загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Оформлення акваріума своїми руками

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Оформлення акваріума своїми руками

Складові акваріума

 

Сама важка частина роботи зроблена. Витративши час і зусилля, ми створили надійну конструкцію, яка не протікає, і виглядає акуратно та симпатично. Але все одно це тільки початок. Перед нами тільки скляний куб, «банка», як кажуть акваріумісти. Ця банка поки ще нічого не говорить. Їй тільки належить стати акваріумом. Маленькою копією казкового підводного світу.

Перше, що необхідно зробити, щоб будинок був житловий — провести в нього світло, газ і воду.Світло потрібне і рибам, і рослинам. Без світла водорості не можуть виробляти кисень. А без кисню риби не живуть. Спочатку потрібно вивчити життєві потреби рибок, яких збираєтеся заселяти. Глибоководні, наприклад, мешкають в напівтемряві. Їм потрібно слабке освітлення. Виходите з потреб своїх  вихованців. Крім цього, в природі сонце не світить цілодобово. Значить, потрібно підібрати ритм включення-виключення світла. Фахівці радять вранці включати лампу на чотири-п'ять годин, потім робити «темну паузу» на дві-чотири години, і знову включити на чотири-сім годин.

 

Під час денних пауз акваріум повинен отримувати розсіяне світло від вікна. При такому режимі всі живі організми і рослини зможуть жити і розвиватися  щасливо. Під час оформлення акваріума своїми руками потрібно врахувати, що освітлювальні прилади зручніше всього кріпити до кришки акваріума. Тому подбайте про те, щоб вона була, ця кришка. Виріжте скло трохи більше по діаметру, ніж сама «банка».

Висвітлювати можна лампою денного світла, можна світлодіодами. Якщо використовуємо саме люмінесцентну лампу, то потрібно подбати про відбивачі.  Немає відбивача — приклейте шматок фольги до кришки з внутрішньої сторони. Лампи клеяться до кришки, заізольована проводка виводиться назовні,  вилка  — в розетку, і світло готове.

Киснем воду в акваріумі насичує компресор. Його завдання — розпорошувати повітря по всьому об'єму. Чим менше бульбашки, тим якісніше розпорошення. Але сильний компресор створює шум. Тому можна користуватися слабеньким. Він просто перемішує воду, і вона насичується киснем від того, що контактує з повітрям. Це теж непогано,  бо великим компресором неможливо прикрасити інтер'єр.

У мене недостатньо знань про технічні стороні цих процесів, тому не буду вчити вас тому, чого не знаю сама. Можу тільки порекомендувати серйозну літературу. Наприклад, журнал «Акваріум», і книги, насправді, їх безліч: Сєров В. Г. Чарівний світ акваріума. — Мінськ: Білорусь, 1990. 200 с. 85000 екз.; Романишин Г. Ф., Шереметьєв І. І. Словник-довідник акваріумістів. — Київ: «Урожай», 1990. 240 с. 95000 екз.;  Єфремов О. В. Акваріум та його мешканці. Новосибірськ, 1990. 180 с. 75000 екз. Дуже цікаві світові видання: «Tropical Fish Hobbyist», «Freshwater and Marine Aquarium Magazine», «Marine Aquarist» (США); «Das Aquarium», «Die Aquarien und Tarrarien Zeitschrift», «Aquarien Magazin», «Tatsachen und Informationen aus der Aquaristik» (Німеччина).

Декор для акваріума

 

Зате, коли риб'ячий будинок оснащений до зубів, за останніми вимогами науки і техніки, душа наша творча може розгорнутися на всю. Так як наступає час декору! Перед тим, як почати оформлення акваріума своїми руками ми повинні визначитися, які риби плаватимуть у ньому. Вивчити їх  життєві потреби. І вже виходячи з цього, продумувати дизайн. У рамках невеликої статті неможливо вивчити біологію, тому це покладу на вашу сумлінність і відповідальність.

Як декорувати акваріум? Все завжди починається з плану: фон, грунт, камені, декорації, рослини, дрібний декор, світло. Розглянемо більш детально.  Фон — це задня стінка, картинка, відповідного розміру. Клеїмо її двостороннім скотчем ззаду. Отримуємо перспективу і три-D ефект.

Грунт — це гравій, пісок, субстрат, подрібнена вулканічна порода, зараз випускають навіть грунт з вітамінами. Заплутатися можна в різноманітності. У спеціалізованих магазинах ви підберете те, що потрібно саме вам. Ви, звичайно, вже припасли цілий мішок найкрасивіших камінчиків. Ви їх привозили звідусіль, де були. Це добре, але не поспішайте. Не всякий камінь годиться для акваріума. Є такі мінерали, які підвищують жорсткість води, і рибки будуть гинути, і наліт утворюватися на стінках.

Як перевірити придатність каменю до служби в акваріумі? Просто вилийте на нього пів чайної ложечки оцтової кислоти. Якщо оцет почне пінитися — у камені присутнє вапно, і воно зіпсує середовище, значить, не придатне. Перевірте так кожен камінчик. Ті, які не дали подібної реакції,  потрібно прокип'ятити обов'язково, і вже викладати на дно. Можна навіть оформити дно акваріума у ​​вигляді альпійської гірки. Можна цілі вежі склеїти  цементом.

 

Декорації — це корчі, корали, модульні камені, модульні дерева (модульні — значить зроблені спеціально), вази, башточки і будиночки. Всього дуже  багато, і дуже все красиво. Але не забувайте, що вся ця краса — для ваших очей. А рибам треба ще й рухатися по всіх цих лабіринтах. Вони нічого сказати не зможуть на свій захист, просто зникнуть тихенько.

Рослини, тобто водорості необхідні для обміну речовин, а не тільки для краси. Але до їх підбору також потрібен науковий підхід, як і до підбору грунту. Тому вивчаємо тему самостійно, або консультуємося у зоомагазинах. Дрібний декор — це окремі акценти, які працюють в оформленні акваріума тільки як декор. Мушлі, усілякі «скарби» і т. д., не забуваємо, що чим менше прикрас, тим вигідніше вони виглядають. Наприклад, кілька перлин у вазі, що лежить в піску — достатньо для одного акваріума.  При бажанні можна підсвітити воду кольоровими світлодіодами. Але спостерігайте, як це впливає на мешканців!

Ось і всі основні пункти вивчені. Можна складати дизайн. А між тим! Акваріумний дизайн розвинений вже майже наскільки, як і дизайн житла  для людей. Ось вам для ознайомлення кілька його видів.

Види акваріумів

 

Акваріум в стилі мінімалізм  точно так само, як і для людей, акцент на один предмет декору. Заповнюється не більше однієї п'ятої частини обсягу. Все тільки необхідне — грунт, один камінь, але дуже красивий і цікавий або корч, але теж один. Кілька одиниць рослин з гарними лініями, все. Максимум простору  і свободи для риб або для однієї риби. Такі акваріуми не вимагають потужної апаратури для життєзабезпечення і особливого догляду теж. І дуже красиво виглядають в невеликих кімнатах. Мінус такого акваріума — важко задекорувати усілякі трубки і проводки.

Античний стиль дозволяє відтворити фрагмент стародавньої історії: Рим, Греція, Індія, Схід. Зобов'язує застосовувати в дизайні керамічні моделі відомих архітектурних  будов — Коллізея, наприклад. Рослин в такому акваріумі мінімум. Дуже цікаво і складно створювати такий акваріум. Знову ж і рибкам  приємно — є де сховатися. Від такого дизайну важко відвести очі. Таке оформлення акваріума має недолік — кераміка швидко брудниться. А якщо вона неякісна — буде виділяти токсини. І це підірве крихке здоров'я риб.

Акваріум-травник, ще його називають Амано і Голландський, створюється для великої кількості рослин. Риби там можуть бути, а можуть і не бути. Стиль має на меті показати різноманітність і красу водоростей у воді. Такий акваріум не потрібно накачувати киснем, він виробляється сам. Не потрібно ховати комунікації, їх не буде видно й так. Квітник — це такий от вічнозелений букет. Мінус — потрібен частий догляд, рослини відмирають швидко, стінки будуть  зеленіти.

Цихлідний акваріум названий по імені рибок, дуже красивих, дуже рухливих і ненажерливих за характером. Інтер'єр для них створюється спеціальний. Тому що вони обожнюють ритися в грунті і безперервно гризти водорості. Їм необхідно безліч всяких печерок і укриттів. Такий акваріум подарує вам можливість спостерігати дуже активне громадське життя риб'ячого суспільства. До того ж мало рослин — отже мало догляду. Мінуси —  рибки безперервно воюють, б'ються і кусаються. Бійки бувають зі смертельним результатом. Якщо ви не любитель кровопролить — цей стиль не для вас.

Акваріум з дискусами зовсім відрізняється від цихлід. Це спокійні, вольяжні риби, кожен рух дискуса виконано у власній гідності. І разом з тим самі рибки розфарбовані природою в яскраві чисті кольори. Дуже життєрадісний акваріум з ними, мінімум грунту, мінімум рослин і тепла вода. Мінус — рибки дуже чутливі і не винесуть байдужого до себе ставлення, повиздихують негайно з усією своєю красою. Тому доглядайте  за ними, як за малими дітьми.

Стиль псевдоморе — тут все ясно, створюємо атмосферу моря. Потрібно освітлення лампами синього світла, і так само корали, морські зірки і яскраві декори. Мало живих  рослин, багато штучних декорацій — рибкам є де ховатися (більш докладно дивіться в статті Декорації для акваріуму). Це ціла казка, яку дуже люблять діти. Мінуси — корали бруднять все, що світле. Та й самі корали дуже важко чистити через їх пористості.

Акваріум «кораловий риф» є різновидом морського. Імітуємо природні рифи, дуже яскравий, квітчастий дизайн. Мінус — все так само важко відмивати корали і  необхідна постійна фільтрація води. Морський рибний або екзотичний акваріум дозволяє зібрати і спостерігати скільки завгодно найдивовижніших чудовиськ морських. І рослини тут рідкісні, що характерно для цього  стилю. Мінус — вартість, відповідно, теж екзотична.

Змішаний морський акваріум — це вищий пілотаж. Тому що ви зобов'язані повністю відтворити мікрофлору моря, щоб і рибам, і водоростям, і тваринам, і коралам жити і розвиватися було комфортно. Це один з найкрасивіших пейзажів. Мінуси вже не важливі. Ось, нарешті, ви знаєте все, що потрібно. Тепер справа за малим: почати і закінчити процес оформлення акваріума.

До списку новин