загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

У "Мистецькому Арсеналі" покажуть сто шедеврів Катерини Білокур

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
У "Мистецькому Арсеналі" покажуть сто шедеврів Катерини Білокур

На виставці представлені майже всі картини з творчості геніальної української художниці, дивні квіти якої надихали самого Пабло Пікассо.

 

 В Національному культурно-мистецькому та музейному комплексі "Мистецький Арсенал" відкривається масштабна ретроспектива робіт видатної української художниці ХХ століття Катерини Білокур.

Крім того, в рамках проекту "Катерина. Хочу бути художником!" проходить виставка сучасних українських художниць, що працюють у жанрі відео-арту.

Вперше в історії незалежної України в одному виставковому проекті буде представлено майже вся творчість Катерини Білокур (близько 100 шедеврів) з колекції Музею українського народного декоративного мистецтва, Яготинського історичного музею, та інших провідних музеїв країни.

Всього будуть показаны близько 100 шедеврів, серед яких і олійний живопис, і малюнки, і невеликі нариси.

Глядачі зможуть оцінити всі грані таланту унікальної художниці, яка є одним із символів української культури.

 

Нічна композиція "Жоржини (Квіти і калина)" (1940р.)

  

Катерина Білокур – одночасно одна з найбільш відомих і невідомих українських художниць ХХ століття. У нинішньому 2015 році виповнюється 115 років з дня її народження.

Як відзначають автори проекту, здавалося б, всі чули це ім'я, але в основному воно викликає лише дуже буквальну асоціацію з квітковими мотивами. Однак творчість Білокур має набагато більш глибокий екзистенційний вимір, а біографія художниці - дуже яскрава і актуальна історія про долю геніальної жінки, яка прагнула займатися мистецтвом в українській провінції на тлі важких історичних і політичних обставин ХХ століття.

Унікальний світ мистецтва був народжений великим болем душі, але, незважаючи на це, він випромінює надзвичайну енергію позитиву. "В наш час гостросоціальних потрясінь ми всі потребуємо надії, і саме ця надія живе в і глибоких медитативних творах Білокур" - зазначають куратори виставки.

 

Катерина Білокур "Квіти і виноград" 1956 -1958 рр. /полотно, олія/ 

 "Хочу бути художником!" - автобіографічна цитата і життєве кредо Катерини Білокур. Ця фраза, є певною межею, вона повністю змінила життя молодої жінки, яка була змушена пожертвувати своїм особистим щастям задля того, щоб займатися мистецтвом. Чоловік, який не отримав навіть початкової освіти і жив в примітивних умовах українського радянського села, Білокур пережила всі жахливі сторінки української історії минулого століття: революцію, Голодомор, Другу світову війну, і, незважаючи на все, змогла реалізувати свою зухвалу мрію стати художницею. Ще в 20-ті роки ХХ століття, молода жінка прийняла самостійне і мужнє рішення присвятити себе живопису, і цей крок став могутнім протестом проти консервативної патріархальної середовища, де пройшла вся життя Катерини Білокур.

Така відданість своєму ідеалу і неймовірна глибина творів художниці ставлять її в один ряд з видатними світовими художниками ХХ століття, багато з яких, так само як і Катерина Білокур, були самоучками.

"Звідки приходить це потужне і часом ірраціональне бажання займатися мистецтвом? Чи змінилися в сучасній Україні умови для жінок-художниць, які роблять вибір на користь сучасного мистецтва? Що означає цей вибір для українських художниць, які сьогодні працюють в нових медіа і, зокрема, експериментують у жанрі відео-арту? Мистецький Арсенал перетворюється на майданчик діалогу через десять між Катериною Білокур та українками, які так само, як і вона майже сто років тому, кажуть сьогодні зухвалу фразу "Хочу бути художником!".

В експозиції проекту також будуть представлені відео-роботи сучасних українських художниць: Катерини Берловым, Блок Наталії, Ути Кільтер, Лізи Готфрик, Дар'ї Кольцової, Ольги Лапник, Ольги Селищев, Зінаїди Ліхачової, Анастасії Лойко, Соломії Савчук & Наталії Голиброды, Оксани Чепелик, Аліни Якубенко, Дар'ї Кузьмич

протягом всієї виставки кожну середу буде діяти вечірня школа живопису для дорослих "Натюрморт з натури".

Виставка триватиме більше місяця – з 16 червня до 19 липня, час роботи - з 11:00 до 20:00 (понеділок, вихідний день). Вартість вхідного квитка становить 40 гривень.

До списку новин