загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Вирощування та реалізація саджанців дерев – від хобі до бізнесу

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Вирощування та реалізація саджанців дерев – від хобі до бізнесу

Бізнес на вирощуванні та реалізації саджанців дерев часто переростає зі звичайного хобі у досить прибуткову справу. У більшості своїй тут не потрібно якихось надзвичайно великих вкладень та найму великого штату співробітників. Організувати невеликий розплідник можна в умовах особистого підсобного господарства або навіть дачі. Успішність же бізнесу багато в чому залежить від досвіду організатора і його любові до власної справи.

Огляд та перспективи бізнесу

 

Почати бізнес на саджанцях можна і без вкладень. Наприклад, вирощувати кущові рослини – агрус, малину, смородину. Дані рослини досить невибагливі, не вимагають підвищеної уваги та легко розмножуються. Проте серйозних грошових коштів на кущових рослинах заробити не вдасться. Скоріше це буде схоже на домашнє хобі чи як додаткове джерело доходу. Не більше.

Інша справа – створення повноцінного розплідника з вирощування саджанців плодових дерев. Насамперед – яблунь, груш, вишень та сливи. Плодові дерева цінуються набагато вище, однак для їх вирощування потрібен певний досвід і мінімальний стартовий капітал.

Вирощування саджанців плодових культур вимагає досвіду, знань і великої кількості часу, адже реалізацію саджанців можна починати тільки з другого року від посіву.

Ще більшого часу вимагають саджанці декоративних дерев. Найбільш популярними вважаються дерева з сімейства соснових. Це ялина, сосна або кедр. Вирощуванням таких саджанців в основному займаються великі господарства з постійним оборотом земель в 3-6 років і площами в кілька, а то й кілька десятків гектар.

Справа в тому, що для того щоб виростити такі дерева потрібно затратити набагато більше часу і сил. Однак і попит на них останнім часом тільки збільшується.

Організація садового розплідника

 

Перед тим, як розпочинати вкладати кошти та створювати садовий розплідник, слід провести консультації у фахівців, наприклад місцевих агрономів. Слід дізнатись які сорти рослин найбільш комфортно себе почувають в даному кліматі і на цьому ґрунті.

Розплідник, що буде приносити дохід щорічно, повинен мати декілька майданчиків під різні культури і роки висадки, бути обладнаний теплицями. При цьому його площа повинна бути не менше 1,5 – 2 гектара. Також тут повинен бути організований безперебійний доступ до води для поливу.

Для обробки грунту навколо саджанців необхідне обладнання, наприклад мотокультиватор і триммер.

Технологія вирощування саджанців дерев

 

Найбільш поширеними і затребуваними залишаються звичні всім яблуні, груші, вишні та інші. Саджанці цих культур прищеплюють.

З пророщеного насіння спочатку проростають дички, вони виступають в якості підщеп. Перед прищепленням таких рослин має пройти два роки.

Наприклад, яблуня. Її зрілі насіння збирають, просушують, вже восени або навесні їх можна висаджувати в підготовлений ґрунт.

Для висаджування насіння у весняний період, на зиму їх необхідно помістити в ящик з тирсою. Ящик, близько тижня повинен знаходиться при температурі від 0 до 5 градусів тепла, потім тирсу поливають, і ящик можна прибирати на зберігання в приміщення з температурою близькою до нуля, наприклад підвал. Ранньою весною насіння дістають і висаджують в землю.

Після появи сходів, молоді рослини підживлюють і поливають. Для саджанців оптимальним буде відстань в один метр один від одного.

З настанням осінніх холодів, вже підрослі саджанці знову підгодовують і утеплюють тирсою на зиму. Низькі температури не повинні зашкодити ще не зміцнілу, молоду кору.

Вже на другий рік саджанці плодових дерев готові до прищеплення. При цьому верхня частина саджанця підрізується на висоті близько 5-7 сантиметрів від кореня, а на її місце поміщається прищеплювальний матеріал. У цей час рослині потрібен особливий догляд.

Прищеплену рослина потрібно оберігати від шкідників, і навіть від вітру. Якщо саджанці добре перенесли щеплення, зміцніли і підросли, то вже до осені їх можна виставляти на продаж.

Реалізація саджанців дерев

 

Збут саджанців – ще одна не менш важлива складова бізнесу. Варіантів тут декілька.

Дуже добре, коли є можливість під’їзду до вашого розпліднику та збут відбувається відразу невеликими партіями. При цьому рослини залишаються в землі до самого моменту їх продажу. При цьому рослини не хворіють, і виглядають набагато краще. Ну а не продалися в цей сезон, саджанці спокійно перезимують на своєму звичному місці. Однак це не завжди так. Підготовлятися до продажу саджанців потрібно за 3-4 місяці наперед. Насамперед, слід приступити до пошуку точок збуту.

Можна пропонувати вирощені саджанці продавцям на ринках. Або дати оголошення в ЗМІ та оптові покупці самі вийдуть на вас. Рекомендується також дати оголошення в спеціалізовані журнали і садівничі товариства.

З розвитком інтернету деякі садівники бажають купувати саджанці не виходячи з дому. Тому не зайвим буде створити особисту сторінку в інтернеті та групи в соціальних мережах. Реєстрація та спілкування на спеціалізованих форумах садівників-любителів також дає непоганий результат. Як правило, на таких форумах є власні дошки оголошень, куди можна публікувати вашу інформацію абсолютно безкоштовно.

Для формування постійного клієнтського ринку, виготовіть візитні картки із зазначенням телефонів, електронної адреси, адреси сайту. Як бонус можна запропонувати безкоштовні консультації з суміжних питань. Це, звичайно, буде вимагати деяких додаткових вкладень і вашого особистого часу, але окупиться постійною клієнтською базою.

Потрібно бути добре підготовленим до частих питань, які можуть задавати садівники. У більшості випадків успіх продажів залежить від вашої обізнаності про ту чи іншу рослину. Як правильно приступити до посадки, які шкідники і хвороби можуть загрожувати рослині, як за ним доглядати і так далі. У такому випадку, ваша репутація згодом буде працювати на вас. І за рекомендацією задоволених клієнтів, потік нових покупців буде збільшуватися від сезону до сезону

Скільки можна заробити?

 

Як би там не було, а справа може виявитися досить прибутковою. Це можна зрозуміти, вивчивши роздрібні ціни на саджанці і досить високий попит на них у «високий сезон» (весна і осінь). Так, ціна на яблуні та груші починається від 100 гривень (залежно від сорту), на абрикоси і черешню – від 150 гривень, сливу і вишню – від 50 гривень.

Реалізуючи в середньому хоча б 20-30 одиниць на день, за два місяці з однієї точки можна виручити до 150 тис. гривень.

Але, як стверджують експерти, найбільший дохід можуть дати не плодові саджанці, а, все ж таки саджанці хвойних порід дерев – ялини, декоративної сосни та кедра. Так, ціна саджанця сосни звичайної починається від 200 гривень, гірської сосни у віці 3-4 років – від 400 гривень, кедра віком від 5 років – більше 1500 гривень! Попит же на хвойні насадження досить високий серед приватних домоволодінь, особливо у «багатих» котеджних селищах.

До списку новин