загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

21 червня – День батька

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
21 червня – День батька

День батька – щорічне свято на честь татів, що відзначається в більшості соціально розвинутих країн у третю неділю червня.

Історія свята

Вперше про таке свято заговорили в Сполучених Штатах Америки. У 1909 році під час церковної служби з приводу Дня матері одна жінка – Сонора Смарт – подумала про те, що після передчасної смерті її матері, п'ятьох дітей, які були в сім'ї, виховував сам батько.

Сонора дуже хотіла висловити своєму батькові подяку за те, що він зробив для неї. Вона цінувала всі його жертви заради дітей і вважала свого батька Вільяма Джексона Смарта зразком справжнього чоловіка. Саме тому вона звернулася до місцевої влади, запропонувавши заснувати нове свято – День батька. Її підтримала громадськість, і 5 червня, у день народження батька Сонори, було вирішено відзначити це свято вперше. Проте організація заходу затягнулася, тому перше святкування відбулося 19 червня. Поступово його почали відзначати в інших штатах і країнах. Зараз найбільш активно день батька святкують у Великобританії, Нідерландах, Франції, Китаї та в інших країнах.

На державному рівні день батька в Україні не визначений, а неофіційно його відзначають як у третю неділю червня, так і в третю неділю вересня.

У вересні 2013 прес-служба Міністерства соціальної політики України поширила заяву, що уряд на пропозицію Мінсоцполітики підтримав проект Указу Президента «Про День батька» запровадити в Україні День батька. Відповідно до проекту Указу відзначати День батька пропонувалося кожної третьої неділі вересня. Однак такий Указ не був підписаний Президентом України.

З пропозицією введення цього дня в Україні виступили представники МГО «Міжнародний Центр Батьківства», започаткувавши у жовтні 2006 р. Громадську ініціативу «День Батька». У рамках цієї ініціативи було зібрано 10 000 підписів від громадян під листом до Президента України з пропозицією ввести День Батька на державному рівні. Також 2007 року було проведено у Львові, Кіровограді та Дніпропетровську регіональні громадські форуми представників державних, громадських і релігійних організацій «Роль чоловіка як батька в сім'ї та суспільстві». 18 вересня 2008 року за підтримки Міністерства України у справах сім'ї, молоді і спорту – відбувся Перший всеукраїнський громадський форум у Києві в Жовтневому палаці. У форумі взяли участь близько 500 учасників від 57 громадських організацій, 23 представники малого та середнього бізнесу, 18 релігійних організацій та об'єднань, 12 представників ЗМІ. На форумах учасники обговорювали ідеологічну складову наявності такого свята. Було визнано, що для українського суспільства важливо повернутися до моделі доброго батька, що:

•відповідає за збереження життя дитини;

•разом з мамою бере активну участь у вихованні;

•забезпечує сім'ю матеріально, але у такий спосіб, щоби був час на розвиток здорових стосунків в сім'ї;

•виховує дітей на засадах високої моралі своїм особистим прикладом. 

Ідея введення Дня Батька була широко підтримана громадськістю і висвітлена в ЗМІ. У 2008 році МУСМС у співпраці з громадськістю підготувало проект Указу Президента України «Про День батька», що було схвалено Гуманітарним урядовим комітетом при Кабінеті Міністрів України. В грудні 2008 року КМУ, посилаючись на фінансову кризу, відклав ухвалення рішення з ряду указів до покращення економічної ситуації в країні. Серед них був і згаданий Указ.

Враховуючи ситуацію, за ініціативою МГО «Міжнародний Центр Батьківства», від імені представників громадських і релігійних організацій учасників Першого всеукраїнського форуму Всеукраїнський громадський комітет з підтримки сім'ї та відповідального батьківства 18 вересня 2009 року, під час прес-конференції в УНІАН, оголосив третю неділю (червня) вересня Всенародним Днем батька в Україні.

За традиціями сучасності символом Дня батька є троянди, які у цей день прикріплюють на одязі навпроти серця. Червоні троянди носять, якщо батько живий, а білі – якщо покинув наш світ. У багатьох державах влаштовуються різноманітні заходи і виділяються кошти на підтримку незабезпечених батьків-одинаків. 

Тато

У першу подорож на татових плечах.

І перші сльози в татові долоні.

Сувора ніжність в лагідних очах.

І тепла сивина на його скронях.

М’яка колючість рідної щоки,

І посмішка в промінчиках любові.

Легенький доторк дужої руки.

І справжня мудрість батьківського слова.

Повиростали доньки і сини,

Повилітали з батьківської хати.

Скриплять старі поважні ясени.

І дякують за нас, наш рідний тату.

За те, що вчив, ростив і годував,

Молився в ясну днину й серед ночі,

В дорогу на світанку проводжав,

Ми знову й знову дякувати хочем.

Молитви Ваші – крила для дітей.

Аж поки Ваше серце битись буде,

Молитва у життя нас поведе,

І Сам Господь про долю не забуде.

Благословіть на щастя нас, дітей,

З благословенням в світі так безпечно...

Хай скотиться скупа сльоза з очей,

Це не біда... В любові це доречно.

До списку новин