загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Правила етикету.Як правильно споживати страви

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Правила етикету.Як правильно споживати страви

Термін "Етикет" означає форму, манеру поведінки, правила чемності і ввічливості, прийняті в тому чи іншому суспільстві. Етикет передбачає певні правила їжі за допомогою столових приладів за святково-сервірованим столом.

Хліб. Хліб прийнято відламувати шматочками від скибочки, яка лежить на тарілці. Масло для хліба беруть виделкою, а не ножем.

Ікра. Традиційно ікру їдять ложечкою і без хліба.

Маслини. Ложкою очищають маслини від кісточок; кісточки кладуть на тарілку.

Равлики. Равликів з блюда беруть щипцями, якими потім притримують раковину, а довгою вилкою виймають м'ясо.

Устриці. Раковину беруть у ліву руку і за допомогою виделки, яку тримають у правій руці, відривають від неї устрицю і висмоктують, попередньо сбризнув соком лимона.

Рак, краб, лангусти, креветки. Ножем розколюють, але не розрізають панцир раків. В отвір ножа вставляється клешня або лапка раку, яку потім надломують. Клешні і лапки руками підносять до рота і виїдають з них м'ясо. Щоб відірвати хвіст, лівою рукою беруть передню частину тулуба раку, а правою - задню і, обертаючи, відокремлюють їх один від одного. Ножем витягують біле м'ясо з іншої частини раків і теж беруть руками. М'яку частину раків, що має зеленуватий відтінок, не їдять. Після їжі пальці споліскують в спеціальній чашці, яку подають при сервіровці цієї страви. Другий варіант - за допомогою ножа виламують клешні. У крабів панцир відкривають ножем, м'ясо виймають виделкою.

Риба. Права вилка використовується для відділення кісток, лівою ж кладуть шматочки риби в рот. Якщо є лише одна виделка, її беруть у праву руку, у ліву - шматочок хліба. Хлібом притримують шматочки риби, а виделкою відділяють кістки і підносять шматочки до рота. Другий варіант - за допомогою рибного ножа, рибу притримують і, тримаючи вилку в лівій руці, відокремлюють м'ясо від кісток. Дрібні кісточки, не випльовують на тарілку, а виделкою відкладають на маленьку тарілочку, що стоїть збоку від основної. З копченої і вареної риби спочатку видаляють шкіру в напрямку від хвоста до голови, потім відділяють м'ясо від кісток, розчленовуючи рибу на маленькі шматочки. Кістки виймають і перекладають на тарілку, що стоїть поруч.

Ковбаси, сосиски. Суху ковбасу їсти зі шкіркою. Сосиски в тонкій шкірці можна з'їсти разом з нею, а товсту краще зняти.

Паштет. Намазувати паштет на хліб можна тільки в сімейному колі.

Салат. Поданий на окремій тарілочці, їсти з цієї ж тарілочки, набираючи потроху в черговості з тим, що лежить на основній тарілці.

Редиска. На тарілку кладуть трохи солі, редиску рукою беруть за хвостик, умочують в сіль і їдять. Залишок відкладають на край тарілки. Ножем і виделкою їсти редис не дозволяється.

Спаржа. Зазвичай їдять руками. Правда, зараз вже подають і спеціальні вилки (якщо спаржа без дерев'янистих кінців). Їдять тільки до дерев'янистої частини стебла. Залишки кладуть на край тарілки.

Млинчики. Якщо блюдо подають порційно, від трубочки або конвертика відрізається невелика скибочка і відправляється в рот. Якщо стопка млинців загальна, то слід виделкою підчепити край млинця, скрутити в трубочку і перенести до себе на тарілку, далі розгорнути, приправити начинкою, знову згорнути і їсти по шматочках.

Запіканка. Їдять тільки виделкою, лівою рукою, тому що її можна легко розділити на шматочки і без допомоги ножа.

Сир. Плавлений сир намазують на скибочки хліба ножем, який використовують для масла. Сир беруть спеціальною виделкою і кладуть на свою тарілку, а з неї на хліб або тонке сухе печиво.

Омлет. Омлет їдять і з ножем (вилка в лівій руці) - залежить від рівня «рідини» омлету. Але краще всього їсти його за допомогою двох вилок: ребром вилки, яку тримають у правій руці, відокремлюють шматочок омлету, перевертаючи на вилку в лівій руці, якою і підносять до рота.

Яєчня. Просто яєчню їдять за допомогою однієї вилки, але якщо це блюдо приготовлено з різними «доповненнями» (беконом, горошком, помідорами), то використовують ще й ніж.

Яйце в смятку. Яйце вставляємо в чарочку, потім краєм ложечки бити близько до верхівки і зняти її.

Яйце круте. Тримаючи яйце в руці, нанести по гострому кінцю один-два легких удари ручкою ножа, розбивши шкаралупу. Відклавши ніж, повністю очистити яйце (шкаралупу складіть на дальньому краю тарілки). Притримуючи яйце на тарілці лівою рукою, розрізати його вздовж на дві половинки. Їсти за допомогою однієї вилки, тримаючи її в правій руці, відламуючи шматочок за шматочком.

Артишок. Подають з майонезом та олією. Правою рукою їх обривають і вмочують в розтоплене масло або майонез; основну частину, середину, відокремлюють виделкою.

Бульйон. Ложкою можна виловити плаваючі в супі грінки, яйце, шматочки м'яса. Але якщо суп поданий у чашці з двома вушками, то його слід ложкою. Якщо бульйон з куркою, то ложкою з тарілки спочатку з'їсти бульйон, потім шматочки курки за допомогою виделки і ножа.

Бутерброд тонкий. Бутерброди і сандвічі беруть руками, якщо їх подають з напоями до початку обіду. Бутерброд можна з'їсти в 1-2 прийоми, що зручніше робити стоячи.

Бутерброд товстий. Якщо вилки і ножа немає, використовуються серветки.

Кашка. Коли на сніданок подається каша, її зазвичай їдять десертною, а не столовою ложкою. Десертні прилади прийнято розташовувати за тарілкою, але, оскільки ложка буде використовуватися не для десерту, покладіть її на те місце, де зазвичай знаходиться супова ложка, тобто праворуч від ножа.

М'ясо. Відрізати шматочок м'яса, притримуючи його виделкою, оберненою виїмкою вниз. На відрізаний шматочок м'яса, наколоти на вилку, накласти гарнір, потім вилку можна піднести до рота.

Птах (дичина). Подану порцію ділять в суглобах на менші шматочки, з якими вже легше впоратися. М'ясо обрізають від зовнішньої сторони до кістки; щоб кругла кістка не зісковзнула з тарілки на стіл, краще не доїдати на ній м'ясо.

Макарони (спагетті). З виделкою - виделку тримати як ніж, приготовлений для розрізання. Опустити вилку в гущу макаронів і підняти їх вгору, відокремлюючи невелику порцію. Потім знову опустити вилку зі спагеті в тарілку, тут намотати їх на вилку і швидко відправити в рот. З ложкою - край ложки опустити в тарілку, на вилку намотати макарони в поглибленні ложки. Потім ложкою відрізати цю порцію від решти.

Суп. Тарілку не нахиляти (невелика кількість супу залишається в ній). У сімейному колі можна злегка нахилити тарілку від себе. Ні під час, ні після їжі ложка не покидає тарілку.

Шашлики. Шашлик на шампурі треба спочатку зняти з нього. Шампур відкладають на край тарілки.

Апельсин. Чистять апельсин наступним чином: надрізають шкірку хрестоподібно, знімають її та розділяють на часточки. Ні апельсини, ні мандарини не чистять спіралеподібно.

Грейпфрут. Подається розрізаним поперек, середина відділяється від шкірки, але залишається всередині. Посипають цукровою пудрою і їдять ложечкою.

Ківі. Ківі можна їсти двома способами. Іноді його подають в цілому вигляді, підрізавши шкірку з боку, протилежного плодоніжки, і тонкими шарами знімають шкірочку. Потім нарізають рівними кружечками. Якщо ківі вже нарізаний, але не знята шкірка, тоді акуратно ножем і виделкою знімають шкірочку і відрізають по шматочку, наколюючи десертною виделкою.

Кавун. Скиби кавуна викладають на тарілку у вигляді півкола. Їдять за допомогою ножа і виделки невеликими шматочками, попередньо очистивши кінчиком ножа кожен шматочок від насіння.

Виноград. Виноград, як правило, з'їдають з кісточками.

Полуниця, ягоди. Подають очищеною, без зелені. Негарно роздавлювати на тарілці полуницю, подану з цукром і сметаною.

Компот. Поданий у вазочці, їдять весь час ложкою. Відпивати прямо з вазочки некрасиво. Кісточки фруктів випльовують на ложечку і кладуть поруч в іншу вазочку (якщо немає, то під вазочку). Не можна класти кісточки назад в компот.

Слива. Розламують пальцями, кісточки кладуть на тарілочку.

Сухарі та сушки. Можна вмочити в чай або молоко, тільки перебуваючи в сімейному колі.

Черешні та вишні з кісточками. Беруть за гілочку і відправляють в рот. По можливості непомітно випльовують кісточку в кулак, а потім на свою тарілку (але ніяк не відразу в тарілку).

Яблука та груші. Фрукт розрізають на четвертинки, а потім, взявши скибочку на вилку, знімається ножиком шкірочка. Очищений шматочок їдять на тарілці, користуючись ножиком і виделкою. Припустимо очистити фрукти в руці, але їсти вже на тарілочці ножем і виделкою.

Чай, кава. Коли наливають чай, ложку можна залишати у склянці, але ніколи - в чашці. Після того як чай налитий, ложку зі склянки виймають. Шматки цукру не варто з силою дробити в склянці; почекайте, поки вони розчиняться. Цукор не можна брати своєю ложкою, а тільки щипчиками.

До списку новин