загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Жити довго — чи можливо це?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Жити довго — чи можливо це?

З давнини люди шукали еліксир безсмертя і мріяли якщо не про вічне життя, то хоча б про те, щоб дожити до глибокої старості

І якщо в минулому прожити довге життя вдавалося не багатьом, то на початку третього тисячоліття медицина має все більше засобів, щоб допомогти людині жити довше. Та й довгожителі являють всьому людству надихаючий приклад.

Які нові відкриття зробили вчені в галузі продовження життя? І головне, як ставитися до свого здоров’я, щоб дожити «до ста років»?

 

У пошуках еліксиру безсмертя

Люди завжди мріяли знайти чудодійний еліксир безсмертя. Алхіміки, королі і простолюдини шукали заповітну формулу в чаклунських заклинаннях і на сторінках пожовклих фоліантів. У середньовіччя гонитва за безсмертям стала нав’язливою ідеєю, яка часом штовхала людей на злочини.

Іноді спроби досягти безсмертя або сповільнити процес старіння приводили до зворотного результату. Так, китайський імператор VIII століття Сюаньцзун помер, випивши приготований тодішніми медиками еліксир безсмертя.

В епоху Відродження деякі старики намагалися переливати собі кров юнаків, щоб продовжити свій життєвий термін. У книзі «Закриті сторінки історії» наводиться чимало дуже кумедних старовинних рецептів з виготовлення еліксиру безсмертя. Наприклад, порада з’їсти жабу, яка прожила… десять тисяч років. А ще у книзі є така рекомендація з давнього манускрипту: «Потрібно взяти людину, руду, і годувати її плодами до тридцяти років, потім опустити її в кам’яний посуд з медом, укласти цю посудину в обручі і герметично закупорити. Через сто двадцять років її тіло стане мумією». «Чудовий» вміст посудини потрібно було приймати за деякими правилами, що гарантувало якщо не безсмертя, то як мінімум продовження життя. Виникало лише питання: хто зможе чекати так довго — 120 років, щоб отримати результат?

Йшли століття, а пошуки еліксиру все тривали. Коли Колумб відкрив нові землі на Заході, туди ж перенеслися і надії здобути джерело безсмертя. Деякі вчені навіть вважали, що воно знайдене, і приводили його точні географічні координати. Але на жаль, всі вони виявилися помилковими…

Світові рекордсмени-довгожителі

Як би не хотіли наші предки жити довго, лише у двадцятому столітті тривалість життя реально збільшилася — через розвиток медицини і зниження дитячої смертності. Люди дійсно стали жити довше.

На думку геронтологів, сьогодні межа тривалості людського життя становить 120 років. Саме довге документально підтверджене життя в 120 років прожив японець Сігечійо Ідзумі. У СРСР пропагували рекорд Шира Муслімова з села Барвазу в Азербайджані, який нібито прожив 168 років.

Сучасні приклади довгого життя не так вражають, але теж вселяють чималий оптимізм. Що, якщо люди помирають так рано не через гени, а через погану екологію або необережність?

Чимало довгожителів мешкає в гірських районах Китаю. Так, селянці Ло Масен в 1990 році виповнилося 130 років, але вона збирається прожити до 200! Інший селянин, Ланнь Бопін, теж переступив столітній рубіж, і це притому, що він курить і двічі на день випиває по склянці рисового вина. До речі, саме це вино дехто вважає еліксиром довголіття. У його склад входять сорок видів трав і рослин, висушені змії і ящірки.

 

Сучасні теорії та експерименти

Сьогодні проблемою довголіття займаються цілі наукові інститути. Вчені встановили, що клітина людини має певний термін життя — 50 ділень. Різниця лише в тому, як швидко відбувається процес. У когось він займає шістдесят років, у когось — сто. Але після цього клітина вмирає, і ніякі спроби збільшити число ділень не дали результатів. Тоді експериментатори обрали інший шлях — омолоджування клітин. Деяким вдається досягти позитивного ефекту, але еліксиру безсмертя поки не знайшли. Хоча є цікаві результати дослідів на мишах.

Так, вчені української Академії наук провели дослідження — за допомогою особливого режиму харчування вони «омолодили» дворічних щурів до стану тримісячного віку. Англійська біолог Клів Маккей зміг збільшити життя мишей в півтора рази за допомогою двох голодних днів на тиждень. А скорочення раціону харчування на третину збільшило їх життя в два рази!

І все-таки багато вчених схиляються до ідеї, що старіння запрограмоване на генному рівні. Є теорія, згідно з якою старінням керують «гормональний годинник» людини. Дослідники працювали зі старими і молодими тваринами, у частини яких був видалений гіпофіз. Крім того, тварини піддавалися дії тироксину — гормону, що виробляється щитовидною залозою і має вплив на серцево-судинну систему, відмова якої є частою причиною смертності в розвинених країнах.

У старих тварин з віддаленим гіпофізом, які отримували тироксин, був зафіксований чудовий ефект омолодження.

Проводилися й інші експерименти. Так, швейцарський лікар П. Ніганс для омолодження організму запропонував вводити в нього сироватку з тканин новонароджених ланей. А московські вчені зуміли вдвічі продовжити життя мишей з допомогою маточного молочка бджіл.

Роблять вчені і спроби знизити температуру людського тіла. Адже чим менше температура, тим повільніше йдуть всі фізіологічні процеси. За твердженням фахівців, зниження температури тіла на 2 градуси дозволить людині розсунути межі життя до двох століть. А зниження на 4 градуси нібито дасть взагалі фантастичний результат — 700 років життя! При цьому дослідники запевняють, що якість життя залишиться колишньою.

Як дожити до глибокої старості

Однак, поки вчені проводять дослідження і думають, як зупинити старіння людини, час не стоїть на місці. Що робити тим, хто планує своє довголіття вже сьогодні і хоче дожити більше сотні років? Ось рекомендації, які дають і лікарі, і довгожителі:

 

1.         Вживайте менше калорій

Правда, головне в цьому питанні не перестаратися — сидіння на жорстких дієтах з метою довести себе до модельних параметрів може привести не до довголіття, а до передчасної смерті.

І все-таки, скорочення кількості споживаних калорій може реально збільшити термін життя. Вчені довели, що скорочення споживання їжі всього на 30 відсотків дозволить будь-якому з нас прожити довше на 40 відсотків!

Намагайтеся їсти менш калорійну їжу, але отримуйте потрібну кількість вітамінів. У списку корисних продуктів — листя салату, брокколі і оливкове масло.

2.         Їжте солодкий батат

На японському острові Окінава живе багато людей, чий вік перевалив за сто років. Експерти припускають, що їх довголіттю сприяло споживання батату — улюбленого продукту харчування на острові. Ця солодка картопля багата вуглеводами, бетакаротин, вітамінами B, C і E, калієм, залізом і клітковиною.

На щастя, сьогодні не обов’язково їхати за бататом на Окінаву — його можна купити в будь-якому супермаркеті, принести додому, зробити пюре або посмажити.

3.         Спорт, і ще раз — спорт!

Цей ключ до довголіття відомий давно — щоденна активність. Залишилося тільки застосувати знання про користь спорту на практиці.

А що робити тим, хто сидить по вісім годин в офісі? Не варто впадати у відчай — навіть мешканцям мегаполісу можна підвищити свою активність. Проводжайте дітей в школу, купіть абонемент в тренажерний зал або хоча б DVD з вправами і виконуйте їх вдома.

4.         Спіть, скільки душі завгодно

Недолік сну приводить до ожиріння через гормональні порушення. Дослідження Гарвардського університету довело — недосипання збільшує ризик захворювання раком кишечника і грудей, призводить до діабету і хвороб серця. Так що спить стільки, скільки вам потрібно.

5.         Їжте менше м’яса

І знову згадаємо Окінаву — жителі цього острова їдять багато риби, але майже не вживають м’яса. Коли ж деякі з них переїхали до Бразилії і стали їсти м’ясо, життя їх скоротилася майже на двадцять років!

Жінкам варто їсти не більше 45 грамів м’яса на день, чоловік — 55 грамів. Ця кількість дорівнює приблизно невеликому шматочку курки.

6.         Шкодити собі з користю

Вживання пива і довге перебування в солярії навряд чи комусь здасться вдалим способом продовжити термін життя. Але деякі вчені вважають, що нанесення шкоди організму може бути корисним, тому що запускає особливі механізми відновлення. Якщо пошкодження незначні, ці механізми їх «переробляють», запускаючи відновлення та інших систем організму.

Ну а якщо не хочете ось так незначно собі «шкодити», обдуріть організм і змусьте його посилено працювати — за допомогою фізичних вправ.

7.         Бігом в ЗАГС!

І ще одна порада вчених, адресована чоловікам — одружитися. Доведено, що одружені чоловіки живуть на сім років довше неодружених. Вдалий шлюб несе в собі очевидні вигоди — він здатний підвищити імунітет і вберегти від хвороб.

До списку новин