загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як вивчити англійську без викладачів?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Як вивчити англійську без викладачів?

Майже кожен, перед ким постає проблема вивчення англійської мови, стикається також і з проблемою вибору викладача. Мовні курси працюють на повну, від студентів немає відбою, але загальний рівень володіння англійською в країні чомусь майже не покращується. І разом з тим, маємо цілу масу поліглотів, які магічним чином “ковтають” мови одна за одною та роблять це самостійно. Тож опанувати англійську самотужки під силу кожній людині. Але як? Тому програма-мінімум цієї статті – показати, що вивчити англійську самостійно не лише цілком реально, але й надзвичайно круто та захоплююче.

Тож ближче до конкретики, як саме зробити процес вивчення мови найбільш ефективним?

Чітка постановка цілей

По-перше, необхідно чітко усвідомлювати, що все у ваших руках – в тому числі і відповідальність за власний прогрес. Саме тому приватні репетитори і користуються такою популярністю, людям набагато легше перекладати цю відповідальність на інших. Насправді ж у будь-якій ситуації, а тим більше при самостійному вивченні мови, все залежить лише від вас. Тому потрібно ясно розуміти, нащо вам потрібна англійська.

Навіть якщо здається, що все і так зрозуміло – випишіть конкретні цілі, яких хочете досягти. Що це: вільне спілкування з друзями-іноземцями? Перегляд фільмів в оригіналі? Англійська потрібна для роботи чи навчання закордоном? Усе це необхідно мати перед очима, щоб обирати подальші дії та визначати пріоритети. Від ваших цілей залежить те, яким мовним видам діяльності ви приділятимете найбільшу увагу, тому не пропускайте цей крок.

Використання автентичних матеріалів

Під автентичними розуміємо ті матеріали, які безпосередньо використовують носії мови. Вони протиставляються спеціально адаптованим матеріалам для іноземців. Пам’ятаєте шкільні підручники з англійської, радянські чи українські? Так от, це нам зовсім непотрібно та варто відкинути. Загалом, як можна відкинути і будь-які інші підручники для вивчення іноземної, або хоча б не обирати їх за основу навчального процесу.

Нащо орієнтуватись на усереднені загальні тексти-вправи, якщо перед вами є нескінченний простір книг, статей, подкастів, відео та фільмів англійською, що створені носіями мови та використовуються ними ж, і серед яких можна обрати саме те, що цікавить і захоплює саме вас? Відтак, переходимо до наступного пункту:

Робити варто лише те, що нереально подобається

Це загальновідомий факт: найкраще засвоюються ті знання, які пов’язані з певними емоціями. Чому, як думаєте, більшість пророблених граматичних вправ і правил зникають з голови, наче їх там ніколи і не було? Тому, що вони просто нецікаві. Тож навіщо продовжувати робити те, що все одно не дає результату? Чи не краще змінити власний підхід?

Процес вивчення англійської має бути передусім захоплюючим. Дивіться найулюбленіші серіали, поринайте у світ чудових книжок і читайте мотивуючі статті. Саме тому процес відбору матеріалів не можна довіряти нікому, крім себе самого – хто ще може знати, що вас найбільше цікавить? Спробуйте хоча б декілька тижнів притримуватись цього правила в опануванні англійської – робіть лише те, що подобається – і вас здивують результати.

Слухайте, Читайте, Говоріть, Пишіть

Звучить як перелік завдань на екзамені, doesn’t it? Насправді ж суть в тому, щоб займатись саме тим, що у щоденному житті роблять носії мови. Робіть те, що ви зазвичай робите українською. Для чіткого планування (якщо ви любите планувати свою діяльність) зверніть увагу на свій список цілей. Якщо серед усього там є пункт “читати книги в оригіналі”, то не варто очікувати на знак з неба або на досягнення якогось “достатнього” рівня, цей момент ніколи не настане. Варто вже зараз брати до рук книгу і починати її читати. Те саме стосується й трьох інших складових.

Не хочу бути надто абстрактною, тож ось вам по декілька прикладів, де і що можна робити лише завдяки інтернету:

§  слухати подкасти від BBC та British Council.

§  читати статті на будь-яких сайтах відповідно до ваших інтересів (як варіант, блог Бенні Льюіса про вивчення мов)

§  дивитись серіали та фільми з субтитрами та без (спробуйте сайт Ororo.tv)

§  спілкуватись з носіями мови безкоштовно (наприклад, на Italki та Easy Language Exchange)

§  вчити нові слова у вигляді гри (тут вам допоможуть сайти на кшталт LinguaLeo та LingQ)

Насправді список є нескінченним, як і приклади та ресурси. Варто лише зануритись в англомовний простір і звідти можна так і не вибратись .Вкласти усю цю інформацію в одну статтю дуже важко, тож запрошую подивитись мій безкоштовний вебінар з англійської, де ви почуєте набагато більше практичних порад та ресурсів для опанування англійської самотужки.

А що ж з граматикою..?

І наостанок питання, яке викликає найбільший головний біль у всіх, хто вчить англійську. Поділюсь своїм підходом, хоч і не маю наміру нав’язувати його – зрештою, кожен сам обирає свої принципи ефективного вивчення англійської.

На моє переконання, граматика не є основою для вивчення іноземної мови, це – лише інструмент, що допомагає у вивченні (зокрема, через принципові відмінності в українській та англійській мовах). Тому зосереджуватись з самого початку на граматиці – це те саме, що читати книжки з хореографії замість того, щоб танцювати.

Виконувати безкінечні граматичні вправи – не лише нудно, але й позбавлено сенсу. Цей процес позбавлений будь-яких емоцій та радості від навчання, а відтак мозок відмовляється запам’ятовувати таку інформацію. Звертайтесь до граматичних правил тоді, коли дійсно не розумієте якусь англійську мовну структуру, а до автоматизації доходьте через постійну розмовну практику (див. лінки тих сайтів, де можна знайти іноземців для спілкування).

Це – лише основні принципи самостійного вивчення англійської мови. Насправді ж цей процес є безкінечно цікавим та захоплюючим, і він неабияк затягує. Якщо вам здається близьким такий підхід, ви також можете отримати безкоштовний запис вебінару “Англійська: від перших кроків до вільного спілкування” для більшої кількості конкретних рекомендацій з цього питання.

До списку новин