загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Вам 50? Життя тільки починається!

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Вам 50? Життя тільки починається!

Старість починається пізніше. Чим відрізняється життя після 50 від усього попереднього життя?

Вважається, що головний результат зростання тривалості життя - те, що люди похилого віку тепер довше живуть. Але це не так. Головним, величезним, стратегічним, що змінює на наших очах усе людство наслідком стрибка тривалості життя є зовсім не те, що старість тепер довше продовжується, а те, що вона набагато пізніше починається. Для тих, кому сьогодні 40, 50, 55 років, старість почнеться тільки років у 75-80. Тобто на добрих 25 років - чверть століття! - пізніше, ніж для покоління наших батьків. Ще зовсім недавно в людському житті було лише 3 основних періоди: молодість, зрілість, старість. Тепер "зрілість" трапляється у 50 і відзначає собою початок абсолютний нового, такого, що попросту не існував раніше етапу в людському житті.

Що ми знаємо про нього?

1. Він триває майже 30 років - з 50 до приблизно 75.

2. На відміну від колишніх уявлень, фізичні й інтелектуальні можливості людини в цей період при правильному підході не знижуються і залишаються, принаймні, не гіршими, а в деяких випадках і кращими, ніж у молодості.

3. Потенційно це кращий, найбільш якісний період у людському житті, оскільки поєднує у собі здоров'я, сили і життєвий досвід. "Якби молодість знала, якби старість могла" - це більше не про нас. За всіма статистичними даними останніх років, саме щасливий час у житті, її пік настає тепер приблизно у 65 років.

4. Ті, кому сьогодні 55-65 років, проживають цей період першими в історії людства. Раніш його просто не було, оскільки люди набагато раніш естаріли.

5. У найближчі кілька десятиліть люди віку 50-75 стануть найбільш масовою віковою групою на планеті.

Чим же відрізняється життя після 50 від усього попереднього життя? А тим, що тому, як жити після 50, нас ніхто ніколи не вчив! З пелюшок нас готують до дитинства, у дитинстві - до юності, у юності - до молодості, а в молодості ми проводимо десятки годин, готуючи себе до майбутніх іспитів зрілості. І тільки межу в 50 років ми перетинаємо, не маючи ні найменшого уявлення про те, як, чим і заради чого жити далі.

Тут немає нічого дивного. Відкіля таким знанням узятися, якщо ще для покоління наших батьків у 50 років офіційно починалася старість, і жити далі взагалі не належало, а належало починати потроху вмирати. Ми рідко усвідомлюємо, що та життєва програма, якій ми неухильно слідуємо, подорожуючи по життю, насправді закладена в нас попередніми поколіннями. Саме попередніми поколіннями створені ті книги, фільми, система освіти, що у дитинстві й у молодості формують нашу свідомість. Але в попередніх поколінь не було ніяких уявлень про життя після 50 по тій простій причині, що після 50 років життя не було в принципі. Тому немає їх і в програмі життя, що дісталася нам від них у спадщину. За усілякою статистикою, для тих, кому сьогодні 50-55 або біля того, старість почнеться не раніш 80 років. Це дуже, дуже приємно, звичайно. Нам просто взяли і подарували аж 25 років (!) додаткового активного і насиченого життя. Проблема в тім, як же скористатись цим подарунком нас не навчили. І в результаті, переходячи межу в 50 і погоджуючись через незнання на передчасну старість, ми ризикуємо втратити добрих 25-30 років, що - без перебільшення - могли б бути кращими в нашому житті.

Після 50 років у житті настає чудовий момент, коли є час, здоров'я, сили, звільнення від соціальних зобов'язань, досвід, і до початку старості, по сучасних мірках, ще чверть століття! То ж не втрачайте цього часу даремно. Потім будете дуже шкодувати!

Якщо вам за 50, то для вас сьогодні можливо абсолютно усе: нові захоплення, нові радості і враження, нова кар'єра, нова любов, нові подорожі. Причому якість цих життєвих вражень набагато перевищує усе, що було доступно в зеленій, невмілій юності або обтяженій обов’язками зрілості.

Про те, як тепер можна жити після 50-ти, про дивні, майже фантастичні можливостях цього віку і про людей які навчилися після 50-ти жити краще, яскравіше, цікавіше і насичиніше, аніж колись, у молодості рекомендуємо прочитати у книзі Володимира Яковлєва "Хорошо за пятдесят".

До списку новин