загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як на Поліссі дощ викликали

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Як на Поліссі дощ викликали

Обря́д виклика́ння дощу́ — в багатьох культурах обряд, що виконується під час засухи з метою виклику дощу. Часто супроводжувався ритуальними танцями та піснями.

На півночі Житомирщини засуху пояснювали тим, що яка-небудь жінка в селі на Благовіщення, всупереч суворій забороні, пекла хліб.

Тоді, щоб задобрити богів і викликати дощ, три жінки збиралися, брали кожна два відра води, йшли в будинок до «винуватиці», виливали всю воду посеред хати і обливали зовні кутки будинку, а подекуди обливали саму жінку. На Житомирщині також люди обливали також один одного водою, кажучи: «Як на тебе ллється вода, так, щоб дощ обливав землю з цебра». Це робили біля річки або у колодязя. Іноді обливали осіб, які, за народним уявленням, володіли особливими магічною силою: вагітну жінку, яка символізувала землю, пастуха, який здатний впливати на небесні «отари» хмар. Під час засухи мешканці Полісся оплакували міфічного утопленика Макарку, розмішуючи воду в колодязі палицями і голосячи: «Макарко-синочок, вийди з води, розлий сльози на святій землі!»  Існує декілька давніх замовлянь для призивання дощу: Закликання Дощу 

Іди, іди Дощику, 

Зварю тобі борщику, 

У новому горщику, 

Поставлю на дубочку: 

Дубочок схитнувся, 

А дощик линувся, 

Цебром, відром, дійничкою 

Над нашою пашничкою! 

***

Падай, падай, Дощику, 

на дідове жито, 

на бабину гречку, 

на батьків овес, 

на дівчачий льон! 

Поливай відром, 

на всяке добро! 

А молодиця, 

як чарівниця, 

нехай од тебе 

ще краща буде: 

лице біле, 

косу довгу, 

шию і ніжку 

нехай умиє!  Для закликання дощу найкраще приказувати, звертаючись до хмари:  Ой дощику-накрапайчику, накрапай, 

чорну хмару на (назва села) наганяй!..)))))

До списку новин