загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

“Слава Україні!” - шана героям чи “фашистське гасло”?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
“Слава Україні!” - шана героям чи “фашистське гасло”?

Сьогодні вже не дивина почути на вулиці фразу “Слава Україні!” Однак реакція на неї буває різною. Хтось бадьоро підхопить і відповість “Героям слава!”, а хтось пройде повз, щось невдоволено бурмочучи собі під ніс. Дехто навіть вважає її фашистською, яка використовується тільки у “бЕндерівській”, “націоналістичній” Західній Україні. У зв'язку зі зростаючою популярністю цього вислову, UaModna вирішила пошукати його справжнє коріння.  

Почнемо з того, що обидві частини привітання з'явились неодночасно. Згідно з істориком Володимиром В'ятровичем, “Слава Україні” ввійшло до українського лексикону у 1920-х роках, що, до речі, було задовго до появи ОУН і УПА (і до приходу Гітлера до влади теж). Інформаційними просторами блукає уривок з книги Юрія Горліса-Горського, де він пише, що почув цю фразу від кількох повстанців “Холодного Яру”. У них тоді було заведено, вітатись “Слава Україні!” А відповідати потрібно було “Україні слава!”  

У 30-х рр. ОУНівці почали використовувати вже відоме всім нам привітання. Частинка “Героям слава!” стала свідченням глибокої шани до людей, які віддали своє життя у боротьбі за батьківщину. Повстанці таким чином передавали пам'ять про цих бравих бійців майбутнім поколінням.   Активне розповсюдження “Слава Україні!” здобула в 40-50 роки, коли повстанський рух був на піку активності.

Наступні згадки про гасло датуються вже 90-ми, коли ми отримали відносну свободу слова і можливість організовувати хоч якісь мітинги (до цього про нього дещо забули); у 2004 його можна було почути під час Помаранчевої революції.  

Пан Володимир вважає, що популяризація цього терміну сьогодні – явище достатньо очевидне і зрозуміле: сучасні українці відчувають себе потомками славних героїв, які колись боролись за україську державу.   Якщо все ж повернутись до питання походження гасла, розповідають, що воно виникло у кінному полку Чорних Запорожців – формації армії УНР, яка діяла впродовж 1918-1920 років. Єдина різниця із сучасністю, дослівно вони вітались “Слава Україні!” - “Козакам слава!” Також можна знайти інформацію, що за часів ІІ Гетьманату Павла Скоропадського використовували аналогічну фразу “Слава Україні! - Гетьману слава!”   Останнім часом взагалі поповзли чутки, що це дослівний переклад з гітлерівського “Heil Hitler”. Ми вже згадували на початку цієї публікації про невідповідність у датах. Однак, більшість забувають про популярне привітання серед християн, яке дослівно звучить “Слава Ісусу Христу! - Слава навіки Богу” Цілком можливо, що коріння сучасного “фашистського” вислову має насправді світле релігійне походження. А що поганого в шануванні власної землі, яку нам подарував Творець, щоби ми про неї піклувались?   Давайте також не будемо забувати, що в Радянському Союзі дуже багато речей удостоювалися “cлави”, на приклад: “Слава труду”, “Слава науке”, “Слава совецкому строю” - їх теж вважати фашистськими?! І чому ні в кого не виникає невдоволення щодо лозунгу “Слава великому Сталину”. Якщо так подивитись, то її теж важко сприймати позитивно з огляду на минуле.  

Ще одним цікавим фактом є той, що по дорозі до Новоросійська висить транспарант, на якому написано “Слава Кубани! - Героям слава!” Виходить не тільки “фашисти-бЕндерівці” використовують цей “аморальний” лозунг. І чому російська влада спокійно реагує на такий варіант, жорстоко засуджуючи інший?!   Дане привітання і відповідь – з давніх-давен загальноприйняті для кубанських козаків, які є чи ненайбільшими патріотами Росії. Вони й досі звертаються один до одного словами «Слава России! Слава Кубани! Слава Кубанскому казачьему войску!» І є факти, котрі підтверджують тісний зв'язок між привітанням кубанських козаків та українських повстанців. Розповідають також, що в 1944 році на Кубані діяли дві сотні КоПА - “Козача повстанська армія”, бойовим привітанням яких було саме “Слава Кубані! - Слава героям!”   Відкритим залишається тільки одне питання - хто в кого запозичив лозунг :)  

Однак, варто також зазначити, що зараз частенько можна почути фрази типу “Слава нації” чи “Смерть ворогам”. Саме такі вислови, які належать більш радикальним групам, можуть дещо спантеличити та насторожити людей. Зрештою з ними потрібно бути обережним, адже був випадок, коли на одному канадському телеканалі “Слава нації” переплутали зі “Слава наці” (слава нацистам). Можете собі уявити, як відреагували на це люди!   Хотілося б також зазначити, що колись “Слава Україні! - Героям слава!” було чимось більшим, ніж просто лозунгом. Це була своєрідна надія на краще майбутнє. Хотілося би, щоб сьогодні її сприймали саме так і не вважали туристичною забавкою чи підставою до суперечок. Автор -Женя Гунчевська

До списку новин