загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Українка здобула нагороду американського уряду

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Українка здобула нагороду американського уряду

Національний фонд мистецтв (NEA) — це незалежна агенція федерального уряду Сполучених Штатів, яка надає підтримку та фінансування проектам, присвяченим удосконаленню в мистецтві як нових, так і традиційних видів, забезпечує доступ до нього для всіх американців і культивує лідерство в мистецькій освіті. Втретє в історії NEA престижну нагороду від цієї державної інституції – звання National Heritage Fellow у галузі українського народного мистецтва – здобула українка Віра Наконечна з Філадельфії. Першою її отримала Betty Pisio Christenson — за писанкарство, а другою – Евдокія Сороханюк за гуцульське мистецтво.

Віра Наконечна — відомий знавець мистецтва вишивання, ткання, бісероплетіння та реконструкції традиційних головних уборів. Вона зберігає ці українські народні традиції в США, і за свою видатну роботу отримувала численні нагороди, серед яких — Pew Fellowship In The Arts Award, Leeway Transformation Award, багато ґрантів і стипендій від Pennsylvania Council On The Arts. Однак нагорода NEA — найпрестижніша і найвідоміша.

17 вересня у бібліотеці Конґресу США відбувся бенкет для вшанування п. Наконечної й вісьмох інших одержувачів цієї відзнаки. У великій мармуровій залі бібліотеки були присутні рідні, друзі та шанувальники мистецтва лавреатів. Обкладинку запрошення на бенкет прикрашав ґердан — лемківська «криза» роботи Віри Наконечної.

Вручаючи нагороду NEA, Jane Chu, голова фонду, розповіла, що «вона виросла, зачарована складними стібками української вишивки, якими вишивала її мама». Вона була учасником п’ятирічного курсу Союзу українок Америки. Подорожуючи щороку Україною, помітила, що багато традиційних різноманітних видів народного мистецтва втрачається. По селах старше покоління відходить, а молодше – або не цікавиться або не мало нагоди засвоїти знання з виготовлення цих шедеврів. Jane Chu зауважила, що, «працюючи з музеями в Україні вона вирішила детально засвоїти техніку вишивання різними стібами, вдосконалити техніку ткацтва частин традиційних уборів, виготовлення прикрас із бісеру та металу, щоби зберегти це багатство і передати знання молоді.

«Віра своїм прикладом дуже промовисто відображає як мистецтво пов’язує нас із нашою спадщиною, зберігає нас як етнічну спільноту та надає нам почуття приналежності. Віра присвятила своє життя, щоби зберегти й увічнити традиції народного мистецтва України, і сьогодні ми вшановуємо її за цей внесок», – сказала посадовець.

Приймаючи нагороду Віра Наконечна, емоційно подякувала NEA за визнання та відзначення українського народного мистецтва й за велику честь, надану її. «Бог дав мені талант, і з цим даром приходить відповідальність. Роблю все це — вишивки, ткацтво, бісероплетіння, реконструкцію традиційних головних уборів, — аби скарби нашої багатої народної спадщини не пропали тут і відроджувалися в Україні».

«Це все я роблю для моєї любої Батьківщини, і ця нагорода — немов здобута золота медаль для України», — додала Віра.

Присутні на бенкеті були її чоловік Юрій, донька Дарія, сестри Тоня й Оля, кузен Михайло та друзі родини. Віра просила, щоби на це свято родина і гості прийшли одягнені у вишиванки. Посольство України в США представляла Ореста Старак, перший секретар дипустанови.

Додатковою частиною відзначень NEA в авдиторії George Washington University була цікава програма, де всі дев’ятеро нагороджених мали нагоду продемонструвати і розповісти про свою творчість.

Уляна Балух-Мазуркевич

До списку новин