загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Чому люди стають злими, коли хочуть їсти

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Чому люди стають злими, коли хочуть їсти

Ви коли-небудь замислювалися про те, чому голодні люди - це майже завжди злі люди? Ви самі стаєте запальним і агресивним, коли відчуваєте голод? Але чому це відбувається? Вся справа - в хімічних процесах, які відбуваються всередині вашого тіла.

Фізіологія голоду

Вуглеводи, білки і жири, переварюючись, перетворюються в прості цукри (глюкозу), амінокислоти і вільні жирні кислоти. Ці поживні речовини потім потрапляють в кров, яка розподіляє їх між нашими органами і тканинами: щоб у них була енергія для нормальної роботи. Як тільки після вашого останнього прийому їжі проходить кілька годин, потік поживних речовин, що розноситься кров'ю, починає зменшуватись. А низький рівень глюкози в крові мозок сприймає як ситуацію, яка загрожує його життю. Все тому, що будь-які інші наші органи і тканини можуть використовувати різні поживні речовини, а от мозок дуже залежить від глюкози, щоби продовжувати виконувати свою роботу. Ви, напевно, вже помічали, наскільки сильна ваша залежність від глюкози. Коли ви голодні, вам важко зосередитися, ви допускаєте дурні помилки і взагалі ніяк не можете зібратися і довести розпочату справу до кінця. Думки стають заплутаними, а слова невиразними. Це характерно для всіх. Інша справа, що багато людей, коли вони голодні, починають не просто "гальмувати", але ще й зриватися на оточуючих, починати безпричинні істерики.

Але є ще одна причина

Ваша злість - результат не тільки падіння концентрації глюкози в крові. Коли її рівень падає до певної межі, ваш мозок надсилає інструкції іншим органам тіла, щоби вони виділяли гормони, які синтезують глюкозу. Гіпофіз посилено виділяє гормони росту, підшлункова залоза - глюкагон, а наднирники - кортизол і адреналін. Останні два - це гормони стресу, виділяються вони зазвичай тоді, коли нам загрожує якась небезпека. Або коли вам доводиться інтенсивно витрачати глюкозу (наприклад, бігти лісом, рятуючись від хижаків), а її запаси дуже малі. Так ось, ваша злість - це реакція на рівень адреналіну і кортизолу, що починають "зашкалювати". Вони дають організму команду: "Бийся або біжи". Оскільки втеча з офісу - не варіант, ви починаєте злитися, якщо не поснідали, а до обіду залишилась ще година.

Природа і виховання

Ще одна причина прямого зв'язку між голодом і гнівом - той факт, що обидва ці явища знаходяться під контролем спільних генів. Продукт цих генів - нейропептид Y, - хімічна речовина, яку мозок виділяє в ті моменти, коли ви голодні. Він, з одного боку, регулює відчуття голоду, з іншого - вашу агресивність. Тому люди з високою концентрацією нейропептиду Y в спинномозковій рідині також, як правило, схильні до імпульсивної агресії. Загалом, ви вже зрозуміли, в чому тут справа: людський мозок в процесі еволюції розробив прекрасний механізм виживання. Але підходить він більше для тварин, ніж для цивілізованих людей: занадто голодний - починай відбирати їжу у всіх інших, нехай навіть у одноплемінників. Якби тварини під час голоду могли спокійно спостерігати за тим, як вечеряють інші, вони б вимерли.

Як же тримати себе в руках?

Найпростіший спосіб справитися з голодною злістю - з'їсти що-небудь солодке. Це заспокоїть мозок. Шоколад або картопляні чіпси відмінно підійдуть. Та у нездорової їжі є один суттєвий недолік: вона швидко піднімає рівень глюкози в крові, але зовсім не надовго. Тобто її дія швидкоплинна. Тому подумайте над тим, як все організувати так, щоб їсти регулярно і тільки поживну, натуральну їжу, яка переробляється організмом довше, ніж харчові напівфабрикати. Чим натуральнішою буде їжа, яку ви споживаєте, чим меншій обробці вона піддавалася, тим довше вона буде перетравлюватися в тілі. А отже, тим рідше ваш мозок буде вмикатирежим паніки. Отож, якщо безпричинна агресія для вас стала справжньою проблемою, завжди тримайте десь поруч шоколадний батончик. І не пропускайте сніданки.

До списку новин