загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

На Закарпатті знайшли церкву, можливо, древнішу за Горянську ротонду

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
На Закарпатті знайшли церкву, можливо, древнішу за Горянську ротонду

 Її хранителі – ґазди із роду Герзаничів – піклуються про будівлю століттями.

//karpatskijobjektiv.com

У цієї історії дві сенсаційні лінії. По-перше, на Великоберезнянщині випадково знайдено одну із, можливо, найдревніших церков краю. А по-друге, знаходиться цей храм на подвір’ї в одного ґазди, рід якого стереже храм з діда-прадіда. Отак-от: хтось заповідає дітям гроші, квартиру в райцентрі, а хтось… церкву. Так сталося в родині Герзаничів, де чоловіки з роду в рід передають дідівський спадок – округлу кам’яну церковцю, що зведена у них на городі.

– За переказами старожилів, – розповідає мені нинішній хранитель церкви в с. Тихий Михайло Михайлович Герзанич, – знаємо, що дід, Василь Герзанич, який звів храм, був досить багатим чоловіком у селі. Він тримав волів, обробляв ними людські наділи, також продавав худобу, з того й жив. Якось продав пару волів і збудував церкву. Коли це було, достеменно не відомо, бо не збереглося жодних записів. Але знаємо, що храм у нашому селі Тихий, який діє дотепер, зведений у 1792-му (так свідчать документи). Доти тимчасово церкви не було: дерев’яний храм згорів за недоглядом дяка, вціліло при пожежі тільки Євангеліє. І от дід вирішив звести для односельчан храм на своїй землі.

Побудована церква з каменю, трималася кладка на глині. У 1999-му Герзаничі своїм коштом зацементували храм (доти останній раз церкву ремонтували ще 1891-го, сто років тому), бо все сипалося. До збереження зовнішнього вигляду споруди та її інтер’єру в родині ставляться дуже відповідально: коли бачать, що потрібен ремонт, збирають гроші й роблять його. Тому ні тріщин, ні інших вад зовні немає. Усередині теж дуже затишно: вишиті вручну рушники й скатерки обвивають образи та вкривають лави… У церкві нема цінних старовинних ікон, зате є древнє Євангеліє, друковане 1645 року. Його ґазда береже як зіницю ока.

Читають Євангеліє на літургії лише раз на рік – 27 вересня на Здвиги, свято Воздвиження Чесного Животворящого Хреста Господнього, престольний празник цього храму. Тоді тут надзвичайно урочисто: від сільської церкви та із сусідніх сіл ідуть процесією люди з парохом, несучи ікони й хоругви, співаючи церковних пісень.

– Тут правили служби, вінчали, хрестили, тобто церква діяла до 1944 року, – розповідає Михайло Михайлович. – Останнім священиком був отець Талабірчук із Королева. А за «совєтів» хотіли зробити в храмі склад, але люди не дали. Церква просто перестала діяти.

Насамкінець запитую господаря, як воно бути хранителем такого спадку, якщо часи нелегкі, а від держави помочі ніякої…

– Я вдячний предкам, що маю такий скарб, і берегтиму його, доки живу, а тоді дітям передам, – відповідає він. – А допомоги від держави і не прошу. Якось своїми силами впораємося. Дуже приємно, коли приїжджі люди, туристи, звертають увагу на нашу церкву – це для мене найкраща нагорода.

Власне від відомого гіда Олени Кудрі (Туристичний інформаційний центр «Сторнац») «Карпатський об’єктив» й дізнався про цю церкву.

– Я випадково побачила храм під час свого туру «Місця сили Карпат» Великоберезнянщиною, – розповідає екскурсовод. – Його видно з дороги, але спеціально ми з туристами туди не заїжджали. Я вибралася потім окремо. Спершу мене вразив феномен «родової» церкви, а коли пан Михайло став розповідати історію, виникло багато запитань щодо її походження.

Річ у тім, що ця церква віднесена в каталозі Михайла Сарухмана, найґрунтовнішого дослідження давніх закарпатських храмів, до ХІХ ст., тобто дослідники взяли за час зведення дату останнього задокументованого ремонту, який проводили 1891-го. Аргументовано це тим, що храм не згадується в кадастрових картах. Також істориків насторожує факт, що перша документальна згадка по село Тихий стосується значно пізнішого часу. Але ж сільські старожили розповідають: церкві понад 500 років. До того ж нема логіки в тому, аби відносити її до ХІХ ст.: якби її зводили тоді, вона була б або дерев’яна, або цегляна. Із каменю тоді не будували! Тим більше, не мазали його глиною! Це раз. Також тоді не будували такі маленькі храми – це два. два. Ну і три – її стіни мають товщину 80см!

Тому я припускаю, що ця церква могла бути зведена в той же час, що й відома Горянська ротонда. Вона до того ж також округла. У мене є цікава версія про походження самої ротонди. Існує гіпотеза, що угорці прийшли на Закарпаття не через Верецький, як прийнято вважати, а через Ужоцький перевал. Вони прийняли християнство близько 1004 року, тому могли будувати собі невеликі, бо тимчасові, храми для релігійних відправ. Можливо, ця церква в Тихому теж має стосунок до тих подій і є такою ж старовинною, як відома Горянська ротонда, або ще древнішою, якщо вірити переказам старожилів. До речі, це неважко перевірити – варто лишень приїхати сюди одному з археологів-професіоналів з Ужгорода чи іншого міста. Можна взяти зразки із будматеріалу на аналіз та чітко визначити час зведення будівлі. Від цього всі тільки б виграли, а Закарпаття як туристичний край обзавелося б іще одним привабливим об’єктом, та ще й із такою історією! До речі, у мене вже є група туристів, які прагнуть відвідати церкву в Тихому й познайомитися із її хранителем. Бо чи часто зараз зустрінеш таких людей?..

До списку новин