загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Озеро на Рахівщині оповите трагічною історією кохання (Фото)

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

ПОДОРОЖІ

 - це маловідоме, затишне і дуже гарне озерце, прикрите Свидовецьким хребтом від зайвих очей, воно зберігає природну красу та чистоту. "Географічна енциклопедія України” подає таку інформацію: "...озеро лежить на висоті 1600 м над р. м., в улоговині видовженої форми, що серед північних схилів гори Близниці, у межах Рахівського району Закарпатської області. Довжина озера 55 м, ширина 21 м, площа 0,1 га. Глибина до 1,2 м. Береги складаються з морени. Живиться ґрунтовими й атмосферними водами. Вода прозора, слабо мінералізована. Дно вкрите сірим мулом. Береги заростають осокою. З іхтіофауни трапляються лише мікроскопічні ракоподібні. Об’єкт туризму. На північ від озера розташований гірськолижний курорт Драгобрат. Найближчий населений пункт — смт Ясіня." В горян збереглася легенда, яка розповідає, що озеро Івор - то сльози чарівної гуцулки. Янка закохала в себе (а може вони й самі закохались) двох братів. Брати любили один одного не менше ніж красуню і не могли обрати ані хто поступиться, ані хто втратить кохання. І гуцулка загадала дістати чарівну квітку з крутих схилів Близниці (можливо мова іде про Едельвейс) і хто знайде ту квітку тому вона і буде. Брати стрімголов помчали на гору вириваючи живе каміння. Брати побачили загадану квітку і помчали до неї крутим схилом. Молодший поліз коротшим та більш небезпечним шляхом, але оступився і завис на підступному камінні. Старший брат забувши про квітку, змагання і гуцулку та кинувся рятувати брата, одначе скеля не витримала обох і вони зірвались. Дівчина, що побачила, загиблих через її примху братів, заридала від горя. В несилах спинитись, вона наповнила озеро своїми слізьми та померла від туги. Так і виникли назви Драгобрат та Івор. Жандарми що прийшли розслідувати трагедію, окам’яніли побачивши молодих людей. Відтоді вони стережуть спокій всіх хто приходить до Близниці.

 

Але хай вас не лякає трагічна легенда. Озеро Івор неймовірно гарне та затишне місце, що ідеально підходить як для відпочинку, так і для біваку. Поблизу озера є рівні, зручні місця для постановки намету. Власне озер два, але яке з них Івор незрозуміло (напевно більше). Єдиним недоліком озера є те, що воно розташовано в цирку Близниці, що зазвичай перетворюється в аеродинамічну трубу, вітер може задувати безперестанку. Дістатись до озера можна з турбази Драгобрат. До озера іде ґрунтова дорога, яка перетворюється в стежку перед останніми підйомами до озера. Також на озеро можна вийти від лижних підйомників, траверсуючи Жандарми. Якщо ви плануєте підйом на Близницю, Івор буде для вас ідеальною стоянкою, адже з озера йде стежка на вершину.

Місце дійсно дуже зручне та ідеально підходить для стоянки, але зауважте що на прилеглих територіях озера відсутні "дрова” для розведення багаття. Рубати та різати жереб заборонено, тож будьте сумлінні та користуйтесь пальниками!!! Знищення рослинності (жерепу) наносить непоправної шкоди!!! Озеро Івор на диво чистий куточок Карпат, тож ставтесь до нього з повагою і насолоджуйтесь краєвидами. Сонячної подорожі!

До списку новин