісну роботу організму — цілого Всесвіту, з тисячами складних хімічних реакцій щосекунди.

В організмі людини "живе” майже вся таблиця Менделєєва. 81 з 94-х існуючих в природі хімічних елементів ми отримуємо з їжею. Дефіцит певних елементів призводить до проблем зі здоров'ям. На приклад, облисіння може виникнути через нестачу  натрію, заліза, калію, марганцю та цинку. Якщо людина тривалий час відчуває дефіцит магнію, порушується робота надниркової залози. Це загрожує серйозними проблемами, такими як цукровий діабет, дипресії. Здорові люди, які вміють прислухатися до свого тіла,  відчувають, яких саме елементів потребують. То ж які елементи нам необхідні, для чого і в яких кількостях? Давайте спробуємо розібратись.

Для здорового і активного життя необхідний баланс в організмі  макро- і мікро елементів. Перша група — це так звані “елементи життя”: вуглець, водень, кисень і азот. А також  калій, кальцій, магній, натрій, сірка, фосфор, хлор. З атомів цих елементів побудовані не тільки живі білки, але і вся природа довкола нас. Макроелементи не володіють енергетичною цінністю, але вони беруть участь у різних обмінних процесах організму: регулюють водно-сольовий обмін, входять до складу ферментів і кісток, відповідають за пластику і гнучкість тканин.

Мікроелементи називають “металами життя”: залізо, йод, мідь, цинк, кобальт, хром, молібден, нікель, ванадій, селен, марганець, миш'як, кремній та літій. Вони потрібні для нормальної роботи серцево-судинної, нервової, м'язової та інших систем. Ці елементи беруть участь у синтезі важливих сполук, обмінних процесах, кровотворенні, травленні, нейтралізації шкідливих для організму продуктів обміну, в побудові тканин організму.  

Потреби людини в цих "металах життя" дуже індивідуальні. Але в середньому  мінерали складають 4% маси тіла кожного з нас. Половина цієї кількості входить до складу твердих частин організму: кісток, зубів , нігтів, волосся, м'яких тканин, інше знаходиться в крові, в міжклітинній і внутрішньоклітинної рідинах. 70-80% маси нашого тіла складає вода і розчинні в ній гази - вуглець, водень, азот і кисень, причому найбільше в нашому організмі кисню - близько 60% маси тіла, вуглецю - близько 17%, водню - близько 10%, азоту - тільки 3%. Кожен з нас — це величезний мікросвіт.

Дієтологічна комісія Національної академії США розробила норму макро і мікроелементів, необхідну для нормального життя:

Хімічний елемент

Добове надходження, мг

дорослі

Добове надходження, мг

діти

K

2000 - 5500

530

Na

110 - 3300

260

Ca

800 - 1200

420

Mg

300 - 400

60

Zn

15

5

Fe

10 -15

7

Mn

2-5

1,3

Cu

1,5-3,0

1,0

Mo

0,075-0,250

0,06

Cr

0,05-0,2

0,04

Co

Близько 0,2 (вітамін В12)

0,001

Cl

3200

470

PO43-

800-1200

210

SO42-

10

-

I

0,15

0,07

Se

0,05-0,07

-

F

1,5-4,0

0,6

Мікро-та макроелементи не беруть участі в енергетичному обміні організму, але саме вони керують процесами обміну речовин, підтримують фізичну і хімічну цілісність клітин і тканин.  Саме мікроелементам належить основна роль в активності необхідних для життя ферментних процесів. Ось чому їх недолік, так само як і надлишок, буде негайно позначатися на здоров'ї людини. В кожній нашій клітині, ніби у величезній хімічній лабораторії, відбуваються безперервні процеси. А щоб вони працювали, як надійний швейцарський механізм, потрібне збалансоване харчування і активний спосіб життя.  На разі не всі мікроелементи достатньо вивчені. Науковці точно не визначились, скільки ж їх потрібно організму. Деякі з елементів потрібні в таких мізерних кількостях, які навіть не можна вирахувати. Найдоступнішим і багатим джерелом мікроелементів є морська сіль та її відкладення у вигляді кам'яної солі.

До списку новин