загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

В Карпатах колись була одна із найкращих обсерваторій у світі

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
В Карпатах колись була одна із найкращих обсерваторій у світі

На кордоні Івано-Франківської та Закарпатської областей, на горі "Піп Іван", на висоті більше 2 тисяч метрів досі збереглися стіни обсерваторії "Білий слон", повідомляє Телеканал новин "24".

Будівництво обсерваторії

Після Першої світової війни польський генерал протиповітряної оборони звернувся до варшавським астрономам з проханням побудувати на горі "Піп Іван" обсерваторію не тільки для астрономічних цілей, а й для оперативних метеорологічних спостережень для потреб авіації. Ідею підтримали і вже в 1936 році почалося будівництво.

 

Головний будівельний матеріал - карпатський камінь-гіпсовик, але його потрібно було доставити наверх. Іноді кіньми, а іноді й просто на спинах гуцулів, які були основною робочою силою. Решта поляки доставляли з Ворохти, а це взагалі за 70 кілометрів від гори.

Устаткування

Телескоп для фотографування небесних світил замовили в Шотландії. Він подолав море і залізницю, а потім його підняли на вершину. Діаметр лінзи - 33 сантиметри. Астрограф розмістили в куполі англійського виробництва, що відкривався автоматично.

У результаті вийшла велична споруда: два поверхи зі східного боку, і 5 - з західної. Ширина стін 1 -1,5 метра. Всередині було 43 кімнати, серед яких навіть конференц-зал.

До того часу за своєю значимістю обсерваторія на "Попі Івані" була на другому місці в Європі і на шостому місці у світі. Тут спостерігали за яскравістю змінних зірок і робили серію фотографій обертання Марса.

Друга світова війна

Втім, в плани астрономів втрутилася війна. У вересні 1939 територія Західної України увійшла до складу СРСР. Поляки вивезли з обсерваторії цінне обладнання, а на їх місце прийшла українська метеорологічна група - встановили флюгера, опадомір і барометри і почали надсилати дані в бюро прогнозів гідрометеослужби.

Але обсерваторія не проіснувала і двох років. Знову почалася війна, сюди прийшли угорські війська і обладнали спостережний пункт. Уже після Другої світової приміщення її передали Академії наук, втім, з того часу телескопів тут більше не було. Взагалі нічого не було.

Польська преса обурювалася, заявляючи, що українські вчені здійснили великий злочин перед власним народом, бо своєю бездіяльністю допустили знищення унікальної станції. Відновлювальні роботи розпочали тільки в 2012 році, а незабаром планують відкрити обсерваторію як науковий і туристичний об'єкт.

 

До списку новин